ورزش یا قلیان، خرید کتانی یا کفش، دعوا کنیم یا خیر؟ تحقیقات جدید در دانشگاه برکلی آمریکا نشان داده است که می توان تصمیم گیری افراد را به سمت تصمیمات سالم تر متمایل کرد.

در ضبط لحظه به لحظه عملکرد میمون ها در انتخاب یک میوه، دانشمندان دانشگاه برکلی، توانستند با دستکاری مغزی در عرض میلی ثانیه در قشر اربیتو فرونتال، تصمیم میمون ها را عوض کنند.

نتایج این تحقیق

نتایج این تحقیق، در مجله نیچر نوروساینس، منتشر شد و این می تواند باب جدیدی در درمان اختلالات بالینی مانند، اضطراب، افسردگی یا اعتیاد و به طور کلی تغییر سوگیری و تغییر تصمیم باشد.

نویسنده ارشد این تحقیق و استاد علوم اعصاب دانشگاه برکلی، جاناتان والیس، می گوید:

“اگر ما بتوانیم زمان تصمیم گیری را اندازه بگیریم، به تبع آن می توانیم خود تصمیم را نیز تغییر دهیم. برای مثال می توان دستگاهی ساخت که به محض اینکه فرد معتاد، به مصرف مواد فکر میکند، فعالیت مغز وی را به سمت انتخاب سالم تر سوق دهد.”

قشر اربیتو فرونتال

قشر اربیتو فرونتال، نقش بسیار کلیدی در تصمیم گیری ایفا میکند که دقیقا پشت حدقه چشم قرار دارد. آسیب به این قسمت، موجب ضعف در انتخاب و رفتار تکانشگری می شود.

اگر چه تحقیقات قبلی، بخش اربیتو فرونتال را در تصمیم گیری کلیدی دانسته اند؛ ولی این اولین مسیر تجزیه و تحلیل گزینه ها برای انتخاب است.

در اندازه گیری سیگنال های دریافتی از الکترود های تعبیه شده در مغز میمون ها، والیس و همکارانش، اولین فعالیت هایی را که در هنگام سبک سنگین کردن عکس های میوه ها ایجاد می شد را پیدا کردند.

قدرت تصمیم گیری

الگوی مغزی

یک الگوریتم محاسباتی در زمانی که میمون ها از یک تصویر به تصویر دیگر شیفت می کردند، فعالیت قشر اربیتو فرونتال را ثبت می کرد. الگوی مغزی شیفت و تغییر نگاه به تصاویر، محققان را قادر ساخت تا تصویری که بیشتر احتمال داشت انتخاب شود را مشخص کنند.

در این آزمایش، چهار تصویر انتزاعی از آب میوه هایی که میزان آب آن ها متفاوت بود به میمون ها داده شد. محققان یک الگوریتم الگوی شناسایی که تحت عنوان، تجزیه و تحلیل تفکیک خطی بود، را برای تعیین اینکه میزان فعالیت مغزی با نگاه میمون به تصاویر چقدر است، به کار بردند.

والیس در این رابطه می گوید: “ما در حال حاضر در رابطه با مکانیزم انتخاب حیوانات و پیش بینی اینکه چه انتخابی خواهند کرد آشنا هستیم.”

هر چه گزینه های انتخاب به هم نزدیکتر باشد، انتخاب، زمانی بیشتری می برد و الگوهای عصبی تغییرات زیادی میکند.

والیس می گوید: “حالا که می توانیم در حین انتخاب ببینیم در مغز چه اتفاقی می افتد، می توانیم با تحریک مدارهای عصبی درگیر در انتخاب، انتخاب نهایی را تغییر دهیم.”

 

منبع تحقیق:

Erin L Rich, Jonathan D Wallis. Decoding subjective decisions from orbitofrontal cortex. Nature Neuroscience, 2016; DOI: ۱۰.۱۰۳۸/nn.4320

تاریخ انتشار:

۹ ژوئن۲۰۱۶

تهیه شده در مجله سلامت روان اکسیر

نویسنده: حمید احدی

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب