زمان زیادی را در فضای مجازی صرف می کنید؟ ممکن است هر چند دقیقه یکبار گوشی خود را چک کنید که آیا فرد جدیدی آخرین نوشته و یا عکس شما را دوست داشته است. آیا به این شبکه ها وابسته شده اید؟
دکتر روبرتز معتقد است که سرسپردگی ما به تکنولوژی و دنیای مجازی، نوع ارتباط ما را دیگران را تغییر داده است و این اتفاق لزوما خوب نیست. از طرفی دیگر دکتر جیمز استاد دانشگاه بیلور عنوان می کند که بله! تکنولوژی برای ما مزایایی داشته است ولی وابستگی ما به تلفن های هوشمند و نوع سبک زندگی که در شبکه های اجتماعی از خود نشان می دهیم به قیمت از دست دادن روابط و زندگی واقعی ما است.
دکتر روبرتز به دلیل تحقیقات خود در زمینهی وابستگی به گوشی های هوشمند و چگونگی تاثیر تکنولوژی بر روابط فردی و میزان اضطراب، در سطح بین المللی مطرح است. او نویسنده ی کتابی با عنوان “آیا به گوشی هوشمند خود اعتیاد دارید؟” می باشد. دکتر روبرتز توضیح می دهد که اعتیاد رفتاری دارای شش جزء اصلی: نقش بارز، نشاط، تحمل، علائم ترک، ناسازگاری و عود است. وی شش پرسش مطرح کرده است که مردم با پاسخ دادن به آن ها کشف می کنند که آیا دلبستگی آن ها به شبکه های اجتماعی در حد اعتیاد است یا خیر؟
- نقش بارز: آیا شبکه های اجتماعی کاملا با زندگی روزمره ی شما درآمیخته است؟
مثال: من در سراسر روز از شبکه های اجتماعی مانند توییتر، فیسبوک، اینستاگرام، پینترست و… استفاده می کنم.
- نشاط: برای رسیدن به شادی و هیجان در طول روز به شبکه های مجازی نیاز دارید؟
مثال: وقتی من تنها و بی حوصله هستم از شبکه های مجازی استفاده می کنم.
- تحمل: آیا مرتب به سراغ گوشی خود رفته و آن را چک می کنید؟
مثال: متوجه هستم که بیشتر و بیشتر در حال استفاده از شبکه های اجتماعی هستم.
- علائم ترک: اگر دسترسی به شبکه های اجتماعی نداشته باشید، عصبی می شوید؟
مثال: می ترسم موضوع مهمی را از دست بدهم، اگر حضوری دائم در شبکه های مجازی نداشته باشم.
- ناسازگاری: آیا استفاده از شبکه های اجتماعی برای شما مشکل ایجاده کرده است؟
مثال: استفاده ی زیاد از شبکه های اجتماعی در ارتباط من با دوستانم دردسر ایجاد کرده است. حواس من را در کلاس درس یا سرکار پرت می کند.
- عود: آیا سعی کردهاید ارتباط خود را با شبکه های اجتماعی قطع کنید ولی شکست خورده باشید؟
مثال: سعی کردم زمان کمتری را در شبکه های اجتماعی صرف کنم ولی این تصمیم زیاد طول نکشید.
دکتر روبرتز معتقد است اگر به سه سوال یا بیشتر پاسخ بله داده باشید، بهتر است در استفاده ی خود از شبکه های اجتماعی تجدیدنظر کنید؛ اما بیش از اندازه نگران نباشید، هنوز امیدی هست. حقه ای که به شما می تواند کمک کند تا از سلطه ی شبکه های اجتماعی بیرون بیایید، استفاده از نقطه ای است که به دنیای مجازی همچنان متصل هستید ولی زمان خود را صرف موضوعی می کنید که واقعا برای شما مهم است.
شما، خودتان، روابط و اجتماعات، پایه و اساس یک زندگی شاد و معنی دار را تشکیل می دهند. زمانی که زندگی شما از تعادل خارج می شود، آن ها اولین چیزهایی هستند که آسیب می بینند.
منبع:
Baylor University. “Are you addicted to social media? Six questions.” ScienceDaily. ScienceDaily, 27 October 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161027115714.htm>.
ثبت ديدگاه