سندرم سیندرلا
سندرم سیندرلا در خاورمیانه و در خرده فرهنگ های خاصی بیشتر دیده می شود. دختر ها را پرورش می دهیم. زمانی که دختر ۳ ساله در عروسی با لباس سفید می رقصد می گوییم: «انشاا… عروس شوی!» زمانی که ۱۵ ساله شد گفته می شود: «کی می شود که خوشبختی تو را ببینم دخترم؟!» زمانی که ۲۵ ساله شد در عروسی گفته می شود: «انشاا… که بخت تو هم باز شود!» ؛ یعنی این که در طی این دوران بخت تو بسته بود و یک رویدادی رخ می دهد و ناگهان درهای سعادت باز می شود و تو از فردای روز ازدواج خوشبخت می شوی!
سندرم سندرلا یعنی همین، یعنی این که سواری با اسب های سفید و کالسکه طلایی به دنبال دختر می آید و خوشبختش می کند. حال سندرم سیندرلا در ایران چگونه بوده؟
«کولت داولینگ» در کتاب «ترس پنهان زنها از استقلال» برای اولین بار از عقده سیندرلا نام برد، وی منظورش اتکای بیش از اندازه زنان در زمینههای مختلف مالی، عاطفی و رفتاری به مردان بود. ترس زنان از استقلال و خودکفایی همواره آنها را در سایه حمایت افراطی مردان نگه داشته است. آنچه زن امروز را دچار تعارضات بسیار کرده حفظ مرزهای وابستگی و استقلال است که سندروم سیندرلا در به وجود آمدن آن دخیل بوده است.
تا دهه ی ۴۰ شمسی نرم بر این بود: «تو برای این خوبی» و تمام.
از حدود سال ۵۵ شمسی:«دخترم به نظر این فرد خوبی هست. موافقی؟!».
از سال ۵۵ تا اوایل دهه ی ۷۰ ازدواج های ایدئولوژیک در ایران باب می شود. این تفکر با آن تفکر، راست با راست، چپ با چپ، چریک با چریک و…. با توجه به سیاست تعدیل اقتصادی در آن سال ها متاسفانه شکست مالی خوردند. چرا که صرفا بر مبنای تشابه آرمانی ازدواج کردند در حالی که متغیر های دیگری نیز دخیل بود.
از دهه ۷۰ تا به امروز بر مبنای مطالبات افراطی مالی شکل گرفته است. یعنی ازدواجی است که در آن قرار است آن چه که من تا به امروز در زندگی شخصی ام نداشته ام داشته باشم! (جمله ی معروف زنان ناراضی که می گویند: «پس برای چی شوهر کردم؟!») برای همین در شرایطی که دسترسی آسان به هر چیزی وجود دارد هیچ فرد عاقلی زیر بار تعهد ۵۰ ساله با ۱۵۰۰ عدد سکه ی طلای یک میلیون تومانی(فعلا!- الان یا الان؟!) نمی رود!
با این تفکر سیندرلایی پس من از فردای عقد نیازی به تلاش ندارم و همه چیز مهیاست و نیاز های من برآورده خواهد شد!
یعنی آموزشی داده نشده که از فردای ازدواج، زندگی مانند موتور هندلی خواهد بود که به مدت ۵۰ سال شما بایستی این هندل را صبح اول وقت و در هوایی زمستانی که اتفاقا موتور یخ زده، روشن کنید و تا شب بچرخانید تا صبح فردا که دوباره این فرایند تکرار خواهد شد…
زندگی به این صورت نیست که همینطوری چرخ آن بچرخد!
همین است که آمار طلاق استان تهران و البرز یک سوم است (۳۳ درصد)
باورهای غلط زنان دارای سندروم سیندرلا
سندرم سیندرلا در واقع فرار از مسئولیت پذیری است. زنان تصور میکنند وقتی مردها هوای شان را دارند، آنها از هرگونه مسئولیت پذیری مالی، احساسی و فیزیکی رها هستند. باور زنان دارای سندروم سیندرلا میگویند :
روزی مردی از راه میرسد و همهچیز را سر و سامان میدهد و دیگر لازم نیست، نگران چیزی باشم.
آنها یاد میگیرند تا زمانی که کسی دیگری هست تا مسئولیت آنها را به عهده بگیرد دیگر نیازی به تلاش مازاد ندارند و این بهانه مانع از هر گونه فعالیتی از سوی آنها میشود.
بنابراین ما زنانی داریم که به دلیل عدم شناخت توانمندیهای خودشان فاقد اعتماد به نفس کافی برای هر گونه استقلال طلبی هستند و تنها راه رسیدن به خوشبختی را حضور مردی برای پیش بردن امور خود میدانند.
آثار سندروم سیندرلا
سندروم سیندرلا همه بخشهای زندگی زنان را تحت الشعاع قرار میدهد. معمولا هویت خود قربانی وابستگی به دیگری میکنند. آنها یاد میگیرند که در هر زمینهای نیاز به کسب اجازه یا گرفتن حمایت از مردان دارند. تصمیم گیری قاطعانه برای آنها کار بسیار دشواری خواهد بود. این عدم قطعیت را در میان تک تک کلماتشان هم میتوان یافت. بسیاری از این زنان دچار شخصیت وابسته نیز هستند.
درمان سندرم سیندرلا
در درمان سندروم سیندرلا باید این را بپذیریم که ازدواج کردن هم مانند مراحل دیگه زندگی یک مرحله جدید است و حتی این مرحله نیز یک روزی به پایان می رسد . پس باید بپذیریم که ازدواج کردن و رسیدن به مرد ایده آل تنها یک بخش خیلی کوچکی از زندگی مشترک است نه همه آن و اگر تمام فکر خود را معطوف به ازدواج با یک شخص خاص بکنیم دیگه نمی توانیم برای مراحل بعدی زندگی تصمیم درست و هدفمند بگیریم و زندگی برای ما بی معنی خواهد شد .
برگرفته از سمپوزیوم درمان های شناختی رفتاری، دکتر سلیمی، روانپزشک
دریافت وقت مشاوره آنلاین
ثبت ديدگاه