نشانههای اولیه اختلالات یادگیری
نشانههای اولیه اختلالات یادگیری اغلب تا زمانی که دانش آموزان در حدود دو سال در مدرسه حضور نداشته باشند، تشخیص داده نمیشود؛ اما معمولاً نشانههای اولیه اختلالات یادگیری وجود دارد که والدین ممکن است متوجه آن شوند. مهمتر از آن، منابع و استراتژیهایی است که میتواند به این کودکان کمک کند. در این مطلب نشانههای اولیه اختلالات یادگیری در کودکان را مورد بررسی قرار دادهایم.
نشانههای اولیه اختلالات یادگیری در کودکان
اختلالات یادگیری علت مبهمی دارد و حضور عوامل خطر اولیه (که در ادامه به آن اشارهشده) بهطور قطعی نشان دهنده اختلال یادگیری نیست، اما نشاندهنده لزوم نظارت در به مداخله زودهنگام است.
عوامل خطر اولیه در اختلالات یادگیری عبارتاند از:
- سابقه خانوادگی ناتوانیهای یادگیری
- آسیبها و بیماریهای درازمدت که بر تحول عصبی تأثیر میگذارد.
- سوءمصرف مواد والدین
- مراقبتهای پزشکی و تغذیه ضعیف در دوران بارداری.
- آسیبهای پیش از تولد یا مشکلات زایمان
- قرار گرفتن در معرض مواد سمی از قبیل سرب و یا قارچ سمی
- فقر
- سو استفاده و مورد غفلت قرار گرفتن
مهم است که بدانیم همه ناتوانیهای یادگیری به خاطر عادات بد پیش از تولد رخ نمیدهند. خوشبختانه، بسیاری از خطرات دوران جنینی قابلپیشگیری هستند.
مقاله مرتبط: علت و علائم اختلال یادگیری
مقاله مرتبط: آسیب های مغزی و اختلالات یادگیری
اختلالات یادگیری و تاخیرات رشد کودکی
اختلالات یادگیری را با مشاهده تاخیر رشد در هر یک از موارد زیر میتوان تشخیص داد.
- حرکات درشت: حرکات عضلات بزرگ مانند ایستادن، راه رفتن یا بالا کشیدن
- حرکات ظریف: حرکات ماهیچههای کوچک مانند چنگ زدن اجسام، حرکت انگشتان دستوپا
- ارتباط: توانایی درک زبان یا استفاده از گفتار
- مهارتهای شناختی: توانایی فکر کردن و حل مشکلات
- اجتماعی/ هیجانی: توانایی تعامل مناسب با دیگران و نشان دادن پاسخهای احساسی مناسب
مراحل مهم رشد قابل پیشبینی هستند، اما تفاوت خفیفی در رشد کودکان نرمال وجود دارد؛ بنابراین هر تأخیری ناتوانی یادگیری محسوب نمیشود. مهم است که از میزان رشد عادی کودکی و اوایل دوران کودکی آگاه باشید تا زمانی که تأخیر اتفاق افتاد متوجه آن شوید.
معاینههای منظم کودک
پزشک اطفال در هنگام تولد کودک شما را معاینه خواهد کرد تا علائم حیاتی و واکنش کودک به محرکهای مختلف را بررسی کند. در طی معاینات منظم، پزشک بر رشد جسمانی، عملکرد شناختی، بینایی، گفتار و زبان کودک نظارت خواهد کرد. سؤالات و نگرانیهای خود را یادداشت کنید تا آنها را با پزشک فرزندتان به اشتراک بگذارید. اگر شواهدی از علائم اولیه اختلالات یادگیری وجود داشته باشد، ارجاع به متخصصان برای مداخله به موقع برای ارزیابی و درمان در صورت نیاز انجام خواهد شد.
علائم ناتوانیهای یادگیری در مدرسه
ناتوانی یادگیری در سن مدرسه را میتوان تشخیص داد. پس از اینکه چند ماه از رفتن کودک شما به پیشدبستانی گذشت، ملاقاتی با معلم فرزندتان ترتیب دهید. برخی مدارس برای مشخص کردن اینکه که آیا تأخیری در حال حاضر وجود داردیا خیر؟ کودکان را ارزیابی و غربالگری میکنند.
اگر کودک شما علائم اولیه اختلالات یادگیری داشته باشد، مدیر ملاقاتی با شما ترتیب میدهد و گزینههای مداخلات اولیه را با شما در میان میگذارد. برنامه آموزشی فردی، خدمات خانوادگی مشابه برای پاسخگویی به نیازهای کودک ایجاد میشود.
آموزش مهارتهای پایه و اختلالات یادگیری
کودکان در سالهای اولیه مدرسه با درجات متفاوتی تحول مییابند و اگر فرزند شما از سایر همکلاسیها اندکی کندتر بود، نشاندهنده اختلال یادگیری نیست. در سال سوم کودکان باید قادر به خواندن فصلهای ساده کتاب در سطح کلاس، نوشتن جملات ساده، جمعکردن، تفریق و شروع ضرب باشند. دانش آموزان ممکن است این کارها را با دقت کامل انجام ندهند. طبیعی است که برخی کلمات را وارونه بنویسند. اغلب دانش آموزان یاد خواهند گرفت که این خطاها را با آموزش اصلاح کنند.
در کلاس سوم اگر این نشانهها دیدید، مشکوک به اختلال یادگیری فرزند خود باشید.
- حروف و صدا را به هم متصل نمیکنند.
- متن در سطح کلاس را نمیتوانند بخوانند.
- آنچه را که میخوانند درک نمیکنند.
- مفاهیم عددی را درک نمیکنند.
- متوجه نمیشوند که اعداد مقادیر را نمایش میدهند.
- به یاد نمیآورند که چه حرفی مربوط به کدام صدا است.
- دشواری پیروی از دستورات، حتی با کمک دارند.
- حافظه ضعیف است.
- مشکل در ارتباط با همسالان و بزرگترها دارند.
- نمیتوانند اطلاعات را تکرار و کپی کنند.
- زمانی که خط قطع میشود نمیتوانند آن را دنبال کنند.
- مشکل در توجه و رفتار دارند.
آیا کودکتان مشکل یادگیری شدید دارد؟
یادداشتهای مربوط به نگرانیهای خود را با معلمان فرزندتان به اشتراک بگذارید. نمونههایی از تکالیف او را همراه داشته باشید و به معلمش نشان دهید. اگر حدس میزنید که فرزند شما ناتوانی یادگیری دارد، از معلم، مدیر و مشاور در مورد ارزیابی کمک بخواهید و برای تعیین اینکه آیا فرزند شما اختلال یادگیری دارد، سؤال کنید. آنها از طریق غربالگری، فرایند ارزیابی و نوشتن نامه ارجاع به متخصص، به شما کمک میکنند.
شما والد گرامی تشخیص و درمان اختلال یادگیری در فرزندتان را به تأخیر نیندازید. اگر به ناتوانی یادگیری در فرزند خود مشکوک هستید هرچه سریعتر به روانشناس مراجعه کنید. اختلال یادگیری در فرزندان باعث میشود که در مدرسه به موفقیت دست نیابد و به تبع آن از نظر اجتماعی نیز پیشرفتی نداشته باشد.
متخصصین اختلال یادگیری مرکز مشاوره اکسیر در تشخیص درست اختلال در فرزندان دلبند شما و بهبود و کنترل آن در کنار شما والدین گرامی هستند.
منبع: Verywellfamily
ثبت ديدگاه