خود شناسی

گاهی برای خود شناسی به سال ها زمان نیاز داریم. دو نفر می توانند با شناخت اندکی از خود وارد فرایند ازدواج شوند. اما وقتی فرایند شناخت و هویت یابی تان خوب رشد کرده باشد، در واقع زمانی که خودتان را به خوبی بشناسید، فرایند انتخاب همسر مناسب برای شما خیلی راحت تر خواهد بود.

هرچه بیشتر زوایای وجودیتان را بشناسید و درباره ی خودتان بیشتر بدانید، در هنگام انتخاب شریک و همسر روحیتان جهت گیری درونی شفاف تری دارید. زمانی که درباره ی ویژگی های جسمانی، احساسی، هیجانی، هوشی و روحی تان اطلاعات کافی داشته باشید، به عنوان فردی که در فرایند انتخاب قرار می گیرد، دقیق تر عمل خواهید کرد. اشخاصی که مرحله ی آشنایی را گیج کننده می یابند، در واقع دوره خود شناسی را به خوبی سپری نکرده اند.

مرکز روانشناسی اکسیر خدمات روانشناختی خود را توسط متخصصین مجرب در زمینه های مختلف از جمله مشاوره فردی، مشاوره افسردگی، مشاوره اضطراب، مشاوره وسواس و … را به صورت حضوری و غیرحضوری به شما عزیزان ارائه می دهد.

مشاوره آنلاین اکسیر

چگونه خودتان را بشناسید

آدم ها پییچیده هستند. ازدواج بخش های بسیاری از وجود ما را در فرایند زندگی مشترک آشکار می کند. ازدواج چالشی در زندگی به وجود می آورد. پس لازم است درباره ی خودتان مطالعه کنید تا تمام ویژگی هایی را که از شما فردی بی همتا می سازد، بشناسید. برای اینکه بهتر خودتان را بشناسید، از پنج راهبرد پیشنهادی استفاده کنید: 

  – راهبرد اول: به بیست سوال زیر پاسخ دهید. دست کم یک بند پاسخ برای هر سوال بنویسید.

  • مهم ترین فرد در زندگیتان چه کسی است و چرا؟
  • مهم ترین رویایی که در زندگی مایلید به آن برسید، چیست؟
  • در زندگیتان چه کسی بیشتر از همه می تواند شما را عصبانی کند و چه رفتار خاصی انجام می دهد که موجب عصبانیت شما می شود؟
  • در زندگیتان چه کسی بیشتر از هرکسی می تواند موجب شود احساس کنید دوست داشتنی هستید و چه عمل خاصی انجام می دهد که موجب می شود احساس عشق و محبت کنید؟
  • از لحاظ بدنی، احساسی،ذهنی و معنوی چه احساسی درباره ی خودتان دارید؟
  • چه کسی و چه چیزی موجب می شود احساس کنید که الهام می گیرید؟ وقتی الهام می گیرید چه احساسی دارید؟
  • در دنیا مهم ترین چیز برای شما چیست؟
  • اگر قرار بود فقط یک روز دیگر از عمرتان باقی باشد، چطور آن را سپری می کردید؟
  • از چه چیزی بیشتر می ترسید؟
  • اگر می توانستید در بقیه ی زندگیتان فقط یک چیز به دست آورید، آن چیست؟
  • چه چیزهایی شما را کسل می کند، چه چیزهایی همیشه شما را کسل می کرده است و چه چیزهایی هرگز شما راکسل نمی کند؟
  • پول چقدر برای شما مهم است؟ چقدر زمان صرف فکر کردن درباره ی آن می کنید و چه سطح درآمدی را مد نظر دارید؟
  • خداوند چه نقشی در زندگیتان دارد؟ آیا به خداوند باور دارید و اگر دارید، چگونه با او ارتباط برقرار می کنید؟
  • سه مورد از مهم ترین علایق خودتان را به ترتیب بنویسید.
  • بزرگترین دشمنتان کیست و چرا و چطور با شما دشمن شده است؟
  • غذا چقدر برای شما مهم است؟ آیا اغلب در فکرخوردن هستید و آیا غذا خوردن شما نظم و انضباط خاصی دارد؟
  • نظرتان در این مورد که با یک نفر ازدواج کنید و بقیه ی عمرتان را با او بگذرانید، چیست؟ سه دلیل برای اینکه تک همسری را دوست دارید و سه دلیل که آن را نمی پسندید، ذکر کنید.
  • آیا خودتان را از نظر احساسی سالم می بینید؟ در چه حیطه هایی سالم هستید و در چه حیطه هایی به رشد نیاز دارید؟
  • اختلاف و تعارض چه نقشی در زندگیتان دارند؟ آیا با کسانی که خیلی با شما صمیمی هستند همواره دعوا و کشمکش و جروبحث می کنید؟ چطور اغلب بین شما و آن ها اختلاف بروز می کند؟
  • دوست دارید دوستانتان پس از مرگ شما چه چیز درباره تان بگویند؟

