گفتاردرمانی چیست؟ 

گفتاردرمانی یکی از رشته‌های توان‌بخشی است که در حیطه‌های گفتار و زبان و ارتباط و بلع به ارائه خدمات توان‌بخشی می‌پردازد. یکی از شایع‌ترین اختلالات در گفتاردرمانی که در این مبحث به آن پرداخته می‌شود لکنت زبان است.

لکنت زبان در گفتاردرمانی

لکنت به ناتوانی در بیان جملات و حتی کلمات به صورت روان است. سن شروع لکنت بین ۲ تا ۶ سال به صورت طبیعی می‌باشد هرچند در موارد کمی در سنین مدرسه نیز کودک شروع به لکنت می‌کند.

لکنت بااینکه زمینه ژنتیکی در آن دخیل است گاها با یک حادثه و ترس کودک شروع شده و در صورت عدم دریافت درمان تا سنین بزرگ‌سالی نیز ادامه می‌یابد.

علائم لکنت به صورت گیر کردن و یا تکرار کلمات است که به شدت اثرات منفی بر اعتماد به نفس کودک و در مدرسه بر روی تحصیلات و در بزرگ‌سالی بر روی شغل فرد می‌گذارد.

نکته: در صورت مشاهده گیر کردن کودک به صورت مکرر (قفل شدن) و یا تکرار کلمات مثل مامان مامان مامان مامان آب میخوام و یا  ماماماماماشینم کو؟ لطفاً حساس باشید اما با سرکوفت زدن به کودک و یا تذکر دادن این روند را تشدید نکنید بلکه با مراجعه به موقع به گفتاردرمانی و مراکزی که خدمات درمانی گفتاری ارائه می‌دهند اقدام به دریافت درمان کنید.

درمان‌های متنوعی برای سنین پیش از مدرسه و مدرسه و بزرگ‌سالی وجود دارد که افراد بسته به شرایط خود می‌توانند دریافت کنند اما نکته حائز اهمیت این است که طول درمان بستگی به شدت لکنت و سن فرد متغیر است و از شش ماه تا دو یا سه سال می‌تواند تغییر کند.


مقاله مرتبط: چه کسانی به گفتاردرمانی نیاز دارند؟

مقاله مرتبط: مرکز درمان لکنت زبان در تهران


افراد سودجو در گفتاردرمانی

گاها دیده شده که افراد مختلفی با ادعای روان‌شناس بودن و یا متخصص طب سنتی و یا طب سوزنی با روش‌های عجیب و نامتعارف و مبالغ هنگفت به شما پیشنهادات درمانی می‌دهند و یا ادعا می‌کنند طی یک هفته و یا یک ماه لکنت را کاملاً درمان می‌کنند. اما طبق تحقیقات بهترین روش برای حذف لکنت در سنین پایین و کاهش و کنترل آن در سنین بزرگسالی مراجعه به مراکز گفتاردرمانی می‌باشد.

اهمیت دریافت به موقع خدمات گفتاردرمانی

درمان لکنت در گفتاردرمانی

یکی از مزیت‌های دریافت درمان در سنین پایین بهبودی نزدیک به ۱۰۰% فرد می‌باشد! علت این امر تغییر سریع‌تر کودک و قدرت بهبودی بالای مغز است.

در صورت عدم دریافت در سنین پیش از مدرسه شانس درمان کامل با افزایش سن کاهش می‌یاید و افراد در سنین بزرگ‌سالی به علت استرس‌های محیطی دائماً در معرض افت‌وخیز لکنت هستند. علاوه بر مشکلات گفتاری، فرد در سنین بالاتر با مواردی مثل تیک زدن و یا حرکات اضافی و مشکلات شناختی (مثل این که تصور می‌کنند هرگز از لکنت رهایی نمی‌یابند و یا خود را حقیر فرض می‌کنند و احساس بدی به خود دارند) نیز دست‌وپنجه نرم خواهد کرد، هرچند هیچ‌گاه برای دریافت درمان دیر نیست.

بزرگ‌سالانی که دچار لکنت زبان هستند باید توجه داشته باشند که روش‌های درمانی اتخاذ شده برای ایشان متفاوت از کودکان و همچنین زمان برتر می‌باشد.

لکنت که عارضه‌ای شایع می‌باشد گاها با بهبود خود به خودی نیز در کودکان همراه است!

یک سوم افرادی که دارای لکنت هستند پس از سنین کودکی با رشد مغز خود به خود بهبود می‌یابند اما توجه داشته باشید که کاندیداهای بهبود خود به خودی باید توسط گفتاردرمانگر و با توجه به علائم گفتاری و لکنت فرد مشخص شوند و حتی برای کودکانی که احتمال می‌رود بهبود خود به خودی داشته باشند درمان‌های غیر مستقیم نیاز است تا لکنت فرد تشدید نشود.


مقاله مرتبط: کلینیک گفتار درمانی

مقاله مرتبط: گفتار درمانگر خوب در تهران

مقاله مرتبط: بهترین متخصص گفتار درمانی در تهران


با مراجعه به مراکز گفتاردرمانی شانس داشتن کودکی بدون استرس، تحصیلات تا مدارج بالا بدون اضطراب و با عزت‌نفس بالا و درنهایت شغل بهتر را از خود و کودکتان نگیرید.

مرکز مشاوره اکسیر بهترین مرکز گفتاردرمانی در تهران

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب