با وجودی که افراد مختلف به دلیل ترجیحات شخصی و تجربیات متفاوت، ممکن است واکنش‌ های متفاوتی به رنگ ها نشان دهند؛ امّا مطالعات نشان داده‌ اند که رنگ ها برای اکثریت افراد معانی خاصی را تداعی می‌ کنند. این روش درمانی را هزاران سال پیش در معبد «نور و رنگ شفابخش» در منطقه هلیوپولیس مصر باستان و در یونان پیش از میلاد مسیح و در فرهنگ‌ های باستانی چین و هند استفاده می‌ کرده‌ اند…

رنگ درمانی و رنگ ها

پژوهش های گوناگون

نفوذ رنگ ها و اثرگذاری آن‌ ها را در بدن انسان، به طرق گوناگون ثابت کرده‌ اند؛ پژوهش‌ های متعدد درباره علل ترجیح رنگی بر رنگی دیگر، آثار رنگ ها بر ذهن آدمی، بر رفتار آدمی، بر حس تعادل فکری و جسمی، در تولید شادمانی یا افسردگی، در تولید آرامش یا بی قراری و چندی موارد دیگر، سال‌ ها در جریان بوده‌ اند و آثار رنگ ها را در زندگی انسان نشان داده‌ اند.

پژوهش‌های جدیدتر سال‌های اخیر نیز گزارش داده‌ اند که استفاده دقیق از رنگ هایی خاص، می‌ تواند آثار مفید در سلامتی و تعادل فکر، در آرامش جسمی و روانی، در بازیابی سریع‌ تر تندرستی در دوران نقاهت و در تحریک یا تشویق مثبت کودکان کم هوش داشته باشد.

آثار رنگ های خاص

رنگ های خاص، بی‌تردید آثار اقتصادی (فروش تولیدات، خدمات)، آثار اجتماعی (کسب اعتماد و احساس رضایت، یا تحریک و تشویق توده‌های مردم و بسیاری موارد دیگر)، آثار جنسی (تحریک یا جذب جنس مخالف)، آثار روانی (خوشحالی یا افسردگی)، آثار تعلیمی و تربیتی (به ویژه برای کودکان) و چندی دیگر دارند.

رنگ زرد را در آیین بودائیسم، رنگ کاه گلی را در آیین تصوف، رنگ سرخ را در آیین کمونیسم، و رنگ سیاه را در مراسم سوگواری همه ملل بر رنگ های دیگر ترجیح می‌ دهند…

محبوب ترین و نفرت انگیز ترین رنگ ها

محبوب‌ ترین رنگ ها در بین عامه مردم غرب، رنگ آبی است و پس از آن رنگ سرخ است. نفرت انگیزترین رنگ، بنا به تحقیق روانشناسی به نام گرنجر از دانشگاه دورهام، رنگ زرد است. چندی پیش در انستیتوی هنرهای معاصر لندن، درون سه تالار را سه رنگ متفاوت زدند و در هر سه آن‌ ها تعدادی اسباب‌ های بازی فکری قرار دادند.

حاصل این که پس از چند روز افرادی که در تالار زرد رنگ گرد می‌ آمدند، همه اسباب‌ بازی‌ های فکری آن تالار را یا شکستند یا دزدیدند، ولی چنان پدیده‌ ها در دو تالار دیگر اتفاق نیفتاد. هیچ توضیحی برای چنان رفتار ناپسند به غیر از رنگ تالار یافت نشد. این دستاورد پژوهشی زمینه فرضیه پردازی‌ های روانشناختی و جامعه شناختی شده و از جمله آن‌ ها یکی این است که تعداد و چگونگی تبهکاری در هر خیابان شهر، بستگی به رنگ نور چراغ‌ های آن خیابان دارد. پاسخ قطعی به این گونه مسائل نظری را پژوهش های بیشتر  عرضه خواهند کرد.

