دروغ سفید چیست ؟
دروغ سفید دروغی است که برای آسیب به دیگران گفته نمی شود، مثل:
- در جاده با سرعت ۵۰ کیلومتر در ساعت رانندگی می کند اما در جمع دوستان میگوید که کمتر از ۱۲۰ کیلومتر در ساعت نمی رود.
- روزی یک صفحه کتاب میخواند اما در حضور دیگران میگوید اگر کمتر از ده صفحه در روز بخوانم نمی خوابم.
و بسیاری دروغ های دیگر به همین شکل…
چند روز اخیر که کتاب های پاول اکمن را بیشتر و دقیق تر می خواندم، جمله ای نظرم را جلب کرد:
«من دروغ های سیاه را بخشودنی می دانم… اما دروغ سفید نابخشودنی است. این دروغ انسان ها را به پرتگاه نابودی می برد.»
دروغ سفید و اجبار بر پوشش نقاب
بیشتر و بیشتر خواندم و دیدم راست میگوید. ما با دروغ سفید دیگران را فریب نمی دهیم، بلکه «خود» را «فریب» می دهیم. به اندازه ای که تصویر بیرونی ما با واقعیت درونی ما تفاوت دارد، دچار تعارض و اضطراب و تنش میشویم. به همان اندازه وادار میشویم در مواجهه با دیگران نقاب بر چهره بزنیم و به همان اندازه از تحقق برنامه های توسعه توانایی های فردی خویش، جا می مانیم.
گرفتن وقت مشاوره از اکسیر
۷۷۸۸۲۸۱۷
۷۶۷۱۰۶۹۳
اگر من روزی یک صفحه کتاب میخوانم و خود را متعهد کنم که در حضور دیگران نیز همین حرف را بزنم، زودتر به افزایش میزان کتاب خوانی خود تشویق میشوم. اگر روزها ساعت ۱۱ از خواب بیدار می شوم و این را به دیگران نیز بگویم، انرژی من برای بیدار شدن در ساعت ۹ افزایش می یابد و به دیگران هم میتوانم با افتخار بگویم: «اخیراً هر روز ۲ ساعت زودتر بیدار میشوم». اما کسی که ساعت ۱۱ بیدار می شود و به همه میگوید ساعت ۷ بیدار است، حتی وفتی دو ساعت از خواب خود کم میکند (و ۹ صبح بیدار می شود) دو گزینه برای دروغ گویی سفید پیش رو دارد:
– گزینه اول: همچنان به همه بگوید ساعت ۷ بیدار میشود. (پس هیچ جایزه ی بیرونی برای این تلاش دریافت نمیکند و بی انگیزه می شود).
– گزینه دوم: از این به بعد به همه بگوید که من ساعت ۵ از خواب بیدار می شوم (و به این صورت در باتلاق دروغ سفید بیش از قبل فرو میرود و عزت نفسش نیز خدشه دار می گردد).
بیایید با هم قرار بگذاریم هیچوقت دروغ سفید نگوییم.
روان شناسی دروغ
در ادامه مطلب قصد داریم دروغ را از منظر روانشناسی که در روزنامه نیویورک تایمز منتشر شده است بررسی کنیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
تفاوت های روان شناختی بین دروغ گویی و گزافه گویی
مقالهﯼ جالبی در روزنامهﯼ نیویورک تایمز در مورد تفاوت های روان شناختی بین دروغ گویی و گزافه گویی ( اغراق) به چاپ رسیده است:
«مطالعات متعددی که اخیراً بر روی دانشجویانی که در مورد میانگین نمراتشان گزافه گویی می کنند به عمل آمده است نشان می دهد که این نوع گزافه گویی از نظر روان شناختی با شکل های دیگر کتمان حقیقت تفاوت دارد. براساس نتایج این مطالعات، این گزافه گویان به هیچ وجه مانند کسانی که دروغ می گویند یا حقیقتی را کتمان می کنند دچار اضطراب نمی شوند. یافته ها نشان می دهد که برخی از انواع فریب کاری، هدفش بیشﺗر بر روی خود شخص فریبکار است تا شنونده.
به عنوان مثال، انگیزه ای که در پشت گزافه گویی در مورد نمرات درسی وجود دارد ظاهراً بیشﺗر شخصی و درون روانی است تا عمومی یا بین فردی. در اینجا، گزافه گویی اساسا بازتاب هدف های مثبت برای آینده است و یافته ها نشان می دهند که این هدف ها قابل تحقق می باشند.
روان شناسان سال هاست که فریب کاری را از جنبه های مختلف مورد مطالعه قرار داده اند و دریافته اند که این کار معمولاً فشار روانی یا جسمی بر روی شخص فریب کار به جا می گذارد. به عنوان مثال، کسانی که شاهد صحنهﯼ جرمی بوده اند، چنان چه دربارهﯼ آن مورد پرسش قرار گیرند، نشانه های استرس را بر حسگر های پوستی یا قلبی که به آن ها متصل شده باشد، نشان می دهند. سعی در مخفی نگاه داشتن اطلاعات، از نظر ذهنی فرساینده است و نگاه و لحن صدای کسی که دروغ می گوید، عصبی تر و پرتنش تر از حالت عادی است. این مسئله در مواردی که دروغ گویی فرد دربارهﯼ نقض قانون باشد بیش تر نمود دارد.
اما مطالعهﯼ اخیر نشان داد که درست عکس این قضیه در مورد دانشجویانی که دربارهﯼ نمراتشان گزافه گویی می کنند صادق است. پژوهشگران پرسشنامه ای را بین ۶۲ دانشجوی دانشگاه نورت ایسترن پخش کردند که در بین سایر چیزها، از آن ها خواسته شده بود میانگین کل نمراتشان را نیز بنویسند. سپس از دانشجویان مصاحبه به عمل آمد، در حالی که الکترودهای حساس برای اندازه گیری فعالیت سیستم عصبی به بدن آن ها وصل شده بود. موضوع مصاحبه درباره سابقه تحصیلی، نمرات و اهداف آینده بود. پژوهشگران بعداً با مراجعه به کارنامه دانشجویان دریافتند که تقریباً نیمی از آن ها درباره میانگین نمراتشان گزافه گویی کرده اند.
این در حالی بود که بررسی خروجی الکترودها نشان داد که گزافه گویان در حالی که داشتند درباره نمراتشان صحبت می کردند بسیار آرام (ریلکس) بوده اند. پژوهشگران هم چنین از مصاحبه ها فیلم برداری کردند و آن ها را به ناظران مستقل نشان دادند و از آن ها خواستند که با توجه به نگاه و رفتار مصاحبه شوندگان تشخیص دهند که آن ها گزافه گویی می کنند یا نه. با کمال تعجب، کسانی که بیش از سایرین گزافه گویی کرده بودند، آرام تر و مطمئن تر از بقیه به نظر آمدند.»
دریافت وقت مشاوره آنلاین
ثبت ديدگاه