برخی از پزشکان می گویند که اگر جسم و روح ما تقویت شود، سیستم ایمنی بدن نیز به تبع آن، در برابر بیماری ها مقاوم تر شده و همین نکته بیشتر بر اهمیت مدیتیشن دامن می زند. دلیلش نیز این است که بر اثر مدیتیشن، انرژی بدن در فرکانس های بالاتری ارتعاش پیدا کرده و همین مسئله اجازه نمی دهد میکرو ارگانیزم های بیماری زا، در بدن رشد مطلوبی داشته باشند. علاوه بر آن، آرامش ذهنی حاصل از مدیتیشن، از میزان استرس می کاهد و قدرت تمرکز را افزایش می دهد…
معنای مدیتیشن برای ذهن و بدن
تمرین واقعی مراقبه، می تواند با روش های مختلفی انجام شود؛ اما یک نوع از آن که نتایج دلگرم کننده را نشان می دهد، به عنوان مدیتیشن با ذهن آگاهی شناخته می شود. هدف از این تمرین این است که ذهن خود را آموزش دهید که دقیقاً بر لحظه حال تمرکز داشته باشد. این شامل تمرکز بر روی مواردی مثل:
- تنفس
- چیزهایی که در اطرافتان مشاهده می کنید
- آگاهی از اطراف و درونتان
است…
– مدیتیشن مغز شما را شارژ می کند
مدیتیشن به شما کمک می کند تا در حالت آرامش و بهبودی قرار گیرید، حالتی که در آن شما تحت کنترل افکار و احساسات خود نیستید. در نتیجه، ذهن شما به نحوی می تواند آن ها را مدیریت کند تا بتوانید تصمیمات بهتر بگیرید.
– مدیتیشن مغز شما را سالم نگه می دارد
درست همان طور که تمرینات بدن شما را از لحاظ جسمی قوی تر می کنند، این تمرین ذهنی مغز شما را قوی تر می کند. مدیتیشن بخش هایی از مغز شما را فعال می کند که باعث ارتقای چیزهایی مانند هوش، همدلی، و شادی می شود. این یک واقعیت شناخته شده است که مغز ما در حدود سن ۳۰ سالگی، به آرامی شروع به کوچک شدن می کند؛ اما با مدیتیشن می توانید از آن پیشگیری کنید…
مقاله مرتبط : مدیتیشن و تاثیر آن بر شبکه مغز
مقاله مرتبط: زوج درمانگر در غرب تهران
– مدیتیشن گریه های بدن شما را می شنود
وقتی ما بیش از حد مشغول هستیم، ممکن است به علائم ظریف بدنمان توجهی نداشته باشیم. به عنوان مثال، هنگامی که ما تحت فشار قرار می گیریم، علائم اولیه ای مانند تنگی، سوزش و سنگینی در بدن به وجود می آید. هنگامی که ما این علائم را نادیده می گیریم، می تواند منجر به علائم تقویت شده ای مانند فشار خون بالا، خستگی و اضطراب شود.
مدیتیشن به شما کمک می کند تا با آنچه که بدن شما سعی در برقراری ارتباط با شما در مورد سلامت و تندرستی شما داشته باشد، بیشتر آگاه شوید تا از این مسائل قبل از این که دیر شود، جلوگیری کنید…
یک راه ساده برای مدیتیشن (حتی برای مبتدیان)
اگر پیش از این مدیتیشن را انجام نداده اید، صرف ۲ دقیقه در روز ممکن است آغاز خوبی برای ایجاد یک عادت مدیتیشن باشد و تجربه نتایج آن باشد. یکی از چیزهایی که باید در نظر داشته باشید، این است که مراقبه در مورد تلاش برای متوقف کردن افکار شما نیست، بیشتر در مورد آگاهی از آن ها است و سپس به سادگی می توانید اجازه رفت و آمد به آن ها بدهید.
همه چیزی که شما نیاز دارید، یک فضای راحت است که حواستان را پرت نکند و موارد زیر را انجام دهید:
- پشتتان را به یک سطح صاف و راحت بگذارید، یا روی صندلی یا روی زمین (هر کدام راحت تر هستید.)؛ رایج ترین و راحت ترین حالت برای مدیتیشن، حالت نشسته است. روی زمین، صندلی یا چارپایه بنشینید. اگر روی زمین نشسته اید، بهتر است روی یک بالش یا زیرانداز، به صورت چهار زانو بنشینید. راحت بودن بسیار مهم است. حالا تصور کنید یک بند از سر، گردن و پشت شما گذشته و آن ها را در یک راستا قرار داده است، به عبارت دیگر کاملاً صاف بنشینید.