شکل‌ های اشیاء

مسئله‌ ای جدا از رنگ ها ولی مربوط به آن‌ها این است که تنها رنگ ها نیستند که بر ما نفوذ دارند و آثار گوناگونی بر ما می‌ گذارند، بلکه شکل شیء نیز بی‌تردید آثاری بر انسان دارد. اشکال اشیاء مختلف، دلالت بر تولید آثاری با ریشه‌ های عمیق روانی بر انسان دارند، و آنگاه که اشکال اشیاء را با رنگ ها پیوسته می‌ کنیم یا به طریقی ربط می‌ دهیم، کل موضوع، پیچیدگی و شگفتی بیشتری می‌ یابد.

تئوگیمبل که یکی از مشهورترین رنگ درمانگران انگلستان است، در تحقیقی که روی ۱۱۰۰ آدم بالغ در انگلستان انجام داده، گزارش می‌ دهد که نه تنها بیش‌ تر مردم رنگ آبی را به رنگ های دیگر ترجیح می‌ دهند، بلکه رنگ ها و شکل‌ های اشیاء را به طرقی شگفت‌ انگیز به یکدیگر ربط می‌ دهند.

واکنش ما به رنگ، به احتمال زیاد واکنشی عاطفی است؛ در حالی که واکنش ما به شکل، واکنشی فکری است. روانشناسی مشهور به نام دیوید کتس در تحقیقی کلاسیک، از گروهی کودک خواست که دوایری سبز رنگ را با مجموعه‌ ای از دوایر سرخ رنگ و مثلث‌ های سبز رنگ کنار هم بچینند. کودکان بی‌ درنگ هر شکل را کنار شکل همرنگ آن گذاشتند؛ یا به عبارت دیگر اشیاء را با رنگ آن‌ ها طبقه‌ بندی کردند. او همین آزمایش را با گروهی بزرگسال انجام داد و دید که هر یک از افراد گروه، پیش از طبقه‌ بندی می‌ پرسد که اشیاء ‌در دسترس را باید براساس شکل یا رنگ آن‌ ها طبقه‌ بندی کند.

پژوهش‌ ها نشان می‌ دهند که موقعیت‌ ها و واکنش‌ های روان‌ شناسی زیر از رنگ ها تاثیر می‌ پذیرند

  سیاه: قوی، قدرتمند، مقتدر، مسلَط، تهدید آمیز، شوم، افسردگی ‌آور
  آبی: آرامش‌ بخش، ملایم
  خاکستری: ضعیف، افسردگی‌ آور، ملال‌ آور
  سبز: نیرو بخش، شادی‌ آور، خوشایند، آرام، طبیعی، آرامش‌ بخش
  نارنجی: نگران‌ کننده، برانگیزنده، هیجان‌ آور
  قرمز: برانگیزنده، هیجان‌ آور، پرخاشگر، مسلط، پویا، شهوانی، خطرناک
  سفید: ضعیف، منفعل، خالص
 زرد: شادی‌ آفرین، برانگیزنده

رنگ ها و خواص درمانی آن ها

    – آبی نیلی:

این رنگ تنها رنگی است که با انرژی فوق العاده خود تمامی بدن را تحت پوشش قرار می دهد. رنگ نیلی، خاصیت آرام بخش بسیار قوی دارد و در رفع و درمان تب های شدید بسیار موثر است.

    – سرمه ای روشن:

این رنگ که طیف غلیظ و تیره آبی است و از دو رنگ آبی و سبز حاصل می گردد،‌ بهترین انرژی را در رفع بحران ها و ناراحتی های روحی دارد. این رنگ به واسطه ترکیب رنگ های سبز و آبی، خصوصیات این دو رنگ را نیز به همراه خود دارد.
سرمه ای روشن، روح نشاط و سرزندگی را به انسان تزریق می کند، میکروب و توکسین ها را از بدن دفع می نماید. این رنگ در حفظ سلامتی پوست بیمار بسیار مفید است و در رفع خستگی های جسمانی و بیماری های گوش نیز موثر واقع می شود.

    – قهوه ای:

رنگی است که تاثیر آن در درمان بسیاری از بیماری ها انکار ناپذیر است. این رنگ فرد را از بسیاری جهات و مخصوصا از حیث ذهنی و حساسی تحت تاثیر قرار می دهد. این رنگ به واسطه داشتن انرژی خاص خود، باعث می شود که انسان به سرعت تحت تاثیر آن قرار گرفته و اجتماعی شود.

