سینستزیا
سینستزیا ممکن است میان ترکیبی از حس ها و یا حتی مسیرهای شناختی رخ دهد. “من می دونم عدد ۴ زرده، اما دوستم میگه قرمزه؛ تازه از نظر اون، ۴ یه شخصیت مادرانه داره، اما از نظر من ۴ شخصیت نداره! همونطور که اعداد برای من رنگ دارن، ماه ها و روزها هم رنگ مخصوص به خودشون رو دارن!”
این ها را یک فرد مبتلا به “سینستزیا” می گوید. سینستزیا یک وضعیت ادراکی است که در آن تحریک یک حس، موجب راه اندازی و برانگیختگی غیر ارادی و اتوماتیک حسی دیگر می شود. سینستزی زمانی است که شما موسیقی می شنوید، اما اشکال را می بینید. یا کلمه یا نامی را می شنوید و فوراً یک رنگ را می بینید. Synesthesia نامی زیبا برای زمانی است که یکی از حواس خود را از طریق دیگری تجربه می کنید.
تا مدت ها این پدیده، به عنوان موضوعی غیرواقعی تعبیر می شد؛ اما تحقیقات سال های اخیر دانشمندان، واقعی بودن آن را آشکار کرده است.
افراد مبتلا به سینستزیا ممکن است صداها را “ببینند”، کلمات را بچشند یا رایحه ها را با پوست خود لمس کنند. آن ها حتی ممکن است مفاهیم انتزاعی مانند زمان را در اطراف خود ببینند!
مرکز روانشناسی اکسیر تمام خدمات خود از جمله مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره جنسی و … را به افرادی که تحت پوشش بیمه بانک های طرف قرارداد اکسیر هستند رایگان ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
مدل های دیگر سینستیزیا
در مثالی که از شخص مبتلا به سینستزیا پیش تر آورده شد، به داشتن “شخصیت مادرانه عدد ۴” اشاره شد. این موضوع بیانگر نوعی از سینستیزیا با نام “شخصیت بخشی کلامی” می باشد. علاوه بر آن، ۳ مدل دیگر سینستیزیا وجود دارد که شامل:
- سینستیزیای ماه ــ رنگ
- سینستیزیای روزهای هفته ــ رنگ
- سینستیزیای کلمه (عدد) ــ رنگ
سنستزیا، پدیده ای کاملاً غیر ارادی است؛ شخص نیازی ندارد به طور آگاهانه از حس دومش استفاده کند. این تجربه به تنهایی و در پاسخ به یک محرک حاصل می شود؛ در نتیجه فرد نمی تواند آن را کنترل کند.
همچنین سینستزیا بسیار پایدار است و در سنین کم شکل گرفته و با گذر زمان تغییر نمی کند.
از سویی دیگر به گفته دانشمندان، این توانایی ژنتیکی است و نمی توان آن را نوعی اختلال نامید، چون این توانایی فرد را از انجام کارهای خود بازنمی دارد. دانشمندان معتقدند که حواس این افراد، با هم ادغام شده و با تحریک یکی از حواس پنجگانه آن ها، حس دیگر هم تحریک می شود.
میزان شیوع این اختلال در حدود ۴ درصد می باشد. همچنین این پدیده در بین زنان شایع تر از مردان است؛ در نتیجه احتمال داده می شود این وضعیت مربوط به کروموزوم X باشد.
نکته جالب در مورد افراد دارای سینستزیا این است که تصور می کنند وضعیت آن ها کاملا طبیعی و معمول است. البته اولین باری که به تفاوتشان با بقیه پی می برند، هم خودشان دچار ترس و اضطراب می شوند و هم تعجب اطرافیان را بر می انگیزند.
گرفتن وقت مشاوره از اکسیر
۸۸۰۷۸۵۸۵
۸۸۳۷۸۷۵۳
دلایل ابتلا به سینستزیا
دلایل ابتلا به سینستزیا همچنان نامشخص و مبهم است. با این حال، یک علت احتمالی که در مورد بروز این حالت مطرح میشود، وجود ارتباط متقاطع میان برخی نواحی ادراک حسی در مغز این گونه افراد است که قاعدتاً باید مانند مغز افراد عادی به صورت مجزا فعالیت کنند.