اگر به دقت به این پرسش ها جواب دهید، بینش و اطلاعات عمیقی بدست می آورید. با این بیست سوال شروع کنید. یک بعد از ظهر کامل را به آن اختصاص دهید. در انتهای کار، به حتم اطلاعات از اعماق آگاهی تان به سطح خواهد رسید.

اینستاگرام اکسیر

  – راهبرد دوم: در مورد جواب های خود با دو یا سه تن از دوستان صمیمی یا اعضای خانواده تان بحث و گفت و گو کنید.

گاهی دیگران بهتر از خودمان می توانند ما را ببینند. ما نقاط کوری داریم و برخی از جنبه های خاص شخصیتمان را به خوبی نمی بینیم. از این رو، هدف راهبرد دوم این است از کسانی که شما را خیلی خوب می شناسند، بازخورد صادقانه بگیرید. وقتی به این اشخاص زمینه ی کافی برای بحث و گفت و گو بدهید، غنی ترین اطلاعات را به دست می آورید.

از سه نفر از کسانی که شما را خوب می شناسند بخواهید مدت زمانی را به شما اختصاص دهند. به طور دقیق به آن ها بگویید که می خواهید چه کار کنید و قصد دارید خودتان را بهتر از قبل بشناسید. بگویید که این مطلب را خوانده اید و به بیست سوال آن جواب داده اید و اینکه خواهان بازخورد صادقانه ی آن ها هستید. از آن ها درخواست کنید جواب های شما را بخوانند و هر مطلبی که احساس می کنند می تواند در شناخت بهتر شما کمک کند، به جواب ها اضافه کنند.به آن ها بگویید که جواب صادقانه شان موجب ناراحتی شما نخواهد شد.

وقتی می خواهید خودتان را بشناسید، دوستان و اعضای خانواده که شما را خوب می شناسند، می توانند نقش موثری داشته باشند. آن ها اغلب دیدی از شما دارند که خودتان ندارید و ممکن است دیدگاهشان را با شما در میان نگذاشته باشند. گاهی همین اطلاعات ممکن است موجب شود در پی شخصی متفاوت از آنچه می خواستید، بگردید.

  – راهبرد سوم: درخت خانوادگیتان را ترسیم کنید و آن را با نمودار هایی از اعضای خانوادتان کامل کنید.

همه ی ما محصول خانواده خود هستیم و تحت تاثیر والدین، برادر ها، خواهر ها و اعضای گسترده تر خانواده به هزاران شیوه شکل گرفته و تربیت شده ایم. گاهی تحت تاثیر نیاکانی قرار داریم که حتی آن ها را نمی شناسیم.

برای رسیدن به درک و بینش بهتری از خودتان، درخت خانوادگی تان را ترسیم کنید. برای هر فرد حلقه ای بکشید و اسم او را در حلقه قرار دهید. در بالا، از کسی که درباره ی او اطلاعات دارید شروع کنید. برای مثال، پدر پدر بزرگ یا مادربزرگتان؛ و به همین ترتیب ادامه دهید تا نوبت به خودتان و همه ی خواهر ها و برادرهایی که دارید، برسد.

سپس درباره ی هریک از اعضا کمی فکر کنید. چه چیزهایی درباره ی آن ها می دانید که بطور مستقیم به شما ارتباط پیدا می کند؟چطور بودند یا هستند و چطور به شما شباهت پیدا می کنند؟حقیقت این است که آن ها پیوندهای زیستی و اجتماعی با شما دارند و به یقین برخی از ویژگی های آن ها در شما نیز وجود دارد.

در نهایت، دو یا سه نفر از آن ها را انتخاب کنید و درباره شان یک صفحه بنویسید. کسانی را انتخاب کنید که بیشترین تاثیر را در شما گذاشته اند، مثل پدر، مادر، برادر. کمترکسی است که از این تمرین منبع گسترده ای از اطلاعات بدست نیاورد.

خودشناسی

  – راهبرد چهارم: زندگیتان را به دوره های پنج ساله تقسیم کنید و برای هردوره تحلیلی بنویسید.

