چه وقت به روانشناس کودک مراجعه کنیم؟
چه وقت به روانشناس کودک مراجعه کنیم؟همه والدین در تربیت فرزندانشان ممکن است دچار مشکلاتی باشند و البته خیلیها فکر میکنند که از مشاوره بینیاز هستند و میتوانند به تنهایی از پس این مسائل بربیایند. اگرچه همه ما به کمک مشاوره با متخصصین میتوانیم در امر تربیت فرزندانمان موفقتر باشیم، اما گاهی دوران کودکی و نوجوانی برای فرزندان ما مسائلی به وجود میآورد که نیاز به مراقبتهایی تخصصیتر پیدا میکنند، در چنین شرایطی اگر دیر متوجه مشکل شده و سریعتر برای کمک گرفتن از متخصصین اقدام نکنیم ممکن است فرصتهای طلایی را از دست بدهیم و آنوقت است که از این تأخیر پشیمان خواهیم شد. مرکز مشاوره و روانشناسی اکسیر یکی از بزرگترین مراکز مشاوره کودک، آماده ارائه خدمات به شما عزیزان میباشد.
نیاز به مشورت کردن با روانشناس کودک
هر چه جلوتر میرویم چه از نظر زمانی و چه از نظر جایگاهمان در زندگی، بیشتر به مشاوره و مشورت گرفتن از افراد متخصص احساس نیاز میکنیم. حال کودک و نوجوانان در مسیر رشد به خاطر حساسیتهایی که در هر مرحلهی سنی دارند، به دنبال آن نیازهای متفاوتی نیز خواهند داشت. از سوی دیگر پدر و مادر هم برنامهها و انتظاراتی را از فرزندان خود دارند که گاهاً با رفتارها و حساسیتهای فرزندشان منطبق نیست.
اینجا برای هماهنگسازی این برنامهها و انتظارات و از طرف دیگر نیازهای کودک یا نوجوان به یک فرد متخصص احتیاج است که او کسی نیست جز روانشناس کودک. درواقع اینجا لزوم مشاوره با مشاور کودک نمایان میشود.
برخی از همین ناهماهنگیها در برخورد و رفتار کودکان و اعمال برنامههای تربیتی والدین ممکن است در صورت تداوم در آینده مشکلساز شده و اختلالاتی را به همین سادگی در کودکان به وجود بیاورد. پیشنهاد ما این است که در صورت مشاهده هرگونه مشکل بین خود و کودکتان درصورتیکه موفق به حل کردن آن نشدید به روانشناس کودک مراجعه کرده و به روش های کاربردی و علمی مشکل خود را حل نمایید.
روانشناس کودک کیست؟
دامنه کار روانشناس کودک عمدتاً مدارس، مراکز مشاوره یا خدمات مشاورهای خصوصی و دولتی برای کودکان است. یک روانشناس کودک باید ظرفیت ارتباطی با درمانگر خود را داشته باشد؛ این ظرفیت ارتباطی شامل مؤلفههایی چون تقویت اعتماد و بهبودی در کودک است. او باید با شناختن بسیاری از مسائلی مثل اوتیسم کودکان، بیش فعالی آنها، سوءاستفاده، تروما، اختلالات روانی، ناتوانی در یادگیری، نیازهای خاص و رفتارهایی مثل قلدری و لجبازی، پرخاشگری و غیره در مواجهه با کودک اشراف داشته باشد.
تنشهای دنیای کودکان ممکن است به صورت نشانههای فیزیکی نظیر بیخوابی، سردرد ناشی از فشار عصبی، خیس کردن رختخواب در شب، یا ناراحتیهای گوارشی عصبی خودنمایی کنند. یا ممکن است بهصورت تظاهرات احساسی نظیر عصبانیت، پس زدن و ترس مشخص شوند. این تظاهرات را میتوان به عنوان یک مشکل تربیتی تفسیر کرد. به عنوان یک پدر یا مادر میتوانید روشهای کنترل تنش را بیاموزید. این روشها به شما و کودک کمک میکنند تا بر اضطراب چیره شوید.
روانشناس کودک به والدین و کودکان راههای حفظ آرامش را میآموزد و از طریق تجربه شخصی و حرفهای میداند که آموزش روشهای کاهش تنش، در زندگی شما و کودکتان تغییرات مطلوبی ایجاد خواهد کرد. آموختن این روشها به تمرین نیاز دارد، پس برای آموختن آنها زمان صرف کنید. مطمئن باشید که به زحمتش میارزد.