یکی از مواردی که ممکن است با سینستزیا اشتباه گرفته شود، مفهوم “توهم” است؛ در حالی که توهم ادارک حسی غلط از یک محرک غیر موجود می باشد و سینستزیا ادراک های چندگانه حسی از یک محرک موجود.
انواع سینستزیا
- سینستزیای اکتسابی: که در اثر آسیب مغزی به وجود می آید و ممکن است در افراد اسکیزوفرن و اتیستیک مشاهده شود.
- سینستزیای ناشی از مصرف مواد و دارو: که در افرادی که LSD و یا مسکالین مصرف نموده اند به وجود می آید.
- سینستزیای ذاتی یا تحولی: که از کودکی در فرد بوده و ممکن است تا پس از بلوغ و پایان عمر نیز ادامه داشته باشد.
مرکز روانشناسی اکسیر خدمات روانشناختی خود را توسط متخصصین مجرب در زمینه های مختلف از جمله مشاوره فردی، مشاوره افسردگی، مشاوره اضطراب، مشاوره وسواس و … را به صورت حضوری و غیرحضوری به شما عزیزان ارائه می دهد.
چگونه سینستزیا بر زندگی یک فرد تأثیر می گذارد؟
سینستزیا – از طریق تداعیهای غیرمنتظرهای که در مغز افراد ایجاد میکند – میتواند منبع بزرگی از الهام باشد، و شاید این دلیلی باشد که نشان دهد چرا هنر و اختراعات بسیاری از سینستتها به وجود آمده است.
Synesthesia همچنین میتواند از لحاظ عملی مفید باشد، زیرا ارتباطهایی که باعث ایجاد آن میشود میتواند به راحتی به عنوان دستگاههای یادگاری مورد استفاده قرار گیرد و به synesthetes اجازه میدهد تا انواع خاصی از اطلاعات را آسانتر به خاطر بیاورند. یکی از افراد سینستزیا توضیح می دهد که «فکر میکنم رنگها به من کمک میکنند تا نام افراد را به خاطر بسپارم، زیرا اگر [نام شخصی] را که مثلاً مارک نامیده میشود، فراموش کرده باشم، هنوز احساس میکنم که آنها یک «آدم قرمز» هستند. یعنی می دانم که نام آنها باید با حرف قرمز شروع شود که M است».
دریافت وقت مشاوره فردی
سلام اگه میشه یه تست سینستزیا بزارین که بفهمیم این بیماری را داریم یا نه چون من همیشه اسم هارو رنگی می بینم به طور مثال رایان سبز است و همینطور وقتی می تونم بفهمم حرف ها چه مزه ای به طور مثال وقتی کسی بهم فهش می دهد احساس می کنم یک چیز تلخی داخل دهنم است اگر میشه تست بزارید که بفهمیم بیماری داریم یا قوه تخیل قوی داریم
سلام
خب من اول که فهمیدم چیزی مثل سینستزیا وجود داره توی ویکی پدیا تحقیق کردم ولی اکثرا برای کرومستزی خیلی کم توضیح دادن و همون مقدار کم هم راجع به صدا به رنگ بود
ی جور میشه گفت من در صداهای مختلف حتی وقتایی که حواسم نیست هم زیر چشمم حرکتشو حس میکنم ولی رنگ نیست
از طرفی وقتی تمرکزم خوبه مخصوصا موقع مراقبه ای چیزی اون لحظه میتونم شکل و یا ی جور حرکتی چیزی ازش بفهمم
ولی خب مثلا وقتی اهنگ گوش میدم فکر کنید برای هر نوع صداش یه حرکت وجود داره و من وقتی بخوام رو یکیش زوم کنم بقیه مزاحمت و این خستم میکنه برای همین مدت زیادی نمیتونم زوم شم
حرکاتش وقتایی که خیلی شدیده مثل یه خط نازک میبینه که همینطور که حرکت میکنه یه حس عجیبی به چشمم میده و یه جور مثل حالت ضعف خودمون ولی نه اون
کلا انگار پشت چشم و گوشامه ولی خب اونجا نیس و اصن معلوم نیس کجا اینا رو میبینم یه جور توضیح یه بعد دیگه مثلا
این کرومستزیه؟
وقتی بچه بودم هم یادمه برای اعداد شخصیت میدادم و رنگ میدیدم ولی الان برای اعداد نه اینطور نیستم
سلام. بهتره در باره این موضوع به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
من هم فکر میکنم (۱)عدد سفید هست و یک مرد هست یا هشت قرمزه و یک زن هست.
سلام من اسم زهرا رو زرد میبینم ولی خواهرم میگه من اسم زهرا رو سبز میبینم و هر دوتامون دارو آبی میبینیم
من اعداد و حروف رو رنگی تصور نمیکنم ، خیلی نادره ، ولی شخصیت دارن ولی خود رنگا رو با جنسیت و شخصیت میشناسم مثلاً قرمز زن جوون و ساده ، آبی یه مرد جدی و کم حرفه و اینکه اعداد فرد سنشون زیاده ولی پنج مهربون و هفت نچسبه ، زوجا سنشون کمتره بازیگوش ترن و باهاشون خوش میگذره حالا هر عدد زوجی با شخصیت خاص خودش ، و اعداد نقشه دارن یه چیزی مثه صفحه تلفن و هر عددی که بشنوم میتونم تو اون صفحه دکمه شو بزنم و مجموعه اعداد روی او صفحه خطوط رو تشکیل میدن ، من حتی رمز شارژ گوشیمو با اون خطوط حفظ بودم و هرگز شماره ها تاریخ ها و هر چه مربوط به ارقامه حتی از گذشته های دور فراموش نمیکنم، بعضی کلمات برام بوی بسیار بد یا شکل آزار دهنده دارن و از شنیدنشون اذیت میشم و بعضی کاملا برعکس، معمولا کلمات ، اشکال و شخصیت دارن برام ، ولی همون طور که گفتم الزاما اعداد و حروف رنگ ندارن برام ،با این اوصاف من سینستزیا هستم ؟
دروغووووو
سلام من تازه با سینستزیا اشنا شدم و بیشتر علائم که گفته شده رو دارم البته خودم فکر می کردم همه این احساس رو دارن. یادم میاد به اعداد و انگشت ها و مداد و… شخصیت می دادم مثلا عدد۲ برام یک دختر مهربون وساده بود که عدد۴ برعکسش دختر افاده ای بود که همیشه ۲ رو اذییت می کرد ویا عدد۳ همیشه نقش میانجی و حامی عدد۲ بوده یا برای انگشتها به طور مثال انگشت اشاره رو یک خانم ۲۷الی۳۰ می دیدم که مغروره و تو کار مد و فشن هست و …و تا الان فکر می کردم دلیل شخصیت بخشی به اشیا این بوده که دوران کودکی تنها بودم و به عنوان بازی و سرگرمی می دیدم. برای مزه ها هم وقتی بچه بودم خیلی بیشتر بود مثلا بعضی وقتها غذاهای یک بوی خاصی میگرفتن که قابل توصیف نبود و هیچ کس هم متوجه نمی شد و کلمه های تو اهنگا هم برام یک رنگ و ویژگی های منحصر به فردی دارن و گاهی اوقات بلافاصله واسشون داستان پردازی می کنم. یا مثلا تو طبیعت یک سری اعداد یا رنگ و اشکال تو درخت یا کوه می دیدم وقتی از بقیه می پرسیدم که شماهم می بینید یا نه بهم میگفتن قوه تخیلت خوبه.
سلام خدمت شما دوست عزیز
بله، سینستزیا هم وجود دارد و تا زمانی که در زندگی شما اختلالی ایجاد نکرده است به عنوان مشکل یا اختلال نگاه نمی کنیم. ممکن است قوه تخیل شما هم خیلی قوی باشد که این توانایی در انجام کارهای فضایی و هنری به شما خیلی کمک میکنه.
مطالعه مقالات دراره خیالپردلزی به شما کمک میکنه
آیا خیال پردازی غیر نرمال است؟
خیالپردازی نرمال و غیرنرمال
سلام.لطفا تستی بذارید که متوجه بشیم داریم یا نه. چون دقیقن و عینا چیزازیی که مثال زدین رو دارم.
کپی همیم 🙂
امتیاز بینندگان:۵ Stars
من با دیدن کلمات یاد آدما میوفتم. هر اسم و کلمه ای هم رنگ مشخص خودشو داره. مثلا نیما نارنجیه