تاثیرات نوروفیدبک در اختلالات خواب (REM) و خواب “غیر REM” دو نوع اصلی از خواب هستند؛ خواب NREM دارای چهار مرحله از خواب، به طور فزاینده ای عمیق است. مرحله ۱ خواب سبک است در حالی که مرحله ۴، عمیق ترین قسمت خواب می باشد.

خواب نرمال

در خواب طبیعی شما، این مراحل و چرخه ها به طور مرتب تکرار می شود؛ اما اگر خواب مناسبی نداشته باشید، به طوری که مرتب از خواب بیدار شوید، شما ممکن است احساس خستگی، ضعف و مشکلات تمرکز و توجه درهنگام بیداری کنید. افراد خواب آلود، در معرض خطر بیشتری برای رانندگی و سایر حوادث هستند…

برای بهبود عملکرد، شما حدودا به ۸ ساعت خواب نیاز دارید… (البته نیازهرکس به خواب متفاوت است)

مشکلات خواب

اگر شما دچار مشکل در به خواب رفتن یا خواب در طول شب داشته باشید، اگر شما خیلی زود از خواب بیدار می شوید یا در تمام طول روز خواب آلود هستید، یا اگر شما بیش از حد در طول روز خسته هستید، شما ممکن است یکی از مشکلات خواب زیر را داشته باشید…

  ۱- تاثیرات نوروفیدبک و اختلال ریتم شبانه روزی

به طور معمول مردم، خواب شب ما توسط ریتم خواب شبانه روزی ما تنظیم می شود.
این ساعت درون بدنی ما در بخش کوچکی از مغز، به نام هسته suprachiasmatic از هیپوتالاموس، است؛ این قسمت درست بالای اعصابی است که از پشت چشم خارج می شود. نور و ورزش می توانند کار تنظیم مجدد ساعت بدن را انجام دهند و می توانند آن را به جلو یا عقب حرکت دهند! ناهنجاری های مربوط به این ساعت، اختلالات ریتم شبانه روزی نامیده می شوند…

اختلالات ریتم شبانه روزی شامل جت لگ (به هم خوردن ریتم شبانه روزی خواب به دنبال مسافرت های طولانی هوایی)، تنظیمات خواب به دلیل تغییر کار، سندرم تاخیر فاز خواب (خواب و از خواب بیدار شدن خیلی دیر)، و سندرم پیشرفته فاز خواب (خواب و از خواب بیدارشدن خیلی زود) می باشد.

  ۲- تاثیرات نوروفیدبک و بیخوابی

افرادی که به بی خوابی بی توجهی می کنند، اگر آن ها به اندازه کافی در شب نخوابند، ممکن است دچار مشکل به خواب رفتن شوند و یا ممکن است مکررا در طول شب یا صبح زود از خواب بیدار شوند.

یک مشکل بی خوابی این است که بر فعالیت های روزانه شما تاثیر می گذارد. بی خوابی دلایل بسیاری دارد، که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

    • استرس
    • اضطراب
    • افسردگی
    • الگوها و عادت به خواب ناکافی
    • اختلالات ریتم شبانه روزی
    • مصرف برخی داروها

  ۳- تاثیرات نوروفیدبک و خرناس

بسیاری از بزرگسالان خروپف می کنند. (سر و صدا تولید می شود) خرخر کردن، می تواند تنها به دلیل سر و صدای آن باعث ناراحتی شود.

همچنین ممکن است نشانگر یک مشکل خواب جدی تر، به نام آپنه خواب باشد…

  ۴- تاثیرات نوروفیدبک و آپنه خواب

آپنه خواب، زمانی رخ می دهد که راه هوایی فوقانی به طور کامل و یا جزئی مسدود شده باشد، و وقفه در تنفس به طور منظم برای مدت کوتاه رخ دهد، که این مسئله شما را از خواب بیدار میکند. این می تواند باعث خواب آلودگی شدید در طول روز شود. آپنه خواب شدید، ممکن است با فشار خون بالا و خطر ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی در ارتباط باشد.

تاثیرات نوروفیدبک

نوروفیدبک در درمان اختلالات خواب

همانطور که می دانید اختلالات خواب در جوامع صنعتی، شیوع و بروز بسیار زیادی دارند و در درمان این اختلالات، اثر دارو درمانی موقت می باشد و همچنین موجب بروز خواب آلودگی در طول روز می شوند.

مدارک بالینی مختلفی وجود دارد که نشان می دهد، استفاده از نوروفیدبک به بهبود اختلالات مختلف خواب، از جمله بی خوابی، آپنه (قطع تنفس در خواب)، سخت به خواب رفتن، مرتب از خواب پریدن و… که علائمی مرتبط با اضطراب و افسردگی هستند، کمک می کند.
در واقع نوروفیدبک به خود تنظیمی مغز، در برانگیختگی فیزیولوژیک کمک می کند، و همین امر سبب بهبود کیفیت خواب می شود…


مقاله مرتبط : مشکلات خواب (در کودکان)


مشکلات خواب شامل شب ادراری، راه رفتن در خواب، حرف زدن در خواب، وحشت در خواب و اضطراب مربوط به خواب رفتن می باشند.
نوروفیدبک با کمک به خود ــ تنظیمی مغز در تنظیم برانگیختگی فیزیولوژیک، در بهبود مشکلات مربوط به خواب موفق بوده است و غالباً اولین چیزی که در درمان توسط نوروفیدبک توسط مراجعین گزارش می شود، بهبود کیفیت خواب است.

نوروفیدبک چیست؟

در این روش، شما در مقابل یک مانیتور می نشینید و الکترودی که روی سر شما قرار دارد امواج مغزی شما را دریافت و به کامپیوتر هدایت می کند. حالا شما با دیدن امواج مغزی خود روی صفحه مانیتور می توانید به تنظیم و کنترل آن ها بپردازید و در تمام این مراحل درمانگر در کنار شما نشسته و به شما یاد می دهد که چگونه می توانید این کار را انجام دهید.

درواقع نوروفیدبک شما را قادر به دیدن دنیای درون مغزتان می کند، به عنوان مثال در صفحه مانیتور شما یک شکل شبیه سازی شده امواج مغزی را به شکل یک بازی می بینید و با نگاه کردن به صفحه مانیتور و بدون استفاده از دست، شروع به بازی می کنید. دستگاه الگوهای امواج مغزی شما را پردازش می کند و در صورتی که این الگوها مناسب باشد، شما در بازی به جلو خواهید رفت و در غیر این صورت شکست می خورید؛ به این ترتیب شما یاد میگیرید که مثلا در شرایط اضطراب، چگونه می توانید مغز خود را طوری تنظیم کنید که آرامش جایگزین اضطراب شود…

    – آیا این روش علمی است؟

روش نوروفیدبک توسط اداره غذا و داروی آمریکا (معتبرترین سازمان جهانی پزشکی) جهت درمان اضطراب، استرس، افسردگی، بیش فعالی، کم توجهی، سردرد (میگرن)، دردهای مزمن، اختلالات خواب، سوء مصرف مواد، وسواس،صرع (تشنج) و بازتوانی سکته مغزی، مورد تایید قرار گرفته است.

    – عوارض جانبی این روش چیست؟

نوروفیدبک عوارض جانبی دارو درمانی را ندارد و اثرات درمانی پایدارتری نیز دارد، فعالیت های کل مغز را کنترل می کند و بهبودی پایدار بیماری را شامل می شود.

    – چرا به نوروفیدبک دوپینگ اخلاقی می گویند؟

دلیلش این است که در حال حاضر بسیاری از ورزشکاران در کشورهای پیشرفته و همچنین بسیاری از سازمان های معتبر جهانی، از جمله ناسا (سازمان علوم فضایی آمریکا)، جهت ارتقا مهارت های ذهنی و شناختی و بهینه سازی تصمیم گیری، افزایش خلاقیت، تقویت حافظه و افزایش هماهنگی جسم و ذهن، از این روش استفاده می کنند.
به عنوان مثال تیم ملی ایتالیا، تیم آث میلان، بسیاری از برندگان طلای المپیک، مثل ماری پیرس و چاد کاروین، رسما اعلام کردند که جهت بهبود کارکرد برای آمادگی مسابقات، از نوروفیدبک استفاده می کنند…

    – آیا در آمریکا و کشورهای پیشرفته از این روش استفاده می شود؟

در آمریکا بیش از ۱۰۰۰ مرکز نوروفیدبک وجود دارد، که این رقم در ۵ سال گذشته از کمتر از ۱۰۰ مرکز به این تعداد رسیده؛ که این موضوع خود حاکی از میزان اهمیت و محبوبیت این روش درمانی در کشورهای پیشرفته می باشد…

 

تهیه شده در مجله سلامت روان اکسیر

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب