حرف شنوی کودک
بعضی کودکان، به دستورالعملهای والدین توجه نمیکنند و حرف شنوی کودک بسیار پایین است، بعضی دیگر توجه میکنند، ولی آنها را نمیفهمند یا نمیتوانند به یاد بسپارند. عدهای نیز قبل از اینکه معلم حرفش را به پایان برساند شروع به انجام دستورات میکنند. در حالی که عدهای دیگر، اصلاً دوست ندارند شروع به کار کنند.
شما والدین گرامی در فرصتها و موقعیتهای فراوانی میتوانید دریابید که کودکتان چقدر میتواند و چقدر میکوشد تا از دستورات تبعیت کند، ولی نمیتواند از آن نوع دستورات که در کلاس به کودک داده میشوند و پاسخ و واکنش کودک نسبت به آنها باخبر شوید. انجام صحیح مجموعهای از دستورات، نیازمند توجه، فهم و درک، نظم و سازماندهی است و در غیر این صورت، میتواند مسئلهساز شود.
مقاله مرتبط: نحوه صحیح گوش دادن به حرفهای کودک
مقاله مرتبط: حرف بچه ها را بشنوید
راهکارهایی برای حرف شنوی کودک
- ذهن انسان جملات منفی را مثبت برداشت میکند: مثلاً اگر بگویید به فیل قرمز فکر نکن، ذهن به آن چیز فکر میکند؛ بنابراین اگر بگویید ” دست من ول نکن” در ذهن کودک ترجمه میشود:” دست من ول کن”.
- پشت سر هم و مسلسلوار فرمان صادر نکنید. یک فرمان صادر کنید سپس او را تشویق کنید آنگاه فرمان بعدی را صادر کنید.
- در فرمان دادن از جملات”امری و مثبت” استفاده کنید نه“سؤالی و منفی”.“میشه اسباببازیها را پخش نکنی؟” غلط است“لطفاً اسباب بازیاتو جمع کن ” درست است.
- از کودک بخواهید دستورات شفاهی را تکرار کند.
- توجه کردن کودک را تحسین کنید.
- با کودک بازی کنید. در قالب بازی یا نمایش، به فرزندتان بیاموزید چگونه دستورالعملها را اجرا کنند. به عنوان مثال: یک بار شما به او دستور دهید که ”دستت رو بذار روی برگه جلوت ”،” برگه رو تاکن ”، “اون رو از وسط نصف کن ”؛ و بعد نوبت کودک میشود که به شما دستور بدهد و شما دستورات را اجرا کنید.
- در هنگام پیشرفت، به کودک پاداش بدهید. کودک را ابتدا برای انجام یک دستور، سپس دو دستور و بعد سه دستور پشت سر هم تحسین و تشویق کنید.
- محل نشستن کودک را سر کلاس تغییر دهید تا دقت او افزایش یابد (مثلاً جلوی کلاس، نزدیک میز معلم، و…).
- به کودکتان بگویید تماس چشمی برقرار کند.
- از رمز استفاده کنید به عنوان مثال پس از گوش دادن و فهمیدن دستورات معلم با علامتی بدون صدا آن را نشان دهد به عنوان مثال سر تکان دادن یا گذاشتن انگشت روی بینی.
- کلمات مهم و کلیدی را به کودکتان بشناسانید: برای مثال در فارسی کلماتی مثل نقش دستوری، جمله و در ریاضی مجموع، تقسیم، ضرب و …
شما والدین گرامی، با استفاده از شناختی که از کودکتان دارید و آگاهی از طرز برخورد او با انواع دستورات و همچنین همکاری معلم، میتوانید برنامهای تنظیم کنید و به کودک کمک کنید تا حرف شنوی کودک بالا برود و توانایی انجام دستورالعملها را در خود تقویت کند.
ثبت ديدگاه