رنگ درمانی و رنگ ها

این رنگ باعث می گردد که انسان در قبال جامعه بینشی نوین و متعادل پیدا کرده و عزم انسان را در انجام کارها تقویت می بخشد.

    – زرد:

تاثیر گذارترین نقطه ای که در بدن انسان می تواند از رنگ زرد متاثر گردد، ذهن آدمی است. رنگ زرد در سیستم و شبکه عصبی و چاکرا که به طناب عصبی خورشید نیز معروف است، متمرکز می باشد. تمامی فعالیت های ذهنی فرد به وسیله نیروی رنگ زرد به حرکت در می آید، از طرفی برای از بین بردن ناملایمات روحی و یاس و نا امیدی، رنگ زرد مفید واقع می شود.

زیرا نیروی رنگ زرد به فرد امیدواری به زندگی و نیروی زیستن می بخشد. رنگ زرد خوش بینی و اعتماد به نفس را در افراد افزایش می دهد. سیستم عصبی، معده، روده ها، دستگاه هاضمه و کلیه ها تحت تاثیر این رنگ قرار دارند و اگر مشکلی در آن ها پیش آید، به وسیله رنگ زرد می توان مشکل را برطرف نمود.

    – زرد لیمویی:

این رنگ در افزایش قدرت فعالیت های مغزی بسیار مفید است و خصوصیت سرعت بخشی به انتقال اطلاعات مغزی را دارد. یعنی این رنگ باعث می شود که فرد آنچه را فراگرفته سریعا حلاجی نموده و تجزیه و تحلیل کند.
این رنگ که مقدار اندکی از طیف نوری سبز را نیز همراه خود دارد، باعث می شود که بدن از برخی میکروب ها عاری شده و سلامت خود را بازیابد. انرژی موجود در رنگ زرد لیمویی باعث تقویت استخوان و بافت های بدن می گردد.

    – زرد طلایی:

این رنگ قدرت بخشندگی و رفع کدورت را در انسان ها افزایش داده و تقویت می کند. از طرفی واکنش های ذهنی قدرتمندی در انسان به وجود آورده و قدرت عفو و روح آرامش را تقویت می نماید.

این رنگ نیز همانند رنگ سرخ در انسان هیجانات زیادی ایجاد می کند…

    – سبز:

رنگ سبز یکی از رنگ هایی است که در جهان بیش از بقیه رنگ ها دیده می شود. رنگ سبز حالت آرامش بخش دارد و به عنوان سمبل شفقت، مهربانی، تعادل روح و روان و رفتار به شمار می رود. این رنگ مهربانی، مودت و دوستی را در انسان ها افزایش می دهد.

یکی دیگر از خصوصیات بارز رنگ سبز، تعدیل بخشی در حرارت و تب بدن است. رنگ سبز روشن که به طیف نوری آبی نزدیک تر است، در بسیاری از درمان ها مفید واقع می شود و بهترین رنگ برای درمان تب ها محسوب می گردد. این رنگ در تقویت احساسات دوستی، امیدواری، صلح و ایمان بسیار مفید می باشد…

رنگ درمانی و رنگ ها

عده ای دلیل وجود رنگ سبز در پرچم کشورهای صلح طلب را نیز همین خصوصیات می دانند، و بر این عقیده اند که کشورهای دارای پرچم با رنگ سبز از امنیت و ثبات اجتماعی بیشتری برخوردارند.

مهم ترین نقطه ای که از رنگ سبز متاثر می گردد، چاکرای قلب است. این حالت باعث می شود که ناراحتی های قلبی، فشار خون زیاد یا کم، سردردهای ناموزون و نا هماهنگ، میگرن، بی حالتی و سستی در بدن و همچنین رنگ پریدگی با رنگ سبز درمان گردند.
توجه داشته باشید که از رنگ سبز، هرگز نباید برای درمان سرطان ها یا بیماری های غده ای استفاده نمود. زیرا رنگ سبز باعث می گردد که سرعت رشد و توسعه هر چیزی در بدن افزایش پیدا کند، در نتیجه موجب رشد سریع تومورهای سرطانی می گردد.

    – قرمز (سرخ):

رنگ سرخ بی نهایت روح افزا و جان بخش است. این رنگ به لحاظ داشتن خصوصیات خود باعث می گردد که چاکراها به حرکت و تلاش وادار گردند. رنگ سرخ با انتقال انرژی شدید خود باعث می شود که تحریکات و احساسات فیزیکی بیدار گشته و همین بیداری، آن ها را به شدت فعال می سازد.

رنگ سرخ می تواند در درمان سرماخوردگی، ناراحتی های ناشی از گردش خون، عفونت نایژه ها و ریه مفید واقع شده و اثر درمانی معجزه آسایی به جای بگذارد.

اما ناگفته نماند که این رنگ احساسات مربوط به انتقام، کینه، بی منطقی، جسارت، عشق و میل جنسی را را نیز به شدت تهیج می نماید. اگر مقدار رنگ قرمز بیشتر مورد استفاده قرار گیرد، منجر به ناملایمات احساسی و افسردگی های ناپایدار می گردد. علاوه بر این موجب افزایش فشار خون در انسان نیز می گردد.

به طور خلاصه رنگ قرمز باعث افزایش حرارت بدن انسان شده، گردش و فشار خون را افزایش می دهد. این رنگ برای درمان فشار خون پایین بسیار مناسب است…

    – آبی آسمانی:

این رنگ با میزان استفاده اکسیژن بدن در ارتباط است. رنگ آبی روشن به شدت خاصیت گندزدایی و میکروب کشی داشته و بدن انسان به کمک این رنگ می تواند تمامی ناراحتی های روحی – روانی، افسردگی و بیماری های ذهنی را از بین ببرد.

    – نارنجی:

این رنگ به شدت بخش دوم مرکز چاکرا را تحت تاثیر قرار می دهد. رنگ نارنجی، سمبل نشاط و شادی و از طرفی نشانه دانش و آگاهی است. نارنجی احساسات اجتماعی شدن و بودن را در فرد تقویت کرده و فعالیت اجتماعی را قدرت می بخشد.

موثرترین بخش بدن انسان سیستم عضلانی و ماهیچه ای است که به سرعت از این رنگ تاثیر می پذیرد. استفاده افراطی از رنگ نارنجی می تواند باعث بی تعادلی در سیستم عصبی افراد گردد، به همین دلیل توصیه می شود این رنگ همراه با رنگ سبز یا آبی مورد استفاده قرار گیرد.

اعضاء مختلفی از بدن نظیر؛ طحال، پانکراس، معده، روده ها و کلیه ها از این رنگ تاثیر پذیرند و اگر ناراحتی در این اعضا پدیدار شود، رنگ نارنجی می تواند برای درمان مفید باشد. افسردگی های شدید و ناراحتی های گذرا در سیستم گوارش نیز می توانند به وسیله رنگ نارنجی مورد درمان قرار بگیرند.

    – نقره ای:

این رنگ مانند رنگ سفید، اگر با رنگ های دیگر مورد استفاده قرار گیرد، تاثیرات انرژی را زیاد کرده و نتایج مفیدتری خواهد داشت. در درمان بیماری هایی که ریشه متافیزیکی دارند، استفاده از رنگ نقره ای بسیار مفید و کارآمد خواهد بود.

از طرفی، انرژی این رنگ قدرت نبوغ، خلاقیت و تفکر را در انسان افزایش می دهد، و به مثابه همین قدرت، به انسان توانایی پیش گویی، و گمان منتهی به نتیجه را می بخشد.

    – کبود روشن (رنگ افلاطونی):

انرژی این رنگ حالات فیزیولوژیکی انسان را تقویت نموده و به همین دلیل باید با دقت و درایت خاصی مورد استفاده قرار گیرد. زیرا این رنگ به دلیل داشتن انرژی های گوناگون حاصل از ترکیب رنگ های پدید آورنده اش، انرژی بسیار زیاد و نیرومندی دارد.

