عوامل مختلفی همچون، نداشتن هدف، نداشتن برنامه صحیح، ضعف و سستی اراده، داشتن افکار منفی و عدم توجه به توانایی ها و استعدادهای خویش، خودکم بینی و غیره در ایجاد بی حوصلگی نقش دارند…
دلایل بی حوصلگی
– افسردگی و استرس:
اگر شما احساس سستی و بی حالی می کنید و تمایلی به انجام هیچ گونه فعالیتی ندارید، نا امید هستید، و هیچ لذتی از انجام دادن فعالیتی که زمانی برای شما لذت بخش بوده است، نمی برید و احساس رخوت و خستگی می کنید؛ ممکن است مبتلا به افسردگی شده باشید. در خیلی از موارد بی حوصلگی های ما به اضطراب یا افسردگی باز می گردد. افرادی که این دو حالت را تجربه می کنند، بی حوصلگی زیادی دارند و به دلیل آستانه پایین تحمل خود، زود عصبی می شوند. علایم افسردگی را بشناسید و برای رفع آن اقدام کنید.
مقاله مرتبط : توصیه هایی طلایی برای مهار استرس
استرس بیش از حد و طولانی مدت، باعث کاهش تمرکز و بی حوصلگی می شود. سعی کنید با تکنیک های مدیریت استرس، خود را شاد و عاری از تنش نگه دارید. به جای کمال گرا بودن و به دنبال رتبه های بالا دویدن، قدری حداقل گرا و قانع باشید تا فشار کمتری را تحمل کنید.
اگر می خواهید سرحال تر و شادتر باشید به محیط زندگیتان بیشتر توجه کرده و چیدمان خانه خود را به شکلی که روحیه ی شما را بالا ببرد و به شما آرامش ببخشد تغییر دهید.
– تغذیه نامناسب:
عادات بد غذایی بر حالات روانی ما تاثیر می گذارد و حالاتی مانند تحریک پذیری، نوسانات خلقی، عدم تمرکز، پرخاشگری، عصبانیت یا بیش فعالی را ایجاد می کند. اگر از نوسانات خلقی رنج می برید، غذاهایی را که در طول روز مصرف می کنید یادداشت کنید تا رابطه بین غذاهای مصرف شده و نوسانات خلقی خود را کشف کنید…
- کمبود ویتامین D، ویتامین B و اسید های چرب امگا ۳، می تواند به احساس افسردگی و آشفتگی منجر شود.
- پیش از قاعدگی با مشورت پزشک از ویتامین B6 و E استفاده کنید تا میزان زیادی از تنش های درونی شما کاسته شود.
- غذاهایی مانند گوجه فرنگی، خرما، موز، آناناس و آواکادو باعث تشدید فعالیت و واکنش سرتونین در مغز شده و شما را سرحال تر می کند.
- برای رژیم غذایی سالم و سرشار از انرژی باید از سبزیجات، میوهجات و پروتیین بدون چربی استفاده کنید.
- مصرف قهوه و کافیین خود را کم کنید.
– خواب نامناسب:
بسیاری از ما می دانیم که کمبود خواب موجب کسالت و بی حوصلگی می شود؛ با این حال از نظر محققان زمان خواب به اندازه میزان خواب اهمیت دارد. کسانی که دیر به رختخواب می روند حتی اگر زیاد بخوابند، در معرض افسردگی قرار دارند. پس سعی کنید شب ها زود بخوابید و البته خواب کافی داشته باشید. ساعات اولیه خواب شبانه تاثیر بسزایی در آرام کردن و ترمیم اعصاب خسته و سرحال کردن بدن دارد…
سعی کنید اتاق خواب به اندازه کافی آرام و ساکت باشد تا بتوانید به راحتی استراحت کنید. و همچنین سعی کنید در منزل خود از پرده های ضخیم استفاده کرده و هنگام خواب همه چراغ ها را خاموش کنید.
– ورزش نکردن:
ورزش کردن را فراموش نکنید. از همین امروز شروع کنید و در سه تا شش ماه، پیشرفت قابل توجهی در انرژی خود پیدا می کنید و کمتر احساس خستگی و بی حوصلگی خواهید کرد. حتی از یک فرصت اندک نیز استفاده کنید و خود را از یک نرمش ساده، پیاده روی کوتاه یا دویدن مختصر محروم نکنید. در طی روز حتما زمانی را به ورزش و به خصوص پیاده روی اختصاص دهید تا با ترشح آندروفین علایم پیش از قاعدگی را از بین ببرد.
– روابط نامناسب:
ممکن است تصور کنید که وقت گذرانی با دوستان راهی مناسب برای سرحال شدن است؛ با این حال همه چیز به روحیات آن ها بستگی دارد. به عقیده محققان احساسات ما (خواه مثبت و خواه منفی) مسری هستند و اغلب بدون اینکه بدانیم از شخصی به شخص دیگر انتقال می یابند. جالب آنکه حتی گاهی بدون اینکه دوستان را ببینیم تحت تاثیر خلق و خوی آن ها قرار می گیریم. بنابراین سعی کنید روابط خود را با کسانی که به شما انرژی منفی داده و موجب بی حوصلگی شما می شوند، کاهش دهید و به جای آن با افرادی وقت بگذرانید که روحیه شما را بالا می برند.
– سیگار کشیدن:
همه ما آگاه هستیم که سیگار خطر ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی و پیری زودرس را افزایش می دهد. اما جالب است بدانید که سیگار بر سلامت روانی افراد نیز تاثیر منفی دارد. محققان نیوزلندی در یک پژوهش بزرگ، دریافتند که افراد سیگاری و معتادین به نیکوتین، بیش از سایرین در معرض افسردگی قرار دارند…
– آفتاب:
در روزهای تاریک زمستان احتمال ابتلا به اختلال خلقی فصلی وجود دارد، ولی آیا می دانستید که آفتاب هم می تواند افراد را کسل و افسرده کند؟ اگرچه اختلال عاطفی تابستانی، تنها بر ۱ درصد افراد تاثیر دارد، ولی عوارض آن جدی و شامل بی خوابی، کاهش اشتها و افسردگی هستند.
– کم خونی و فقرآهن:
میزان آهن خون خود را چک کنید. کم خونی میتواند از جمله علل خستگی و بی حوصلگی باشد. کم خونی و فقر آهن از جمله مشکلات عمده زنان است که می توان آن را با رژیم غذایی غنی از آهن جبران کرد.
– بیماری:
بیماری هایی مانند پرکاری و کم کاری تیرویید، دیابت و مشکلات قلبی می تواند علت بی حوصلگی و خستگی بعضی افراد باشد که باید با مراجعه به پزشک و بررسی دقیق تر، آن ها را درمان یا کنترل کرد.
– نگرش منفی:
یکی از دلایل اصلی حوصله نداشتن و احساس کسالت کردن این است که نوع نگاه و تفکر شما نسبت به خودتان و اطرافتان منفی شده است. نگاه خود را تغییر دهید، افکار منفی را از خود دور کنید و مثبت بیاندیشید. برای این کار می توانید بنشینید و اتفاق های خوب زندگیتان را هرچند کوچک فهرست کنید و بنویسید.
بعد از آن، ویژگی ها و صفات مثبت خودتان را (در هر زمینه ای) یادداشت کنید. جملات و واژه های خوب در مورد خودتان به کار ببرید؛ چیزی که به شما انگیزه، امید و دلگرمی دهد، مثلا بگویید توانمند هستید و میتوانید مشکلات را پشت سر بگذارید.
و در نهایت، سعی کنید چیزهایی که آرامش فکری و روحی شما را میگیرد، از زندگیتان دور کنید، آدم هایی که شما را ناراحت می کنند یا کارهایی که روحیه شما را خراب می کنند. در عوض سعی کنید به خود آرامش دهید؛ برای رسیدن به آرامش، راز و نیاز با خدا، توسل و توکل بهترین کلید است، بعد بنشینید و برای زندگی اهداف روشن و زیبا و واقعی ترسیم کنید. هدف هایی که با مرور آن ها احساس آرامش کنید. در یک هوای آزاد و تمیز ورزش کنید و نفس عمیق بکشید و به چیزهای خوب فکر کنید…
راهکارهای غلبه بر بی حوصلگی و بی حالی
بنابراین برای مبارزه با این روحیه و کاهش یا از بین بردن آن، باید با توجه به هر یک از عوامل تاثیرگذار، راه و روش مناسب و راه کار عملی خاصی را اتخاذ کرد.
