بیشتر افراد در زمان هایی که نمی توانند با استفاده از منابع فردی و جمعی که در اختیارشان است، به آنچه از آن ها خواسته شده است پاسخ دهند، دچار استرس می شوند. استرس تنها در زمانی که دچار حوادث غم انگیز شویم، بروز نمی کند؛ گاهی در حوادث خوشایند، مانند ازدواج نیز ممکن است دچار آن شویم. در این مقاله از اکسیر می خواهیم راه های کنترل استرس را، برای شما عزیزان شرح دهیم…

راه های کنترل استرس

نگاهی به آمار عددی

استرس اگر بر طبق تحقیقی عدد آن از ۳۰۰ بیشتر شود در یک سال (یعنی اگر برای هر حادثه نمره ای در نظر بگیریم و مجموعه ی آن ها را در یک سال برای یک فرد جمع کنیم)، امکان دارد فرد دچار آسیب روانی گردد.

مثلا مرگ عزیزان، عدد ۱۰۰ را به خود اختصاص می دهد؛ اگر در طول یک سال، ۳ نفر را از دست دهد، ممکن است دچار آسیب روانی گردد. در ایران مرگ فرزندان، نمره ۱۰۰ را به خود اختصاص داده و مرگ همسر نمره پایین تری را به خود اختصاص می دهد…

ترس عاقلانه و در عین حال آسیب زا

استرس را می توان ترس عاقلانه دانست؛ مثلا برای درس خواندن شب امتحان مناسب و یا گاهی ما را از انجام برخی کارها دور می سازد .در زمان های استرس زا، سیستم سمپاتیک یا همان سیستم جنگ و گریز، با بالا بردن فشار خون و تپش قلب، انرژی بدن را بالا می برد تا بدن را برای تحمل شرایط محیطی پر استرس آماده سازد.

اما با تداوم استرس، قطعا بدن دچار آسیب می گردد. پس فرد باید برای تامین سلامت جسم و روان خود، استرس را کنترل کند…

شناخت منابع استرس زا

شناخت منابع استرس زا و کنترل استرس

منابع استرس زای خود را بشناسید؛ مثلا اگر فردی در شب امتحان، با حجم مطالب نخوانده درسی، دچار استرس می شود، باید در طول سال یا ترم، برنامه ریزی کرده و مطالب را، در بازه زمانی که دارد مطالعه کند.

در واقع مدیریت زمان و برنامه ریزی، یکی از راهکارهای موثر در کنترل استرس است. در واقع اگر با برنامه ریزی کار کنیم، استرس های روزمره، بیشتر از بین خواهد رفت…

    – خودآگاهی:

– اعتماد به نفس و پذیرفتن نقاط ضعف (خود آگاهی)، یکی از راه های کنترل و مدیریت استرس است. توانایی های خود را بشناسیم و بع دنبال کار هایی برویم که در آن موفق گردیم و بدانیم در چه کارهایی ضعیف هستیم و به نقاط ضعف خود آگاه باشیم و بدانیم افراد زیادی ممکن است در آن زمینه مشکل داشته باشند.

    – استراحت و خواب کافی:

راهی دیگر برای کنترل استرس، تفریح سالم است و در کنار آن استراحت و خواب کافی می تواند استرس را کاهش دهد

    – تمرکز حواس:

راه های تمرکز حواس، نماز و یوگا است؛ که تمرکز حواس به مدیریت استرس کمک می کند. در واقع با تمرین خواندن نماز و انجام حرکات یوگا، می توان تمرکز را بالا برد که با افزایش تمرکز حواس، استرس کاهش می یابد.

    – کمک گرفتن از متخصصین مشاوره روانشناسی:

گاهی شدت استرس به قدری زیاد است که نمی توانیم آن را کنترل کنیم. در این زمان، مراجعه به رواشناس (مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره کودک و …)،‌ می تواند کمک در کاهش استرس داشته باشد و با تکنیک های ریلکسیشن، استرس را کنترل و کمک به افزایش آرامش نمایند…

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب