نوموفوبیا یا ترس از جدایی از گوشی همراه
تا حالا شده وقتی نتواسته اید گوشی موبایل خود را پیدا کنید احساس وحشتزدگی و اضطراب کرده باشید؟ آیا از اینکه در جایی باشید که گوشی تان آنتن نداشته باشد یا به اینترنت وصل نشود احساس ترس و وحشت کرده اید؟ اگر این طور است، شما برخی از علائم نوموفوبیا را دارید. این ترس و استرس افراطی و غیرمنطقی که با نبود تلفن همراه در فرد ایجاد می شود، «نوموفوبیا» نام دارد که مخفف «no mobile-phone phobia» است. اگرچه این نوع بیماری کاملا جدید محسوب می شود، اما بسیار شایع است و میلیون ها نفر را در سراسر دنیا تحت تأثیر قرار می دهد.
مرکز روانشناسی اکسیر تمام خدمات خود از جمله مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره جنسی و … را به افرادی که تحت پوشش بیمه بانک های طرف قرارداد اکسیر هستند رایگان ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
اصطلاح نوموفوبیا (Nomophobia)، سال ۲۰۱۰ به دست محققان مؤسسه تحقیقاتی «YouGov» در انگلستان ابداع شد. محققان در حین پژوهشی نامرتبط متوجه شدند که بسیاری از داوطلبان پس از جدایی از اسمارت فون، دچار اضطراب می شوند. این مطالعه چنین نتیجه گیری کرد که ۵۳ درصد از کاربران گوشی هوشمند در انگلستان، زمانی که به دلایلی مانند تخلیه باتری یا قطع شدن شبکه نمی توانند از گوشی هوشمند خود استفاده کنند، مضطرب می شوند. به عقیده پژوهشگران، این سطح از استرس ناشی از قطع ارتباط با دیگران است و مشابه همان احساسی است که فرد از رفتن به دندانپزشکی یا در روز عروسی خود احساس می کند.
مقاله مرتبط: ترس از خون یا هموفوبیا در کودکان
مقاله مرتبط: ترس از آینه ها یا فوبیای آینه
مقاله مرتبط: ترس از رانندگی در افراد
مقاله مرتبط: ترس از رابطه جنسی
علائم نوموفوبیا
فوبیا ترس غیر منطقی از چیزی یا موقعیتی است. نوموفوبیا ترس از نبود تلفن همراه یا از دسترس خارج شدن آن است. علائم نوموفوبیا عبارتند از:
- ناتوانی در خاموش کردن تلفن همراه
- تلفن خود را برای پیام ها، ایمیل ها یا تماس های از دست رفته دائماً چک می کنید.
- شارژ کردن باتری موبایل حتی اگر تلفن شما تقریباً شارژ کامل داشته باشد.
- هر جا که بروید موبایل خود را همراه خود می برید، حتی در حمام.
- مرتبا چک می کنید تا مطمئن شوید که گوشی همراهتان است.
- ترس از نبود WiFi و ناتوانی به وصل شدن به اینترنت
- نگران این هستید که اتفاق بدی بیفتد و نتوانید با کسی تماس بگیرید.
- نادیده گرفتن فعالیت ها و برنامه هایی که دارید، برای اینکه زمان بیشتری را با گوشی موبایل تان سپری کنید.
علاوه بر علائم عاطفی و شناختی، ممکن است افراد علائم جسمی را نیز تجربه کنند. ممکن است فرد سریع تر نفس بکشد، ضربان قلبش افزایش یابد، ممکن است بیشتر عرق کرده، و ممکن است بلرزد. آن ها همچنین ممکن است احساس ضعف یا سرگیجه کنند. در موارد شدیدتر، این علائم ترس می تواند به یک حمله عصبی تبدیل شود.
ابعاد کلیدی نوموفوبیا
در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۵ انجام گرفت، برخی از ابعاد کلیدی نوموفوبیا شناسایی شد.
- ترس از اینکه قادر به برقراری ارتباط نباشند.
- احساس کلی قطع ارتباط
- ترس از اینکه نتوانند به اطلاعات دست پیدا کنند
مبتلایان به این فوبیا، تلفن های خود را مرتباً چک می کنند، تلفن های خود را با خود همه جا می برند (از جمله دستشویی و حمام)، روزانه ساعت های زیادی را با استفاده از تلفن های خود می گذرانند و هنگام جدا شدن از تلفن های خود، احساس درماندگی را تجربه می کنند. مطالعات نشان داده است که استفاده مکرر یا اجباری از تلفن همراه به افزایش استرس، اضطراب و افسردگی مرتبط است. همچنین باعث کاهش نمرات، افزایش اضطراب و کاهش رضایت از زندگی می شود.
راهکارهایی برای مقابله با نوموفوبیا
اگر فکر می کنید که به نوموفوبیا مبتلا هستید و یا مستعد ابتلا به آن هستید کارهایی می توانید انجام دهید که از ابتلا به آن جلوگیری کند.
- مرزبندی کردن. برای استفاده از گوشی همراه تان قوانینی تعیین کنید. مثلا اجتناب از استفاده از تلفن همراه تان در برخی از اوقات روز مثل هنگام خوردن غذا یا هنگام خواب.
- ایجاد تعادل. استفاده از تلفن همراه برای اجتناب از ارتباط رو در رو با افراد دیگر می تواند بسیار ساده باشد. هر روز بر تعامل شخصی با دیگران تمرکز کنید.
- استراحت کوتاه. از بین بردن این عادت می تواند مشکل باشد، اگر با قدم های کوچک شروع کنید تغییر راحت تر اتفاق می افتد. با انجام کارهای کوچک مانند گذاشتن تلفن در اتاق دیگر در هنگام خوردن غذا یا هنگامی که مشغول فعالیت دیگری هستید، شروع کنید.
- جور دیگری خود را سرگرم کنید. اگر متوجه شدید که از گوشی همراه تان زمانی که بیکار و بی حوصله هستید استفاده می کنید، سعی کنید بدنبال فعالیت هایی باشید که حواس تان را از گوشی موبایل تان پرت کند. مثلا کتاب بخوانید پیاده روی کنید، ورزش کنید.
نوموفوبیا یک مشکل رو به رشد همراه با دیگر ترس ها و اعتیادهای رفتاری است که با استفاده از تکنولوژی در ارتباط است. با توجه به اینکه بسیاری از افراد متکی به تلفن های همراه خود برای کار، مدرسه، اخبار، سرگرمی و ارتباطات اجتماعی هستند، خیلی سخت است که بتوان بر آن غلبه کرد. قطع استفاده از تلفن همراه واقع بینانه نیست، اما یادگیری چگونگی تعیین محدودیت هایی برای اینکه اجازه ندهید تلفن همراه تان زندگی شما را کنترل کند می تواند کمک کننده باشد.
موبایل،تبلت و کامپیوتر را چگونه از فرزندمان جدا کنیم؟
یکی از مشکلاتی که بچه های امروزی دارند استفاده زیاد از لوازم الکترونیکی مانند تبلت و موبایل و… است. حال والدین چگونه باید آنها را از کودک شان جدا کنند.
این روزها به هر خانهای که وارد میشوید، به جای سرگرم بودن کودکان با خمیرهای بازی که خلاقیتشان را بالا میبرد و مهارت دستهایشان را بیشتر میکرد، تبلتهایی در دست بچهها جا دارد که چشمهایشان را خسته و مفاصل دستهایشان را ضعیف میکند. در این میان والدینی که امکان خرید چنین ابزاری برای کودکشان ندارند هم از خود گذشتگی کرده و او را با گوشی هوشمند تلفن همراهشان سرگرم میکنند و مهارت کودکشان در انجام بازیهای مختلف را به رخ این و آن میکشند. بچههای امروزی تمایلی به دویدن، کاردستی درست کردن و نقشپذیری در بازیهایی که نسل ما از آنها لذت میبرد، ندارند. آنها ترجیح میدهند روی مبل راحتی لم بدهند، یک کاسه پفک کنارشان بگذارند و هر روز چندین مرحله از بازیای که به آخر رساندنش کار هر کسی نیست را رد کنند.
