مرکز مشاوره شغلی اکسیر

مشاوره شغلی در گذشته چندان مفهوم و اهمیتی برای افراد نداشت زیرا انتخاب مشاغل توسط افراد بسیار متفاوت‌تر از شرایط کنونی بوده است. جوانان خانواده معمولاً مشاغل و حرفه خود را به صورت موروثی از پدران خود دریافت می‌کردند؛ اما با شروع پیچیده‌تر شدن جوامع، گسترش یافتن حرفه‌ها و مشاغل متعدد، تخصصی‌تر شدن حرفه‌ها و احساس نیاز به همخوانی بین توانایی فرد و نوع حرفه، نیاز مراکز صنعتی و … به افراد ماهر، افزایش بی‌رویه جمعیت جوان کشورها و افزایش دانش آموزان و … زمینه و احساس نیاز به وجود فرآیندی با عنوان راهنمایی شغلی را فراهم ساخت.

مرکز روانشناسی اکسیر خدمات روانشناختی خود را توسط متخصصین مجرب در زمینه های مختلف از جمله مشاوره فردی، مشاوره افسردگی، مشاوره اضطراب، مشاوره وسواس و … را به صورت حضوری و غیرحضوری به شما عزیزان ارائه می دهد.

مشاوره آنلاین اکسیر

تاریخچه مشاوره شغلی

بطور کلی، آغاز کلی فرآیند مشاوره با کارهای فرانک پارسونز در مهروموم‌های ۱۹۰۷ تا ۱۹۰۸ که او را پدر راهنمایی شغلی و حرفه‌ای می‌دانند در شهر بستون آمریکا بود. البته قبل از پارسونز نیز فعالیت‌های پراکنده‌ای در زمینه راهنمایی شغلی و سایر مشاوره‌ها به‌طور غیررسمی و بخصوص در مدارس انجام می‌گرفت. پارسونز یک مرکز راهنمایی حرفه‌ای تأسیس کرد. به دنبال آن اولین مجله حرفه‌ای یعنی بولتن حرفه‌ای در سال ۱۹۱۵ میلادی انتشار یافت. در سال ۱۹۱۷ میلادی شرکت فعالانه آمریکا در جنگ جهانی اول ایجاب نمود که آن کشور افراد متخصص را در زمینه‌های گوناگون تربیت و به میدان‌های جنگ روانه کند. در آن زمان بالا بودن هوش به عنوان اولین ویژگی برای انتخاب افراد موردنظر بکار گرفته شد.

در ایران شروع به کار مشاوره به‌صورت مقدماتی به سال‌های ۱۳۳۷ تا ۱۳۵۰ برمی‌گردد که رفته‌رفته کامل‌تر شده است. تربیت مشاوران و اعزام آنان به مدارس راهنمایی تحصیلی، تهیه بروشورهای شغلی و استفاده از فعالیت‌های مختلف جهت آشنا سازی دانش آموزان به ویژگی‌های خود و مشاغل، ازجمله کارهای انجام گرفته در این زمینه بوده است. علاوه بر اینکه بر اساس اهداف مشاوره شغلی بازپروری‌های شغلی و دوره‌های ضمن خدمت برای مشاغل مختلف به وجود آمد که طی آن‌ها تلاش می‌شد کار آیی و توانایی افراد مشغول در حرفه‌های مختلف را بالا ببرند.

اهمیت مشاوره کاری

شغل و حرفه فرد ازآنجایی‌که بخش عمده‌ای از زندگی او را به خود اختصاص می‌دهد و به عبارتی انسان ساعات زیادی از وقت خود را در محل کار می‌گذراند و درگیر حرفه خود می‌گردد، اهمیت بسزایی دارد. چنین شرایطی اگر چنانچه با شرایط و توانایی‌ها و علایق فرد همخوانی نداشته باشد، به عدم رضایت شغلی خواهد انجامید. تحقیقات نشان می‌دهد عدم رضایت شغلی یکی از مهم‌ترین مشکلات استرس‌زا در زندگی فرد است که می‌تواند جنبه‌های دیگر زندگی او را تحت تأثیر قرار دهد.

به‌عنوان‌مثال فرض کنید فردی را که به شغل خود علاقه‌مند نیست یا توانایی‌های لازم برای انجام آن را به‌طور مفید ندارد‌، خستگی او مسلماً بیشتر از فردی خواهد بود که با رضایت و لذت کامل آن شغل را انجام می‌دهد. فرد اول با دامنه‌ای از استرس شغلی و خستگی شدید وارد منزل می‌شود و میزان تحمل و مقاومت او در برابر جنبه‌های مختلف زندگی پایین‌تر از فرد دوم خواهد بود که شغل خود را کامروا بخش تلقی می‌کند.

علاوه بر تأثیرات فردی مشاوره شغلی، تأثیرات اجتماعی آن را نیز نباید از نظر دور داشت. کارآیی فرد در حرفه‌ای که به او واگذار شده است بسیار تحت تأثیر توانایی و استعداد و علاقه او به آن شغل دارد. عدم هماهنگی فرد با شرایط شغل کارآیی او را در مسیر اهداف شغلی مرکز، کارخانه یا مؤسسه پایین خواهد آورد. مؤسسات و مراکز مختلف کاری، مایل به به‌کارگیری افرادی هستند که کار آیی بالاتری داشته باشند.