استفاده بسیار زیاد و افراطی از این رنگ باعث می شود فرد دچار بیماری های روحی و روانی گردد. این رنگ به دلیل داشتن تن زیادی از رنگ قرمز می تواند موجبات سردرد و میگرن را افراد فراهم آورد. اما با تمام این خصوصیات، رنگ افلاطونی در درمان سرطان ها، کوچک کردن و از بین بردن تومورها و همچنین برای درمان تب شدید مفید می باشد.

    – سفید:

رنگ سفید در بطن و بنیه تمام رنگ ها نهفته است. در سایه این رنگ، سیستم انرژی فرد تمیزتر می شود و شخص می تواند خودش را از آلودگی ها نجات دهد. رنگ سفید نبوغ و توانایی های فرد را تقویت نموده برای تمامی بنیه های رنگی مفید واقع می شود.

درمان را که شروع می کنید، بهتر است با این رنگ آغاز نموده و اگر کارتان نیز به پایان رسید، باز با این رنگ خاتمه دهید. این رنگ باعث می شود که شما بتوانید توازن نیرو و انرژی را در فرد مورد درمان فراهم آورید؛ و از طرفی باعث می گردد که نیرو، توازن و روحیه را به فرد مورد درمان تزریق نمایید…

رنگ درمانی و رنگ ها

یکی دیگر از خصوصیات بارز رنگ سفید این است که اگر با رنگ های دیگر آمیخته و به کار گرفته شود، نیرومندتر شده و تاثیرات آن رنگ را نیز افزایش می دهد…

    – کبود:

رنگ کبود بخش اسکلت و استخوان بندی را تحت تاثیر قرار می دهد. از لحاظ دیگر، باعث می شود که توکسین های موجود در بدن از بین بروند و تاثیرات شگرفی در سیستم فیزیکی و روحی انسان دارد. این رنگ از طرفی حالت گندزدایی یا آنتی سپتیک را دارد.

انرژی رنگ کبود در درمان بسیاری از سرطان ها مفید است. مخصوصا در التهاب و عفونت دنده های قفسه سینه و یا جراحی های استخوانی بسیار مفید واقع می شود. از سویی استفاده از رنگ کبود در رفع مشکلات سیستم گوارشی و هضم و جذب مواد معدنی و ویتامین ها در بدن بسیار مفید می باشد.

رنگ کبود باعث می شود که انسان رویاهای زیادی مشاهده کند و با تحریک سیستم عصبی مغز و حافظه، می تواند در به یاد آوری خاطرات کمک کرده و فراموشی را درمان کند.

    – لاجوردی:

این رنگ در حقیقت نوع تیره و غلیظ رنگ آبی است. این رنگ در رفع بیماری های روحی و فیزیکی بسیار مفید است. مهمترین تاثیر این رنگ روی چاکرای بین ابروهاست. این رنگ به دلیل ارتباط با مرکز چاکرای عصبی باعث ایجاد تعادل در سیستم عصبی نیز می گردد.

نیروی رنگ لاجوردی خون را تصفیه و شستشو می کند، بسیاری از توکسین ها به وسیله نیروی این رنگ و همراه با گردش خون از بدن دفع می گردند. این رنگ بر روی سینوس های صورت تاثیر مثبت داشته و تابش رنگ لاجوردی می تواند کبودی، کک و مک، آبله، جوش، آکنه و… را از بین ببرد.

علاه بر خواص فوق، رنگ لاجوردی خاصیت سکون و آرامش بخشی بسیار شگفت انگیزی دارد؛ تا جایی که مدیتورها برای رسیدن به خلاء ذهنی در مراحل مختلف، از این رنگ در تمرینات خود استفاده می کنند.

توجه: استفاده بسیار زیاد از رنگ لاجوردی می تواند بی مسئولیتی و عدم بی قیدی در فرد ایجاد نماید.