بچههای امروزی نمونه کوچک شده والدینشان هستند. نمونه آنهایی که در مهمانیها به جای گپ زدن با حاضران، به غایبهای جمع وایبر میزنند و بهجای چند متر دویدن، بهدنبال نصب انواع اپلیکیشنهای سلامت روی گوشی خود هستند. هدیه پژوهشگران فناوری اطلاعات به بچههای امروزی نه هوش بیشتر و نه ذهن آمادهتر است. آنها روی مبلهای راحتی، صاحب بدنی خسته و انباشته از چربی میشوند و پشت صفحه تبلتها، چشمهایی آزرده و ذهنی آشفته را از آن خود میکنند.
شاید بعد از خواندن این یادداشت، به قصد گرفتن تبلت فرزندتان از او، از روی مبل بلند شوید؛ اما بنشینید! نیازی به محروم کردن فرزندتان از تبلتش نیست، کافی است خودتان همین حالا گوشی را روی زمین بگذارید و نه با حرف، بلکه با آوردن ورزش و مطالعه به ساعتهای مردهتان، به کودک خود هم سبک زندگی سالم را آموزش دهید.
ساعت های استفاده کودکان از وسایل الکترونیکی را کاهش دهید.
به ساعت نگاه کنید
با وضع کردن برخی قانونها، ساعتهای استفاده فرزندتان از تبلت را محدود کنید. برای مثال به او اجازه ندهید که سر میز شام آنرا همراه بیاورد.
خاموشی بزنید
محققان میگویند تبلتبازی پیش از خواب میتواند فرزند شما را بیخواب کند. پس به او اجازه بازی کردن با تبلت پیش از خواب را ندهید و نگذارید آن را به اتاق خوابش ببرد.
وقتشناس باشید
حتی اگر همه اطرافیانتان برای کودک خود تبلت خریده باشند، دلیلی ندارد که در سه سالگی به فرزندتان چنین هدیهای بدهید. اگر میخواهید او را با تکنولوژی آشنا کنید، به او اجازه دهید برخی ساعات روز با تبلت یا موبایل شما بازی کند اما شخصی کردن این وسیله را از چنین سنی شروع نکنید.
مرکز روانشناسی اکسیر خدمات روانشناختی خود را توسط متخصصین مجرب در زمینه های مختلف از جمله مشاوره کودک، مشاوره فردی، مشاوره افسردگی، مشاوره اضطراب، مشاوره وسواس و … را به صورت حضوری و غیرحضوری به شما عزیزان ارائه می دهد.
از خودتان شروع کنید
هرقدر هم که از لزوم فعالیت بدنی و قویتر کردن ارتباطات رو در رو برای فرزندتان صحبت کنید، فایدهای ندارد. تا زمانی که او میبیند که در مهمانی برایتان وایبر بازی شیرینتر از گپ زدن با دیگران است، تمایلی به گوش کردن به توصیههایتان پیدا نمیکند. اگر میخواهید فرزندتان زندگی مجازی را جایگزین تجربههای حقیقی زندگی نکند، خودتان در رعایت چنین اصلی پیشقدم شوید.
دست بهکار شوید
اگر تنها یک فرزند دارید، به او حق دهید برای پر کردن تنهاییاش به تبلت و… وابسته شود. در چنین شرایطی به جای جنگیدن با او، خودتان برای تغییر شرایط وارد عمل شوید. بازیهای دونفره پرتحرک و هیجانانگیز، هم میتواند سلامت جسم فرزندتان را تضمین کند و مهارتهای حرکتیاش را تقویت کند و هم لحظات شاد و خوشی را برایش رقم بزند. اگر کودکتان از چنین نعمتی بهرهمند شود دیگر نیازی به مدام بازی کردن با تبلت پیدا نخواهد کرد.
منبع: سایت verywellmind و متخصصین اکسیر
ثبت ديدگاه