دانش‌آموزان بعد از گذراندن پایه نهم اولین انتخاب مهم و سرنوشت‌ساز زندگی خود یعنی انتخاب رشته نهم به دهم را انجام می‌دهند. برخی از دانش‌آموزان از همان ابتدا هدف و شغل مورد علاقه خود را می‌دانند و رشته تحصیلی مناسبی را انتخاب می‌نمایند. متأسفانه اکثر دانش‌آموزان در زمینه انتخاب رشته نهم به دهم سردرگم هستند. آنها نمی‌توانند بین علاقه خود با ترجیحات مدرسه و والدین هماهنگی ایجاد کنند و بهترین انتخاب را داشته باشند.

علاوه بر این مشکلات، دانش‌آموزان در این سن تحت تأثیر احساسات نیز قرار می‌گیرند و ممکن است شتاب‌زده عمل کنند و همه جوانب را مورد سنجش قرار ندهند. بنابراین در این انتخاب مهم احتیاج به کمک و راهنمایی دارند. در این مطلب تلاش کرده‌ایم تا با معرفی رشته‌های مختلف، نکات مهم و کاربردی برای اولین تصمیم مهم زندگی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

انتخاب رشته نهم به دهم؛ انتخاب سرنوشت‌ساز

آماده شدن برای دانشگاه یک ماراتن است، نه یک سرعت، و باید از کلاس نهم شروع شود. بعضی از دانش‌آموزان حتی زودتر، یعنی از دوران راهنمایی برای کسب آمادگی ورود به دانشگاه شروع می‌کنند. پس برای آینده شغلی خود باید در پایه نهم انتخاب درستی داشته باشید. همان‌گونه که می‌دانید بعد از به پایان رساندن موفقیت‌آمیز پایه نهم و دریافت نتایج آزمون هدایت تحصیلی پایه نهم، انتخاب رشته نهم به دهم شروع می‌شود.

شما عزیزان باید قبل از انتخاب رشته نهم به دهم، تمامی رشته‌های تحصیلی در مدارس را به خوبی بشناسید. در انتخاب رشته نهم به دهم باید دقت زیادی به خرج دهید زیرا رشته تحصیلی در دوران دبیرستان شما پایه انتخاب رشته کنکور خواهد بود. در نتیجه رشته انتخابی شما آینده شغلی شما را رقم می‌زند.

انتخاب رشته نهم به دهم در مرکز مشاوره و روانشناسی اکسیر

این انتخاب رشته می‌تواند تصمیمی سخت باشد. شاید شما به چندین زمینه مختلف علاقه دارید و نمی‌توانید در مورد یک مسیر تصمیم بگیرید. شاید فکر می‌کنید آنچه را که لازم است برای موفقیت در یک رشته خاص ندارید. قبل از انتخاب رشته نهم به دهم باید تمام گزینه‌هایی که می‌توانید انتخاب کنید را بدانید و با رشته‌های نظری و کار و دانش یا فنی حرفه‌ای آشنا شوید. ما سعی کردیم در این مطلب رشته‌های مختلف را برای شما عزیزان توضیح دهیم.

اگر سردرگم هستید و سؤالی در مورد نحوه انتخاب رشته نهم به دهم در ذهنتان دارید، می‌توانید با مشاوران زبده مرکز مشاوره روانشناسی اکسیر مشورت نمایید. برای این منظور حتماً از طریق شماره‌های ۸۸۰۷۸۵۸۵- ۸۸۳۷۸۷۵۳ با یکی از معتبر ترین و با سابقه ترین مرکز مشاوره در غرب تهران در تماس باشید.