نشانه های استرس کودکان از نظر روانشناس کودک
فهرست زیر میتواند به شما کمک کند تا برخی از تظاهرات فیزیولوژیک و رفتاری تنشزا را تشخیص دهید. به خاطر داشته باشید که این نشانهها میتوانند ناشی از مشکلات جسمی باشند، بنابراین، قبل از آنکه یک نشانه پایا را به عنوان یک اثر فیزیولوژیک تصور کنید، آن را با پزشکتان در میان بگذارید. گاهی از این نشانهها برای کسب توجه یا در رفتن از زیر بار تکالیف استفاده میشود.
گاهی واکنشها ترکیبی از همه این عوامل هستند. کودکی ممکن است برای نرفتن به مدرسه خود را به مریضی بزند. او از توجه اضافی اطرافیانش لذت میبرد. این کودک در مدرسه مشکلاتی دارد که میخواهد از آنها اجتناب کند. پس این بیماری قلابی را بهترین راهحل مییابد. در این گونه موارد، ترتیبی از آموزش کاهش تنش و سایر مداخلهها بهترین نتایج را به دنبال خواهد داشت.
نشانههای استرس (فشار روانی)
- سردردها
- دلدردها، رودل کردن، نفخ، زخم معده
- تهوع، استفراغ
- نفسنفس زدن (شامل تنفس سریع، تنگی نفس، گیجی)
- تاکیکاردی (ضربان سریع قلب)
- دستهای عرق کرده و مرطوب
- عادات عصبی (ناخن جویدن، کشیدن پوست یا مو، فشار دادن دندانها بر روی هم و غیره)
- بیخوابی و سایر مشکلات خواب
- ترسها و اضطرابها
- خجالتی بودن و اجتناب از موقعیتهای اجتماعی
- از کوره در رفتن
- حساس بودن بیش از حد در برابر انتقاد و سرزنش
- کاهش قدرت تحمل در برابر ناتوانیها
- آشفتگی و عدم تمرکز فکر به علت تشویش
مقاله مرتبط: روانشناسی کودک و نوجوان
مقاله مرتبط: چه زمانی باید کودک را نزد روانشناس برد؟
ویزگیهای روانشناس کودک
ویژگی اشتیاق برای مراقبت و درمان
از بایستههای بنیادی دیگر برای یک روانشناس کودک بودن، شور و اشتیاق واقعی برای مراقبت از کودکان و نیازهای آنها است. انسانهای بالغ و مهربان بیشتر قادر به ارتباط گرفتن و بازی با کودکان هستند این کمک به لذت بردن کودک از درمان و پروسه درمان لازمه یک مشاور کودکان است.
ویژگی امانتداری
یک مشاور و روانشناس کودک باید یک توانایی ذاتی برای به دست آوردن اعتماد کودک و خانواده او را داشته باشد. بهطوری که با او احساس راحتی بکنند و مسائل شخصی و احساسی خود را بدون هیچ کم و کاستی و یا احتیاط و خجالتی با او در میان بگذارند یک روانشناس خوب همیشه باید حریم خصوصی درمانگر و خانوادهاش را حفظ کند و آن را موضوع گفتگوی خود با همکاران خود نکند.
ویژگی دارا بودن شبکه ارتباطی قوی
یک مشاور باید بتواند علاوه بر کودک با شبکه وسیعی از کسانی که در حمایت از کودک مؤثرند، ارتباط برقرار کند. مثلاً گاهی پیش میآید که مشاور باید با معلمان مدرسه کودک، پزشک او و پدر و مادرش و دیگر افرادی که به نحوی در کمک به درمان موفق کودک، مؤثر باشند، ارتباط برقرار کند.
در کنار همه این گزینهها، صبر، همدلی و شنونده خوب بودن از شالودههای اصلی شخصیت یک مشاور و روانشناس خوب است.
مقاله مرتبط: فوق تخصص روانشناسی کودک
تخصص روانشناس کودک
یک روانشناس کودک باید دارای مهارت و تخصص در مسائلی باشد که کودک با آن مواجه میشود تا بتواند مؤثرتر با او برخورد کند. به عنوان مثال یک کودک ناتوان در یادگیری مستلزم مشاوره گرفتن از یک روانشناس مدرسه متخصص در تکنیکهای کمک به کودکان در کلاس درس است. مهارتهای تخصصی برای ارتباط به این معناست که روانشناس بداند در هنگام مشاهده کودکی که مسئلهای برای او پیش آمده است چگونه سؤالات درست را از او بپرسد و چگونه دادههای منتج از پاسخهای کودک را تجزیهوتحلیل کند.
ثبت ديدگاه