استرس و تحریک‌ پذیری

رنگ های آبی، سبز و آبی متمایل به سبز می‌تواند باعث کاهش استرس و تحریک‌ پذیری شود، زیرا رنگ های ملایم باعث آرمش (ریلکس شدن) می‌ شوند. مطالعات پژوهشی متعدد نشان داده‌ اند که مشتریان در محیط‌ های فروشگاهی آبی و سبز احساس آسایش بیشتری می‌کنند و در نتیجه تمایل به ماندن طولانی‌ تر و خرج ‌کردن بیشتر دارند. آبی روشن تا متوسط و آبی متمایل به سبز به ویژه باعث آرامش می‌شود…

با وجود این، اگر از رنگ های ملایم برای آرمش استفاده می‌کنید توجه داشته باشید که با وجودی که رنگ سبز طبیعی معمولاً باعث برانگیختن هیجانات مثبت می‌شود، مردم معمولاً به رنگ زرد متمایل به سبز واکنش منفی نشان می‌ دهند.

بسیاری از مردم عقیده دارند که رنگ صورتی، رنگی آرامش‌ بخش است؛ امّا شواهد چنین چیزی را نشان نمی‌ دهند. با وجودی که مطالعات انجام شده در سال ۱۹۷۹ نشان داد که زندانیان سیاتل که رنگ سلول‌ هایشان صورتی روشن بود رفتار پرخاشگرانه کمتری داشتند، اما چند سال بعد، مطالعه مشابهی چنین نتیجه ای را نشان نداد. هر چند هنوز هم بسیاری از زندان‌ ها در آمریکای شمالی از این رنگ برای سلول‌ هایشان استفاده می‌کنند.

تمرکز و بهره‌ وری

شواهد نشان می‌ دهد که رنگ آبی به خاطر تاثیر آرام‌ بخشش می‌ تواند برای بهبود تمرکز مفید باشد، در حالی که رنگ قرمز می‌ تواند باعث اختلال در تمرکز، تصمیم‌گیری و حل مسأله شود. به ویژه، اعتقاد بر این است که رنگ آبی تیره می‌ تواند به حفظ تمرکز کمک کند و به این خاطر برای مدیتیشن مناسب است. با وجود این، برای بعضی افراد، محیط‌ های آبی یا سبز ممکن است بیش از حدّ آرامش بخش باشد و در نتیجه باعث کاهش بهره‌ وری گردد.

رنگ درمانی و رنگ ها

در میان رنگ هایی که باعث اختلال در تمرکز و بهره‌وری می‌گردند، پژوهش‌ ها نشان داده‌ اند که اتاق‌ های کار سفید رنگ، باعث بهره‌ وری کاری کمتری نسبت به سایر رنگ ها می‌ شوند و بسیاری از افراد (به ویژه مردان)، محیط‌ های خاکستری رنگ را استرس‌ زا و ملال‌ آور می‌ یابند؛ به علاوه انجام وظایف کاری در محیط‌ های قرمز رنگ می‌ تواند باعث افزایش اضطراب و استرس گردد.

جالب است بدانید که رنگ زرد که غالباً برای مداد، کاغذ یادداشت و برجسته کردن متن مورد استفاده قرار می‌ گیرد، باعث افزایش نرخ خطا در رونویسی می‌ شود و ممکن است در تمرکز یا درک، اختلال ایجاد کند.

رنگ و هراس از مکان‌ های بسته

شواهدی وجود دارد که نشان می‌ دهد رنگ می‌ تواند باعث تحریک هراس از مکان‌ های بسته شود. پژوهش‌ ها نشان می‌ دهند که آبی یا سبز کردن دیوارهای اتاق، درک وسعت مکان را افزایش می‌ دهد، در حالی که رنگ های قرمز، نارنجی و زرد اثر عکس دارند.

خلاقیت و رنگ

برخی عقیده دارند که رنگ علاوه بر این که می‌ تواند احساس آرامش را برانگیزد، همچنین می‌ تواند برانگیزنده احساس خلاقیت و الهام‌ بخشی گردد.
پژوهش‌ ها نشان می‌ دهند که رنگ ارغوانی، که برخی عقیده دارند مرتبط با یکی از چاکراهاست (دانش شهودی، معنویت و خودآگاهی بیشتر)، می‌تواند باعث افزایش خلاقیت گردد.