مقاله مرتبط: ملاک و معیارهای انتخاب شغل چیست؟

مقاله مرتبط: چرا باید شغلتان متناسب با شخصیتتان باشد؟


گام های مشاوره شغلی

فرآیند مشاوره شغلی

مشاوره شغلی بر طبق نظر پارسونز در سه مرحله اساسی صورت می‌گیرد:

    1. شناسایی کامل توانایی‌ها، استعدادها، رغبت‌ها و محدودیت‌های فردی: این ویژگی‌ها تمام توانایی‌های جسمانی  روانی و محدودیت‌های جسمانی و روانی و اجتماعی فرد را در برمی‌گیرد.
    2. شناسایی مشاغل متعدد و آگاهی نسبت به عواملی که منجر به موفقیت و رضایت شغلی می‌گردند. در این راستا ویژگی‌های مختلف هر یک از مشاغل از جنبه‌های مختلف مالی، اجتماعی و سایر محدودیت‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرند. برخی مشاغل ویژگی‌های خاص خود را دارند که باید مورد توجه قرار گیرند. مثل مسئله شب کاری برای شغل پرستاری و دور بودن از محل زندگی برای مدت‌های طولانی برای انجام فعالیت‌های باستان‌شناسی وغیره.
    3. ایجاد سازش منطقی بین خصوصیات شخصی و شرایط شغلی که به موفقیت و رضایت شغلی می‌انجامد. شغل موردنظر چه ویژگی‌ها و چه محدودیت‌هایی دارد؟ چه ویژگی‌های فردی را نیاز دارد؟ و چقدر بین این دو دسته ویژگی هماهنگی و همخوانی وجود دارد، سؤالاتی هستند که در جریان مشاوره شغلی به آن‌ها پاسخ داده می‌شود.

مشاوره شغلی از مدرسه

با توجه به گسترش یافتن مشاوره شغلی و احساس نیاز شدید به آن به صورت برنامه‌ریزی‌های کلی تلاش می‌شود از همان دوران تحصیل گام‌های اولیه راهنمایی شغلی برداشته شود. سال اول دبیرستان معمولاً زمان رسمی برای شروع آشنا سازی دانش آموزان با مشاغل و حرفه‌های مختلف است که به صورت فعالیت‌های کلاسی، تهیه بروشورهای شغلی، بازدید از مشاغل مختلف و برگزاری اردوها انجام می‌گیرد و تلاش می‌شود با ارائه اطلاعات کافی به دانش آموزان در مورد مشاغل مختلف و همچنین در نظر گرفتن توان و استعدادهای خود به انتخاب رشته تحصیلی بپردازند.

برای کمک بیشتر به دانش آموزان معمولاً از مصاحبه‌ها و مشاوره‌ها و همچنین اجرای آزمون‌های مختلف و به‌ویژه آزمون رغبت سنج استفاده می‌شود. مشاور با در نظر گرفتن فعالیت تحصیلی دانش‌آموز در طول سال و نمرات او در آزمون رغبت سنج و علایق و دیگر توانایی‌های او، اولین گام را برای انتخاب شغل خود در آینده که با انتخاب رشته تحصیلی وی ارتباط نزدیکی دارد بر می‌دارد. البته این مرحله، مرحله آغاز رسمی ارائه راهنمایی شغلی فرد است. معمولاً قبل از این مرحله فرد اطلاعاتی از جامعه و پیرامون خود، خانواده و سایر نهادها در باب مشاغل مختلف کسب کرده است.

اینستاگرام اکسیر

 

پنج اصل اساسی یک مصاحبه موفق در مشاوره شغلی

مصاحبه موقعیتی است که هر کسی در زندگی کاری و حرفه ای ممکن است در آن موقعیت قرار بگیرد. این مقاله در مورد ۵ اصل اساسی و مهم یک مصاحبه و مشاوره شغلی و تحصیلی می باشد، که یک مورد از اصول شرح داده می شود:

  • اصل شماره یک: دوستانه و راحت باشید.
  • اصل شماره دو: شرایطی ایجاد کنید، که آنها خود را به شما بفروشند.
  • اصل شماره سه: در عین صداقت، چهره مثبتی از خود به نمایش بگذارید.
  • اصل شماره چهارم: اگر به نقاط ضعف شما اشاره شد، حالت تدافعی نگیرید.
  • اصل شماره پنج: اگر پاسخ سوالی را نمی دانید، خود سوال را توضیح و تفسیر کنید.

