خواب کودک
خواب کودک در سنین مختلف بسیار مهم است. کودکان در سن مدرسه ممکن است به اندازه کودکان نوپا نخوابند، اما بدن آنها هنوز به مقدار زیادی استراحت نیاز دارد. کودکان ۶ تا ۱۳ ساله تقریباً ۹ تا ۱۱ ساعت خواب نیاز دارند و بچههای ۳ تا ۵ سال به اندازه ۱۰ تا ۱۳ ساعت خواب نیاز دارند. خواب کم میتواند منجر به مشکلات رفتاری و مشکل در توجه و تمرکز شود، در مدرسه خوب عمل نکنند، احتمال اضافه وزن را افزایش داده و حتی منجر به کاهش سیستم ایمنی شود.
خواب به موقع و زود هنگام در شب در ترشح هورمون رشد بسیار موثر است و در دوران کودکی، ترشح کافی هورمون رشد اهمیت فراوانی دارد، زیرا مقادیر متناسب آن باعث رشد طبیعی کودک میشود و کاهش آن به کوتاه قدی و کاهش رشد کودک منجر میشود. در ادامه عوامل مزاحم خواب کودک و دلایلی که ممکن است کودک شما خواب مناسب نداشته باشد را مورد بررسی قرار دادهایم.
مقاله مرتبط: اصلاح عادت خوابیدن کودک
مقاله مرتبط: چگونه به کودک کمک کنیم تا به خواب رود؟
عوامل مراحم خواب کودک
بازی های ویدیوئی و کامپیوترها
بازی ویدئویی یکی از عوامل مزاحم در خواب کودک است. شما نباید به کودک تان اجازه دهید که در طول سال تحصیلی، تمام هفته خود را با بازیهای ویدیوئی سرگرم کند. هنگامی که فرزند شما شروع به بازی میکند تقریبا دست کشیدن از آن برای او غیر ممکن میشود. بنابراین شما باید قواعدی وضع کنید که این بازیها تنها در آخر هفته و در یک مدت زمان مشخصی که معمولا نباید بیش از دو ساعت باشد انجام شود.
در طول تعطیلات تابستان به آنها این اجازه را بدهید که این بازیها را بدون محدودیت زمانی در آخر هفته انجام دهند. شما باید در طول سال تحصیلی فرزندان خود را در استفاده از بازی۲های ویدیوئی و کامپیوتر در اتاق شخصیشان محدود کنید. زیرا در این صورت آنها وسوسه نمیشوند که تا دیر وقت بیدار بمانند.
لباس و شرایط نامناسب اتاق
لباس مناسب از عوامل مهم راحتی در خواب کودک است. همانطور که میدانید باید اتاق کودک هنگام خواب تاریک باشد و فقط یک چراغ خواب کوچک در آن روشن باشد. لباس راحت تن کودک کنید و اتاق را ساکت و آرام نگه دارید و اگر بیرون از اتاقش چراغ یا تلویزیون روشن است در اتاقش را ببندید. گاهی اوقات پیش میآید که اتاق کودک بیش از اندازه گرم و یا سرد شده که به این دلایل کودک از خواب بیدار شده و بی خواب میشود. همیشه دمای اتاق کودک را در حد متعادل نگه دارید.
کابوس
کودک شما همچنین ممکن است مشکلات خواب مانند آپنه، سندرم پای بی قرار، کابوس یا بی خوابی را تجربه کند. خوابهای ترسناک یا همان کابوس، بیشتر در کودکان ۶- ۵ سال رواج دارد. این خوابها اغلب از وقایع ناخوشایند و ناراحت کننده؛ مثل دیدن فیلمهای ترسناک یا با بار عاطفی بالا در کودک ناشی میشود.
گاهی نیز حاکی از اضطراب هستند که در هر دو صورت باید عوامل بوجود آورنده شناسایی شده و در شرایط مناسب حذف شوند تا معلول نیز کمرنگ شده و حل شود. اگر کابوسها بیش از چند بار در هفته رخ دهند باید به پزشک مراجعه کرد. در مواردی این عارضه با بزرگ ترشدن کودک خاتمه مییابد.
کافئین
عامل دیگری که در خواب کودک اختلال ایجاد میکند ممکن است در رژیم غذایی وی پنهان باشد: کافئین. اگر کودک شما به عنوان دسر شکلات میخورد، یا قبل از خواب شکلات میخورد، ممکن است کودک شما مشکلات خواب پیدا کند چون شکلات حاوی کافئین است. نوشیدنیهای انرژی زا و نوشابه نیز حاوی کافئین هستند.
مقاله مرتبط: کودکانی که نیمه شب از خواب برمی خیزند
نداشتن برنامه خواب منظم
داشتن روال منظم و مناسب در خواب برای بچهها مهم است. بهترین کار این است زمانی که میبینید او خواب آلود است خیلی زود او را به رختخوابش ببرید به این ترتیب او یاد میگیرد که چطور خودش در آرامش به خواب برود. حتی اگر نصف شب از خواب بیدار شود.
بعضی از بچهها در زمان خوابشان تاخیر دارند آنها برای بیدار ماندنشان بهانههای زیادی میآورند مثلا این که یک قصه دیگر برایش بخوانید یا به دستشویی برود و …. بهتر است در این مورد دیسیپلین داشته باشید. اما یادتان باشد هم مهربان باشید و هم محکم. هر بار کودک صدایتان میکند به اتاقش بروید و خیلی کوتاه بمانید و سریع برگردید. کاری کنید کودک بداند که واقعا زمان خواب است. بسیاری از کارهای روتین قبل از خواب مانند خواندن کتاب یا انجام برخی فعالیتهای آرامش بخش در کنار هم، فرصت شگفت انگیزی برای برقراری ارتباط با بچهها و تقویت رابطه شما هستند.
تغذیه ناسالم
کمبود مواد معدنی و ویتامینهایی که در زیر ذکر شده باعث بی خوابی فرزند شما میشود:
کلسیم: این ماده خاصیت آرام بخشی بر بدن انسان دارد و کمبود آن باعث ناآرامی و ضعف شدید میشود.
منیزیم: این ماده خاصیت ترغیب کنندگی برای خواب دارد.
ویتامین B6 و B12: آرام کننده اعصاب است.
اینوسیتل: این ماده باعث بهتر شدن خواب میشود.
ثبت ديدگاه