رنگ و خستگی

رنگ های قرمز، نارنجی و صورتی تند می‌تواند باعث تحریک آزادشدن آدرنالین و درنتیجه، افزایش انرژی و احتمالاً محرک‌ های جنسی گردد. پژوهش‌ ها همچنین نشان داده‌ اند که رنگ قرمز، به ویژه می‌ تواند تنش و هیجان عضلانی و در بعضی موارد خشونت را افزایش دهد.

رنگ و کنترل وزن

به دلیل آن که رنگ نارنجی محرک اشتهاست، غالباً از این رنگ به وفور در رستوران‌ های غذاهای فوری استفاده می‌ شود. (رنگ های قرمز و زرد هم می‌ توانند این اثر را داشته باشند). بنابراین، اگر در صدد کاهش وزن خود هستید نباید رنگ وسایل غذاخوری خود را نارنجی یا سایر رنگ های گرم انتخاب کنید. با وجودی که عقیده عمومی بر این است که رنگ آبی باعث از بین بردن اشتها می‌شود امّا شاهدی برای این ادعا وجود ندارد.

رنگ و اندوه

پوشیدن لباس‌ هایی به رنگ قوی مانند سیاه می‌ تواند بر اثرگذاری فرد بیفزاید و به او احساس جرأت بیشتری بدهد…

رنگ ها

مطالعات متعدد، اثرات نشاط‌ بخش رنگ های روشن و زنده را نشان داده‌ اند. به ویژه رنگ زرد توسط بسیاری به عنوان نماد خوش‌ بینی و شادی‌ آفرینی تلقی می‌ شود؛ حتی بیشتر از رنگ هایی مثل قرمز و آبی که مردم معمولاً واکنش مثبتی نسبت به آن‌ ها دارند.

رنگ ها از نظر طب سنتی ایران

تجزیه نور شامل ۷ رنگ بنفش، نیلی، آبی، سبز، زرد، نارنجی و قرمز می باشد.
چهار رنگ اول، بنفش، نیلی، آبی، سبز، تأثیرات مربوط به روح را القا می کند و سه رنگ زرد، نارنجی و قرمز تأثیرات مربوط به جسم را القا می کند…

    – رنگ قرمز:

مزاج گرم دارد. میوه های قرمز رنگ در پاکی خون اثرگذار بوده و باعث ساخته شدن خون جدید می شوند. براثر استفاده از رنگ قرمز ارتعاشات درمان کننده و تقویت کننده ای برقرار می شود. این اثرات در موارد کم خونی، لاغری و نحیفی، سردی دست و پاها و در موارد فقر غذایی می تواند کمک کننده باشد و در تأمین انرژی بدن همراه با سایر مکمل های غذایی بسیار کارساز است. رنگ چهره افراد دموی قرمز می باشد…

    – رنگ نارنجی:

مزاج گرم دارد. رنگ نارنجی علامت انرژی می باشد. این رنگ از اختلاط دو رنگ قرمز و زرد حاصل می شود. اگر رنگ قرمز را نشانه شخصیت و رنگ زرد را نشانگر عقل بدانیم، از جمع شدن این دو به غلبه بر خشم و کنترل بر خویش حاصل می شود.

    – رنگ زرد:

رنگ زرد مزاج گرم و خشک دارد. این رنگ علامت هوش، فهم، درایت زیاد و عشق ورزی می باشد. رنگ زرد دارای قدرت درمان کنندگی در مورد دیابت و تحریک روده بزرگ و یبوست می باشد. رنگ چهره افراد دچار غلبه صفرا زرد می باشد که برابری دارد با عنصر آتش.

    – رنگ سبز:

رنگ سبز دارای ارتعاشات متعادل کننده مهمی برای سیستم عصبی می باشد. مزاج این رنگ معتدل است. رنگ سبز موجب تهیج، التهاب یا حساسیت نمی شود. رنگ سبز اثر آرام بخش جدی روی قلب دارد. اثر کنترل کننده رنگ سبز روی افراد دچار فشارخون نیز بسیار مطرح می باشد. با استفاده از رنگ سبز برای هر نوع اشکال مربوط به دستگاه گردش خون می توان بهره گرفت. رنگ سبز جهت تمدد اعصاب خسته استفاده می شود.