بدین منظور به نکات و مطالب زیر توجه کنید:
- سعی کنید هر از چند گاهی در زندگی خود تغییراتی، هر چند جزئی، ایجاد کنید.
- بی کاری و فقدان فعالیت یک عامل مهم در ایجاد بی حوصلگی است. دست به کار شوید با نشستن و به نقطه ای خیره شدن چیزی عوض نمی شود. برخیزید و به کاری مشغول شوید.
- حس پوچی و این باور که زندگی، شغل و فعالیت های شما بی معنی است، میتواند شما را تا مرز افسردگی پیش برد. شما نباید زندگی خود را یک دایره بی پایان و هدف بدانید. این وظیفه خود شماست که به زندگی خود معنا بخشید.
- هر روز یک چیز جدید یاد بگیرید و به علم خود بیفزایید.
- خود را به چالش بکشانید. به فعالیتی دست بزنید که در شما استرسی ملایم ایجاد می کند؛ مانند برد و باخت (در بازی، ورزش) یا پذیرش ایده های جدید.
- به یاد داشته باشید که هیچ چیز کسالت بار و خسته کننده نیست؛ بلکه این ذهن بی حوصله شماست که همه چیز را کسل کننده می بینید. بی حوصلگی یک امرنسبی و درونیست. افکار خود را تغییر دهید تا احساسات شما نیز تغییر یابند.
- حس کنجکاوی خود را بر انگیزید. نسبت به پیرامون خون بی تفاوت نباشید، سعی کنید از همه چیز سر در بیاورید؛ البته به غیر از مسائل شخصی دیگران.
- خیال پردازی کنید. خیال پردازی بیش از حد سبب دور افتادن شما از واقعیت ها و حقایق می گردد؛ اما از تخیل خود می توانید در رفع بی حوصلگی کمک بگیرید. خیال پردازی کنید و به آرزوهای خود دست یابید.
- تکرار فعالیت های روزمره یا از روی عادت بسیار خسته کننده است. بنابراین دیگر ایده ها، گزینه ها و احتمالات را هم انتخاب کنید. مثلا هر روز برای صبحانه چای شیرین نخورید، یک روز هم قهوه یا شیر بخورید یا هر روز سر یک ساعت فعالیت خاصی را انجام ندهید. هراز گاهی طرز لباس پوشیدن یا مدل موی خود را تغییر دهید.
- هر بار سر قرار ملاقات یک دست لباس مشابه به تن نکنید، یا در کافی شاپ فقط میلک شیک سفارش ندهید. با یک هدیه بدون مناسبت طرف مقابل خود را غافلگیر کنید.
- تکراری نباشید.
- تصمیمات به جا و پر ارزش گذشته خود را به یاد آورید و توجه کنید که چون گذشته براى انجام دادن کارهاى مهم آمادگى دارید.
- در تصمیم ها و فعالیت هاى اسوه ها دقت کنید، در همسان سازى و الگوپذیرى جدى باشید تا جرات انجام کار یابید و توان تصمیم گیرى و اجرا در شما تقویت شود.
- ورزش مستمر و منظم را که در تقویت اراده بسیار موثر است، فراموش نکنید.
- با تصمیم هاى آسان در کارهاى ساده، به تدریج خود باورى و توانمندى را در خویش پدید آورید و راه را براى تصمیم گیرى در امور مشکل و پیچیده هموار سازید.
- از خواب زیاد، پرخورى و دیگر اسباب تنبلى و سستى اراده بپرهیزید.
- تردید در تصمیم گیرى و تاخیر در عمل، سبب از دست رفتن منافع معنوى و مادى فراوان می شود و زیان هاى بسیاری را به ارمغان مى آورد.
دریافت وقت مشاوره آنلاین
با سلام وتشکر ازمطالب خوبتون.
گاهی اوقات احساس بیحوصلگی و ناامیدی میکنم و بشدت غمگین میشوم.
یه مشاوره میخواستم