- توجه خود را روی تنفستان معطوف کنید. آرام و عمیق نفس بکشید. سعی کنید تنفس دیافراگمی داشته باشید و ریههایتان را پر کنید؛ اما به خودتان فشار نیاورید. به احساسی که در هنگام دم و بازدم در بینی، گلو، سینه و شکم خود دارید دقت کنید. هوا را از بینی خود وارد و از دهان خود خارج کنید.
در حالی که نفس می کشید، به آرامی چشم ها را ببندید…
- مانترای خود را انتخاب کنید. مانترا، صدا، کلمه یا عبارتی است که در طول مدیتیشن تکرار می شود. مانتراها فواید روحی دارند، ارتعاشی و قابل تغییر هستند و می توانند باعث تمرکز شوند. می توان مانترا را بلند تکرار کرد یا به آرامی با خود نجوا کرد.
- از لحظه حال لذت ببرید، فشار بدن خود را بر روی صندلی زیر خود احساس کنید، فشار پا روی کف و دست ها و بازوها که فقط روی پاها قرار دارند.
- به آرامی توجه خود را روی تنفس و بدن، که بالا و پایین می رود، بیاورید.
- هنگامی که متوجه شدید ذهن شما به افکار، صداها و سایر احساسات منحرف شده است، به آرامی دوباره تمرکز خود را به تنفس خود برسانید.
- به تدریج توجه خود را به بدن و فضای اطراف خود جلب کنید. سپس به آرامی دوباره چشم خود را باز کنید…
تأثیرات مفید مدیتیشن
– تأثیرات جسمى:
- استراحت عمیقى که در مدیتیشن اتفاق مى افتد، ضربان قلب و بار اضافى روى آن را، به شدت کاهش مى دهد.
- کاهش در میزان کورتیزول (هورمونى که در هنگام استرس تولید مى شود ) و لاکتات خون.
- کاهش در میزان رادیکال هاى آزاد تولید شده در عضلات که مى تواند باعث تخریب بافتى بدن شود. ثابت شده است که این رادیکال هاى آزاد، اکنون رابطه تنگاتنگى با پیرى زودرس در بدن دارند.
- کاهش فشار خون
- افزایش مقاومت پوستى
- کاهش در میزان کلسترول؛ میزان کلسترول بدن، رابطه مستقیمى با بیماری هاى قلبى و عروقى بدن دارد.
- افزایش میزان هوا در ریه ها که نتیجه مستقیمى بر تنفس آسان تر و بهتر دارد. این اثرات مخصوصاً در بیماران آسمى قابل توجه است.
- افزایش اثرات بیولوژیک جوانى. یک تحقیق استاندارد درباره پیرى که به صورت طولانى مدت در آمریکا انجام شده است، ثابت کرده است که کسانى که به صورت مداوم از مدیتیشن استفاده مى کنند (حداقل به مدت ۵ سال ) به طور متوسط ١٢ سال جوان تر از سن همسالان خود هستند.
– تأثیرات روحى:
- بهبود روحیات و اخلاق ورفتار شخص. در نتیجه مدیتیشن، ارتباطات صحیح مغزى افزایش پیدا مى کند. این کار منجر به درک صحیح شخص در زندگى و بهبود اخلاق و رفتار مى شود.
- کاهش اضطراب و افسردگى
- کاهش تحریک پذیرى
- افزایش قدرت یادگیرى و حافظه
- افزایش قدرت اعتماد به نفس
- افزایش احساس جوانى و حیات
- افزایش شور و شادمانى در شخص
- افزایش توقع و انتظار در زندگى (این شاخص مهمى از بهداشت روانى در یک جامعه به حساب می آید.)
مقاله مرتبط : انواع مدیتیشن
مقاله مرتبط : مدیتیشن چیست ؟ همه چیز در رابطه با مراقبه یا مدیتیشن
مقاله مرتبط : مراقبه و مدیتیشن موجب تغییرات در بیان ژن ها می شود
ثبت ديدگاه