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب

در مصاحبه شغلی سعی کنید خود را بفروشید

در موقعیت مصاحبه باید تلاش کنید خود را بفروشید. برای فروختن خود در جلسات مصاحبه، زیاد خود را به زحمت نیندازید. به جای آن طوری رفتار کنید که آنها خودشان را به شما بفروشند. این کار معجزه می کند. فرض کنیم مصاحبه کننده به شما بگوید: “داوطلبان خوب و واجد شرایط زیادی هستند که ما می توانیم آنها را استخدام کنیم چه دلیلی دارد شما را بپذیریم؟”

به جای آنکه ناراحت شوید و در دفاع از خود فهرست طویلی از بهترین ویژگی های اخلاقی خود بگویید، کمی از دانش روانشناسی خود استفاده کنید و بگویید: “البته شما موسسه معتبر و مشهوری هستید و همین امتیاز باعث شده دانشجویان برجسته و ممتاز را داوطلب کنید. اما ممکن است بفرمایید چه نوع کارمندی مورد نظر شماست؟ بعد من هم درباره ی خودم توضیحاتی رو عرض خواهم کرد. آن وقت متوجه می شویم که آیا مناسب این شغل هستم یا خیر. “

بعد از آنکه اطلاعاتی درباره ی کارمند مورد نظر بدست آورید، مثلاً اینکه او فردی صادق، پرتلاش و خلاق یا هرچیز دیگریست، حالا راحت تر می توانید خود را طبق خواسته و سلیقه ی مصاحبه کننده، معرفی نمایید. پس می توانید بگویید “مایلم بیشتر درباره ی موسسه”شما بدانم. البته تعریف زیادی درباره ی این موسسه شنیده ام، ولی دوست دارم به طور مستقیم، نظر خود شما را بدانم. امتیازات کار در این موسسه چیست؟چند نمونه از جنبه های منفی آن را نیز بیان می کنید؟

مرکز روانشناسی اکسیر تمام خدمات خود از جمله مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره جنسی و … را به افرادی که تحت پوشش بیمه بانک های طرف قرارداد اکسیر هستند رایگان ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.

این طرز برخورد سبب می شودتا آنها خود را به شما بفروشند. به جای آنکه فهرست بلند بالایی از ویژگی های مثبت خود که معمولاً موجب کسالت می شود، به آنها ثابت می کنید به شما نیز می توانید آنها را بسنجید، همانگونه که آنها شما را می سنجند. استخدام شدن در یک شرکت، همچون یک خیابان دو طرفه است. مصاحبه کننده هم باید نظر شما را برای پیوستن به کار جلب کند، هنگامی که از آنها جنبه های مثبت و منفی کار در موسسه خود را بیان نمایید در حقیقت اعتماد بنفس خود را به نمایش گذاشته اید و نشان داده اید که شما هر شغلی را نمی پسندید. با این شرایط آنها برای متقاعد کردن شما بیشتر تلاش می کنند.

درباره ی شغل مورد نظر سوالات خاص و ویژه ای بپرسید. با چه کسی یا چه کسانی کار خواهید کرد؟ آیا روحیه ی گروه بالاست؟ساعاتی کارتان را معین کنید؟ چقدر امکان پیشرفت برای شما در این کار وجود دارد؟چطور شد که نیازمند نیروی جدید شدند؟

این سوالات اطلاعات زیادی را در اختیار شما قرار می دهند تا اعتماد به نفس خود را تقویت کنید. به جای آنکه تلاش کنید خود را بفروشید، در واقع دیگران را خریده اید. این نوع برخورد تاًثیر بسزایی روی متعادل سازی قدرت می گذارد اگر هنوز شک دارید که توسط این شرکت استخدام شوید، این نوع برخورد به شدت به امتیاز شما برای برگزیده شدن می افزاید.

در قانون زندگی مردم به دو دسته تقسیم می شوند: عده ای خواهان و جمعی خوانده. شما می توانید تصمیم بگیرید جزء کدام گروه باشید حقیقت ایست که همواره در یافتن یار و شغل، هر دو به چشم می خورد. خوانده ها به آنچه می خواهند می رسند و خواهان ها به هدفشان دست نمی یابند. اگر برای فروش خود افراط کنید به جرگه ی خواهان ها می پیوندید و شاید به شغل آرمانی خود نرسید. اگر از مصاحبه کننده دوستانه بخواهید که خود را به شما بفروشد، با این شرایط بیشتر به شغل مورد علاقه تان نزدیک می شوید و شانس بدست آوردن آن زیاد می شود.

منظور این نیست که مصاحبه استخدامی یک بازی برد و باخت است که شما باید سعی کنید برنده باشید. اما در هرصورت دستیابی به قدرت موضوع مهمی برای پیشرفت به شمار می آید که نباید از آن غافل شوید. اگر فقط به عنوان یک پاسخگو، بدون آنکه سوالی بپرسید، جواب دهید، تبدیل به یک فرد ناامیدی می شوید. این طور به نظر میرسد که برای شما مهم نیست که کارتان چه باشد، ضمن آنکهشاید مصاحبه کننده فکر کند که هیچ توجه و اهمیتی به فردی که دارد از شما مصاحبه می گیرد ندارید و صرفاً فقط می خواهید استخدام شوید. اما وقتی که لب به سوال می گشایید و علاقه خود را نسبت به کارتان در شرکت بروز می دهید برای خود ارزش و اعتبار قائل می شوید و احتمال دست یافتن به شغل مورد نظرتان، تا حد زیادی افزایش می یابد.

مشاوره رایگان آنلاین