همه ی ما اگر بخواهیم درباره ی زندگیمان مطلب بنویسیم، موضوعات زیادی برای گفتن داریم. پس خودکار و کاغذی بردارید و ابتدا درباره ی پنج سال اول زندگیتان بنویسید. درباره ی خاطراتی که به ذهنتان می رسد، خوب یا بد و رخدادهایی که تاثیر مهمی در شما گذاشته است، بنویسید. سپس همین کار را درمورد شش تا ده سالگیتان بکنید و به همین ترتیب ادامه دهید. هدف از این تمرین رسیدن به مهم ترین و تاثیرگذارترین خاطره ها، اشخاص، شرایط و هر مورد دیگر است، به ویژه مواردی که هم اکنون نیز در شما تاثیر می گذارد.

  – راهبرد پنجم: از آزمون های روان شناختی استفاده کنید.

از آزمون های روان شناختی استفاده کنید

شما می توانید از آزمون هایی مختلف استفاده کنید تا سطح هوش خودتان را بسنجید و با استفاده از آزمون های شخصیتی، برداشت بهتری از خود بدست آورید. یکی از آزمون هایی که توصیه می شود، آزمون شخصیت چند وجهی مینه سوتا (ام ام پی ای) است که البته باید زیر نظر روان شناس انجام گیرد. این آزمون خیلی مفید است و نمایی از شخصیتتان را آشکار می کند. آزمون های دیگری هم وجود دارد که خودتان به تنهایی می توانید انجام دهید و به شما در خود شناسی کمک فراوانی می کند.

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب

فایده ی خود شناسی

بهایی که برای شناخت خودتان می پردازید اندک اما سودمندی آن فراوان و ماندگار است. مردان و زنانی که خود شناسی را خوب انجام داده اند، فرصت و شرایط بهتری در انتخاب شریک زندگیشان دارند. برعکس، کسانی که درک و بینش کافی نسبت به خود ندارند، خویشتن را به دست شانس و اقبال می سپارند و به امید بهترین ها می مانند.

انتخاب همسری که مناسب شما باشد پاداش وقت و زمانی است که برای شناخت خودتان صرف می کنید. همچنین اگر خودتان را به حدکافی بشناسید، می توانید به سرعت و به گونه ای موثر طرف مقابلتان را ارزیابی کنید تا ببینید آیا او برای شما مناسب هست یا خیر. شما از همان شروع ارتباط می توانید ببینید که آیا باید زمان انرژی و توجهتان را صرف آن کنید یا نه.

مرکز روانشناسی اکسیر تمام خدمات خود از جمله مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره جنسی و … را به افرادی که تحت پوشش بیمه بانک های طرف قرارداد اکسیر هستند رایگان ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.

توجه به توان خویشتن

نیازی نیست که به دیگران قدرت بی اندازه بدهیم و به خودمان اهمیتی ندهیم، مجبور نیستیم به دیگران اینهمه اعتبار بدهیم و اعتباری برای خودمان در نظر نگیریم.

وقتی دیگران رفتار غیر مسئولانه ای به نمایش می گذارند ولی می خواهند ما را سبب مشکلات و مسایل خود معرفی کنند،دیگر احساس گناه نمی کنیم. می گذاریم تا آنها با عواقب کارشان روبرو شوند.

وقتی دیگران یاوه می گویند اندیشه خود را زیر سوال نمی بریم.

وقتی دیگران سعی بر استثمار مالی کنند، می دانیم که می توانیم خشمگین شویم، می توانیم به برنامه آنها جواب نه بدهیم.

وقتی دیگران به ما القا می کنند که به چیزی احتیاج داریم و ما احساس نیاز نمی کنیم ، وقتی دیگران به ما القا می کنند که به چیزی احتیاج نداریم وما گمان می کنیم که که چنین احتیاجی داریم، به خود اعتماد می کنیم.

وقتی دیگران به ما حرفی می زنند که به آن اعتمادی نداریم، میدانیم که می توانیم به غریزه خود اعتماد کنیم.

امــــــــروز روی قـــدرتم حساب می کنــــــم.

میــــگذارم تا بدانم چه می دانم ، احساس کنـــــم چه احساســـی دارم و می گــــذارم ببینم آنچه را که می بینم ببینم.

پذیرای تغییرات می شوم، از دیگران می آموزم و تجربه می کنم، اما به خودم هم اعتماد می کنم .خودم را هم باور می کنم.

مشاوره رایگان آنلاین