    – رنگ آبی:

مزاج خنک دارد. رنگ آبی موجب آرامش و تشعشعات صلح آمیز شده، دارای کیفیت خواب آور است. رنگ آبی سبب ایجاد روحیه مثبت و ترفیع فرد می شود. همچنین آبی فیروزه ای برای ایرانیان علامت پیروزی می باشد.

    – رنگ نیلی:

این رنگ شروع لطافت طیف های نور می باشد. نیل به روحانیت،خودکفایی و عقل می باشد. رنگ نیلی موجب گشادگی چشم سوم (دید درون و برون) می گردد و درها را به روی نا آگاه باز می کند. به کمک رنگ نیلی می توان خاطراتی را که مدت های طولانی فراموش شده بود به ذهن بازگرداند.

    – رنگ بنفش:

این رنگ طیف مربوط به تسلط روحانی است، معتدل است با گرایش به سردی. بالاترین و عمیق ترین طیف نوری است که با بالاترین عامل وجودی یعنی فهم عالی ارتباط دارد. رنگ بنفش از ترکیب رنگ قرمز (مربوط به جسم) و رنگ آبی (مربوط به روح) حاصل می شود. استفاده از رنگ بنفش برای رفع بی خوابی و رفع نارسایی ذهن توصیه می شود.

رنگ درمانی اسلامی

در رنگ درمانی اسلامی اعتقاد بر این است که هر یک از رنگ ها دارای طیفی خاص است که با ردیفی از طول موج ها ارتباط دارد، یعنی صدها اختلاف رنگ جزیی و نامحسوس وجود دارد که حضرت علی (ع) در نهج البلاغه به آن ها اشاره نموده است و در آیات و روایات، در به کارگیری صحیح آن ها توصیه شده است.

زندگی بشر از بدو خلقت تحت تاثیر دو عامل مهم شب و روز بوده است. انسان با مشاهده علامت شب (تاریکی) به سر پناه خود روی می‌ آورد، و با آشکار شدن صبح و روشنایی به سوی تلاش و فعالیت می‌شتابد. خدای متعال از دو عامل فوق به عنوان نعمتی بزرگ یاد می‌کند و در کنار سایر نعمت هایش می‌ فرماید: “و جعلنا اللیل لباسا و جعلنا النهار معاشا” (یعنی شب را برای شما پوششی قرار دادیم و روز را برای معاش شما قرار دادیم.) این عملکرد فطری در انسان بیانگر این است که انسان ناخودآگاه تحت تاثیر رنگ ها قرار می گیرد…

محدودیت‌ های پژوهش‌ های راجع به رنگ

بسیاری از مطالعات اولیه راجع به رنگ، تأثیرات درجات مختلف یک رنگ، نتایج قرار گرفتن در معرض یک رنگ برای مدتی طولانی، و تأثیر ترجیحات و تجربیات شخصی را نادیده گرفته‌ اند. برای مثال، رنگ قرمز ممکن است در یک محیط، شادی آفرین و در محیطی دیگر، ناراحت کننده باشد.

همچنین، تعدادی از پژوهشگران به تفاوت‌ های تأثیر رنگ در افراد بر حسب فرهنگ، سن و جنسیت آن‌ ها پی برده‌ اند. برای مثال، مردها بیشتر از زن‌ ها از رنگ های روشن خوششان می‌ آید، در حالی که زنان غالباً بیشتر رنگ های ملایم و نرم را می‌ پسندند. بدین دلیل، روان‌ شناسی رنگ ها به هیچ عنوان یک علم دقیق نیست.

فراموش نکنید که استفاده از رنگ به تنهایی برای وضعیت‌ های جدی مثل افسردگی توصیه نمی‌ شود، و افرادی که ملاحظات سلامت جسمی و روانی دارند باید حتماً با یک متخصص مشورت کنند…

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب