لویی بادی

بیماری لویی بادی (Lewy body) وضعیتی است که منجر به جنونی بسیار مشابه با بیماری آلزایمر می شود. البته این بیماری هم در ماهیت دقیق نشانه ها و هم در آسیب های که پس از مرگ در مغز بیماران یافت شده، با آلزایمر متفاوت است. هرچند شیوه درمانی و علاجی برای بیماری لویی بادی وجود ندارد، اما بعضی از نشانه های آن توسط دارو قابل کنترل هستند.

به طور خلاصه، بیماری لویی بادی نوعی جنون است که به دلیل آسیبهای مغزی که بنا به دلایلی ناشناخته رخ میدهند، به وجود می آید. با معاینه دقیق میتوان متوجه تفاوت نشانه های آن با آلزایمر شد. لویی بادی اخیرا به عنوان یک بیماری مستقل شناخته شده است.


مقاله مرتبط: شروع آلزایمر و تغییرات شناختی


این بیماری به نام پزشکی شناخته می شود که برای اولین بار رسوب های موجود در مغز را در مقاله خود عنوان نمود این رسوب ها درست مشابه ضایعاتی است که در مغز بیماران مبتلا به این جنون مشاهده شده است. لویی بادی ها، رسوبات گردی جای سلول های آسیب دیده مغزی هستند و احتمالا زمانی ایجاد می شوند که سلول ها سعی می کنند در مقابل حمله از خود دفاع کنند.

مرکز روانشناسی اکسیر تمام خدمات خود از جمله مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره جنسی و … را به افرادی که تحت پوشش بیمه بانک های طرف قرارداد اکسیر هستند رایگان ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.

مشاوره آنلاین اکسیر

تشخیص صحیح و دقیق نوع جنون از اهمیت فراوانی برخوردار است زیرا داروهای جدید میتوانند بر انواعی از جنون موثر بوده و بر انواع دیگر تاثیری نداشته باشند.

نشانه های بیماری لویی بادی کدامند؟

جنون مرتبط با بیماری لویی بادی بر موارد زیر تاثیر میگذارد:

• حافظه
• تکلم
• قابلیت تشخیص فاصله
• توانایی انجام دادن کارهای ساده
• توانایی استدلال

افراد مبتلا به این نوع جنون از توهم رنج می برند، آنها افراد، اشیا و حیواناتی واهی را بر روی تخت، میز و در اطراف خود مشاهده میکنند.

احتمال اینکه این اشخاص دچار زمین خوردگی متعدد شوند نیز بسیار زیاد است زیرا آنها توانایی تشخیص فواصل و ارتفاعات را از دست داده و نمیتوانند حرکات خود را با واقعیت منطبق نمایند. ممکن است آنها دچار نشانه هایی مانند علایم پارکینسون شوند که کند شدن حرکت، خشکی عضلات و رعشه از آن جمله اند. در برخی موارد معدود ضربان قلب و فشارخون نیز تحت تاثیر قرار میگیرند.

تواناییهای فرد مبتلا معمولا ساعت به ساعت و طی هفته ها و ماهها در نوسان است و همین مسئله موجب میشود که گاهی پرستاران و اطرافیان این بیماران تصور کنند که فرد بیمار خود را بیماری زده است.

لویی بادی

تشخیص بیماری چگونه انجام می گیرد؟

روش اصلی تشخیص این نوع جنون با تهیه سابقه دقیق الگوهای رفتاری و نشانه ها صورت میگیرد که با حذف انواع دیگر جنون، به نتیجه میرسد. اسکن مغزی میتواند تباهی مغز را نمایان کند اما لویی بادیها – گلوله های موجود درمغز- تنها پس از مرگ قابل کشف و بررسی هستند.

آیا درمانی برای این بیماری وجود دارد؟

هیچ درمانی برای بیماری لویی بادی وجود ندارد و این عارضه معمولا به مرگ منجر میشود و روند توسعه آن نیز بسیار سریعتر از آلزایمر است. اگر بیمار نشانه هایی از بیماری پارکینسون نیز داشته باشد، به داروهای جانشین دوپامین (dopamine) که برای پارکینسون تجویز میشوند- واکنش مثبت نشان میدهد.

نکته مهم در اشخاص مبتلا به لویی بادی این است که از داروهای آرامبخش ضدروان پریشی اجتناب نمایند زیرا این داروها دارای عوارض جانبی شدید بوده و حتی منجر به مرگ میشود. هرچند این عارضه درمان پذیر نیست، اما با تولید داروهای جدید، امید برای کنترل و کند کردن روند توسعه بیماری در نواحی حیاتی وجود دارد.

مانند موارد دیگر روان پریشی، روشها و تدابیری برای بیماران مبتلا به لویی بادی نیز درنظر گرفته شده است تا این افراد بتوانند در مراحل ابتدایی بیماری، زندگی روزانه خود را دنبال کنند. این تدابیر شامل برقرار نمودن برنامه منظم و خدشه ناپذیر زندگی، به کارگیری هشدارهای صوتی یا کتبی و حمایت روحی و ایجاد اطمینان خاطر در بیمار است. اشخاصی که در مراحل اولیه بیماری دچار ناتوانی در به کاربردن کلمات میشوند میتوانند با جلسات گفتار درمانی این مشکل را تا حد زیادی برطرف نمایند. اما با پیشرفت بیماری این تدابیر به تدریج کاربرد خود را از دست می دهند.

اینستاگرام اکسیر

بیماران در شرایط حاد باید در مراکز مخصوص بستری شده یا توسط پرستاران مجرب و متخصص نگهداری شوند.

۱۰ نشانه آلزایمر را به خاطر بسپارید

به هر فراموشی ای آلزایمر نمی گویند. نخستین دلیل آن سن فرد است. تا قبل از رسیدن به یک رده سنی خاص ابتلا به آلزایمر بسیار بعید است. بنابراین اگر مثلا ۳۰ سالتان است و بعضی مسائل را فراموش می کنید، دلیل آن مشغله فکری است. این ده نکته نشان می دهد که شخص به آلزایمر مبتلا شده است.

۱ ـ فراموشی

این نوع فراموشی به شکلی است که روندعادی زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد؛ بویژه وقتی بیماری به مرحله جدی وارد شده باشد. برای مثال فرد حافظه کوتاه مدتش را کاملا از دست می دهد و آنچه در لحظه اتفاق می افتد به خاطر نمی آورد. بیمار اسامی و اشخاص جدید را به جا نمی آورد، اما سراغ افرادی را می گیرد یا افرادی را به یاد می آورد که شاید سال ها پیش از دنیا رفته اند.

۲ ـ چالش حل مسائل

انجام کارهای عادی و روزمره زندگی برای فرد به چالش مهمی تبدیل می شود. در افرادی که به این بیماری مبتلا نیستند هم ممکن است مشکلاتی در حل مسائل پیش بیایدیا نکته ای را اشتباه کنند، اما در افراد مبتلا به آلزایمر انجام کارهای ساده چالش برانگیز می شود. برای مثال فرد نمی تواند ارقام حسابش را جمع بزند یا این که نمی تواند درک درستی از اعداد و ارقام نوشته شده در دفترچه بانکی اش داشته باشد.

۳ ـ ناتوانی در انجام کارها

فرد مبتلا به آلزایمر نمی تواند کارهای روزمره زندگی را به تنهایی انجام دهد. برای مثال فرد دیگر نمی تواند غذا بپزد یا اگر هنوز کارمند است، دیگر نمی تواند کارها را به خاطر بسپرد و بدون خطا آنها را انجام دهد. این شخص از رفتن به مکان هایی که قبلا بارها به آنجا رفته مانند محل کار، منزل اقوام و… ناتوان می شود. فرد بیمار از روشن کردن تلویزیون و انتخاب برنامه یا کانال مورد علاقه ناتوان است.

مرکز روانشناسی اکسیر خدمات روانشناختی خود را توسط متخصصین مجرب در زمینه های مختلف از جمله مشاوره کودک، مشاوره فردی، مشاوره افسردگی، مشاوره اضطراب، مشاوره وسواس و … را به صورت حضوری و غیرحضوری به شما عزیزان ارائه می دهد.

۴ ـ فراموشی زمان و مکان

انگار که فرد در فضا و مکانی خیالی زندگی می کند. او درک درستی از موقعیت، زمان و مکان ندارد. این افراد ساعت، روز، ماه، فصل و… را گم می کنند. به همین دلیل هم مدام این زمان ها را سوال می کنند. البته ممکن است برای لحظاتی آن را به یاد بیاورند. بنابراین بهتر است برای کمک به آنها موقعیت مکانی و زمانی را به آنها بگویید.

۵ ـ عدم درک تصویر و ارتباط

ضعف بینایی و ناتوانی در دیدن و مطالعه، اختلال در تخمین مسافت، تشخیص رنگ و… از دیگر نشانه های ابتلا به آلزایمر است. گاهی این افراد با نگاه کردن در آینه نیز تصاویر دیگری تشخیص می دهند که دیگران آنها را نمی بینند. واکنش های خود این افراد نیز برای خودشان قابل تشخیص و شناسایی نیست. این اختلال در تشخیص می تواند ناشی از بیماری آب مروارید در این افراد باشد.

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب

۶ ـ اختلال در تکلم و نوشتن

افراد مبتلا به آلزایمر نمی توانند در بحث مشارکت کنند و گاهی باوجود مشارکت در بحث نمی توانند گفت وگو را دنبال کنند و از ادامه صحبت باز می مانند. دلیل آن نیز ناتوانی در انتخاب درست و بجای کلمه هاست. درمواردی نیز به جای کلمه درست، کلمه دیگری به کار می برند. برای مثال اگر قرار است به وجود یا حضور چیزی یا شخصی اشاره کنند، اسم را اشتباه می گویند. در واقع اصلی ترین مشکل آنها ناتوانی در انتخاب درست کلمه و ساختن جمله است.

۷ ـ جاگذاری نادرست

افراد مبتلا به این بیماری نمی توانند اشیا را به مکان اصلی خود بازگردانند یا در مکان درست بگذارند. به همین دلیل هم نمی توانند مکان درست اشیا را به خاطر بسپارند و درصورت نیاز دوباره آن را از جایش بردارند. آنها در پیدا کردن یا بازگرداندن اشیایی که به طور روزمره از آنها استفاده می کنند (مانند کنترل تلویزیون یا لیوان آبی که می نوشند) ناتوان هستند.

۸ ـ قضاوت نادرست

نحوه قضاوت و تصمیم گیری این افراد دچار اختلال است. برای مثال از این که دیگران به آنها آسیب برسانند، بشدت نگران هستند. تصور می کنند حتی اشخاص نزدیک مشغول توطئه برای آنها هستند. از طرفی این افراد به ظاهرشان رسیدگی نمی کنند و حالت نامنظم و شلخته دارند.

۹ ـ گوشه گیری

یکی دیگر از نشانه های ابتلا به آلزایمر گوشه گیری و بی علاقگی برای حضور در جمع است. بی علاقگی به هر نوع فعالیت گروهی، حضور در جمع، انتخاب و انجام یک فعالیت سرگرم کننده، ورزش و… از دیگر نشانه های ابتلا به آلزایمر است. اغلب آنها با حضور درجمع دچار احساس کسالت و خستگی می شوند.

۱۰ ـ تغییرات حسی ـ رفتاری

ساختار رفتاری این افراد به دلیل ابتلا به بیماری دچار تغییر می شود. گیجی و سردرگمی، سوءظن، استرس و اضطراب، هراس و از دست دادن اشتیاق به امور از تغییرات شاخص افراد مبتلا به آلزایمر است.

مشاوره رایگان آنلاین