ترس از مدرسه کودکان
آیا شما ترس از مدرسه کودکان را میشناسید؟ آیا کودک شما به محض رسیدن زمان رفتن به مدرسه، از دردهای خاصی مانند دلدرد شکایت میکند؟ اگر در آن روز کودک شما در خانه بماند، دلدردش برطرف میشود و دوباره فردا صبح که زمان رفتن به مدرسه است، دردها ظاهر میشوند؟ آیا هنگامی که در حال متقاعد کردن کودک خود برای رفتن به مدرسه هستید، اوقات تلخی میکند؟ اگر بله، به احتمال قوی ترس از مدرسه کودکان و مدرسههراسی در فرزند شما وجود دارد.
این دسته از کودکان به علت مسائل اضطرابی که بدان مبتلا هستند، مشکلات عدیدهای در به مدرسه رفتن و ماندن در آنجا دارند. کودکان گریزان از مدرسه، معمولاً رفتاری فریبکار و مقابلهجویانه دارند و در غالب موارد والدین آنها از این رفتار کودک اطلاع ندارند.
این در حالی است که کودکان اجتنابی و هراسان از مدرسه، رفتار مقبولانهتری دارند و معمولاً دارای شکایتهای گوناگونی هستند. والدین آنها نیز از رفتار کودک آگاه هستند و انرژی قابل توجهی را هر روز صبح برای بردن کودک به مدرسه، صرف میکنند. در ادامه بعضی توصیهها به والدین درباره ترس از مدرسه کودکان، ارائه میشود.
مقاله مرتبط: ترس از مدرسه در کودکان
ترس از مدرسه کودکان
برای تشخیص ترس از مدرسه کودکان باید موارد زیر را در نظر بگیرید.
مقاله مرتبط: علت ترس بعضی از کودکان از مهد کودک
کودک را از لحاظ مسائل جسمانی بررسی کنید
اگر کودک، شکایتهای جسمانی مانند دلدرد یا سردرد دارد، نزد یک متخصص کودکان مسأله را بررسی کنید. به احتمال زیاد کودک از لحاظ جسمانی مشکل خاصی نداشته باشد اما در هر حال بهتر است که این موضوع را برای اطمینان خاطر مورد بررسی قرار دهید.
با کودک صحبت کنید
راجع به مسائلی که کودک را آزار میدهند، با او صحبت کنید اما در عین حال کودک را متوجه این مسأله بکنید که در هر صورت باید به مدرسه برود. به یاد داشته باشید که بعضی از کودکان توانایی شرح مواردی که از آن در رنج هستند را ندارند، در نتیجه اگر احساس میکنید که این مکالمه شما نتیجهای ندارد، آن را به اجبار ادامه ندهید.
تنها چیزی که لازم است باور داشته باشید، این است که کودک شما توانایی حل این مشکل را دارد و شما نیز در این مسیر به او کمک خواهید کرد.
برای کودک سخنرانی نکنید
از بحثهای طولانی با کودک در مورد مزایای مدرسه رفتن و اهمیت آن خودداری کنید. سخنرانی و نصیحت کردن هیچ کمکی نخواهد کرد و شاید مسائل را دشوارتر کند. هر گونه توجهی حتی توجه منفی میتواند منجر به تقویت و حفظ مشکل شود.
به دنبال الگوهای تکرارشونده باشید
به دنبال الگوهای تکرارشونده شکایتهای جسمانی کودک خود باشید. آیا کودک شما با سردرد یا دلدرد بیدار میشود؟ آیا این شکایتها زمانی که مشغلههای زیادی دارد یا توجهش به مسائل دیگری معطوف شده است، همچنان ابراز میشوند؟ آیا در روزهای تعطیل نیز همچنان احساس کسالت دارد یا فقط در روزهایی که باید به مدرسه برود، چنین شکایتهایی را بیان میکند؟ البته نباید از این شواهد برای مقصر کردن کودک خود استفاده کنید، بلکه باید به دنبال علت اصلی اجتناب کودک از رفتن و ماندن در مدرسه باشید.
مقاله مرتبط: ترس های شایع و درمان های ترس در کودکان
با مسئولان مدرسه جلسهای داشته باشید
با مشاور و مسؤولان مدرسه در خصوص ترس از مدرسه کودکان جلسهای داشته باشید. این جلسه این پیغام را به مسؤولان مدرسه خواهد داد که بدانند آنها نیز موظف هستند برای حل این مشکل تلاش کنند.
ماندن در خانه را جذاب نشان ندهید
به کودک نشان دهید که اگر به واقع بیمار است، باید با یک پزشک ملاقات کند و در تختخواب خود بماند. تلویزیون باید خاموش بماند و کودک حق تماشای آن را ندارد. اجازه ندهید در زمانی که بچه به بهانههای مختلف از مدرسه رفتن امتناع میکند، در خانه هر کاری که دوست دارد را انجام دهد.
در خانه یک فضای آموزشی را شبیهسازی کنید
اگر پس از تلاش طولانی، همچنان نتوانستید کودک را به مدرسه بفرستید و در خانه ماند، یک میز بیاورید و از کودک بخواهید که پشت آن قرار گیرد و شروع به خواندن یا نوشتن کند و کارهای معمول آن روز مدرسه را انجام دهد.
سیاست معافیت پزشکی تعیین کنید
برای مثال میتوانید با کودک این طور قرار بگذارید که در زمان ناراحتی و کسالت، تنها در صورتی از رفتن به مدرسه معاف خواهد شد که تب داشته باشد. در غیر این صورت اگر واقعاً حالش خوب نبود، مسؤولان مدرسه، پس از بررسی شرایط او میتوانند او را به خانه برگردانند.
این قانون میتواند شما را از خواهشهای صبحگاهی کودک برای معافیت از مدرسه رفتن در آن روز بخصوص خلاص کند. گاهی همین مشاجرهها در مورد مدرسه رفتن یا نرفتن میتواند برای این رفتار کودک به عنوان یک تقویتکننده عمل کند، چراکه او توجه بیشتری را با این رفتار جلب میکند.
از کمک دیگران استفاده کنید
اگر شرایط به گونهای است که به تنهایی نمیتوانید از پس اصرار کودک برای امتناع از مدرسه رفتن برآیید، از افراد دیگر خانواده بخواهید که به شما کمک کنند و کنترل شرایط را برای مدتی به دست بگیرند. چراکه این شرایط میتواند هیجانات زیادی را تحریک کرده و موقعیت را به سمت وخامت بیشتر بکشاند.
شاید بهتر باشد خود را برای مدتی از داستان مجبور کردن کودک به رفتن به مدرسه کنار بگذارید و برای مثال از پدر بخواهید که هر روز او را به مدرسه ببرد. اگر در این بین، بحث اختلال اضطراب جدایی نیز مطرح باشد، درگیر شدن پدر برای بردن کودک به مدرسه میتواند مؤثرتر باشد.
مقاله مرتبط: اولین ترس و اضطراب کودک، اضطراب جدایی
مقاله مرتبط: نکاتی برای کاهش اضطراب مدرسه
نکته مهم درباره ترس از مدرسه کودکان
در نهایت باید گفت اگرچه قرار گرفتن در چنین شرایطی آن هم هر روز صبح، برای هر والدی خیلی دشوار است اما تلاش کنید در این زمانها خونسردی خود را حفظ کرده و به هیچ عنوان از تصمیم خود برای بردن کودک به مدرسه، کوتاه نیایید. در عین حال باید به صورت پشتیبانیکننده رفتار کنید (یعنی نسبت به ناراحتی و شکایات کودک خود اهمیت قائل شوید و برای مثال به او بگویید که بعد مدرسه، با هم به پزشک مراجعه خواهید کرد).
به یاد داشته باشید که کودک شما باید به مدرسه برود. مدرسه مکانی است که او در آنجا به بلوغ ـ نه تنها از نظر هوشی بلکه از منظرهای اجتماعی و هیجانی ـ خواهد رسید. با رعایت موارد بالا و همین طور استفاده از کمک تخصصی روانشناسان بالینی کودک و نوجوان میتوانید باور داشته باشید که کودک شما قادر خواهد بود به زودی بر ترس خود از رفتن به مدرسه غلبه کرده و حتی در شرایط سختتر نیز عملکرد مطلوبی از خود نشان دهد.
ثبت ديدگاه