انواع رشته انتخابی در دبیرستان؛ معرفی رشته‌ها

برای انتخاب رشته نهم به دهم درست، باید اطلاعات خود را درباره رشته‌های دبیرستانی بالا ببرید. رشته‌های دوره متوسطه دوم شامل ۳ مجموعه نظری، فنی و حرفه‌ای و کاردانش است که هر کدام به زیر شاخه‌هایی تقسیم می‌شوند. در ادامه تمامی رشته‌هایی که می‌توانید انتخاب کنید و شرایط ورود به آن‌ها را ذکر کرده‌ایم. رشته‌هایی که شما می‌توانید یکی از آن‌ها را انتخاب کنید؛ عبارت‌اند از:

  • رشته‌های نظری: رشته تجربی، رشته ریاضی و فیزیک، رشته انسانی، رشته علوم و معارف اسلامی
  • رشته‌های هنرستان: کار و دانش و فنی و حرفه‌ای

رشته علوم تجربی

رشته علوم تجربی هم در دوران دبیرستان و هم در انتخاب رشته کنکور طرفداران زیادی دارد. برای موفقیت در رشته تجربی داشتن نقاط قوت در درس‌های زیست‌شناسی، ریاضی، فیزیک و شیمی ضروری است. دانش‌آموزان این رشته باید تا حدودی به حفظیات نیز علاقه‌مند باشند. نداشتن علاقه و کنجکاوی نسبت به بررسی موجودات زنده و عوامل مؤثر در زندگی موجودات، بعدها ممکن است موجب نارضایتی آن‌ها خواهد شد. مهم‌ترین مزایای تحصیل در رشته تجربی موارد زیر است.

  • قوی‌تر شدن توانایی‌های تحلیلی و علمی قوی
  • ایجاد زمینه برای ادامه تحصیل در رشته‌های متنوع و پرکاربرد مانند پزشکی و مهندسی
  • آشنا شدن با اصول پژوهش علمی و آزمایشگاهی
  • آسان‌تر شدن مطالعه و فهم علوم طبیعی و ریاضیات

رشته تجربی امکان ادامه تحصیل در رشته‌هایی مانند پزشکی، مهندسی، علوم پایه، علوم زیستی و غیره را فراهم می‌کند. از جمله مشاغل مهم این رشته می‌توان به پزشکی، پرستاری، بهداشت عمومی، بهداشت حرفه‌ای، مامایی، دندانپزشکی، فیزیوتراپی، تکنسین اتاق عمل، بینایی و شنوایی سنجی، دبیر زیست‌شناسی و … اشاره کرد.

رشته ریاضی و فیزیک

برای موفقیت در رشته ریاضی و فیزیک باید توانایی بالایی در دو درس ریاضی و فیزیک داشته باشید. پس داشتن پایه قوی در این دو درس و همچنین شیمی برای موفقیت در این رشته الزامی است. علاوه بر این موارد، شما عزیزان برای اینکه در دروس دانشگاهی مشکل نداشته باشید باید قدرت تجسمی بالایی داشته باشید. اگر شما عزیزان این توانایی‌ها و استعدادها را ندارید به شما پیشنهاد می‌کنیم که هنگام انتخاب رشته نهم به دهم، رشته‌های دیگری را انتخاب نمایید.

در رشته ریاضی و فیزیک، مفاهیم و اصول پایه ریاضیات مانند آنالیز ریاضی، جبر خطی، هندسه، نظریه اعداد و غیره آموزش داده می‌شود. همچنین دروسی مانند الکترومغناطیس، نظریه‌های کوانتومی، مکانیک کلاسیک، نظریه میدان و غیره در زمینه فیزیک برای آنها ارائه می‌شود. با انتخاب رشته ریاضی فیزیک می‌توانید در مشاغلی از جمله رشته مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر، مهندسی مکانیک، مهندسی هوا و فضا، مهندسی پزشکی، مهندسی نفت، مهندسی متالوژی، مهندسی شیمی، مهندسی عمران، مدیریت و … مشغول به کار شوید.

رشته علوم انسانی

لازمه ورود به رشته انسانی داشتن توانایی و نمرات بالا در درس‌های ادبیات و عربی است. رشته انسانی نیاز به استعداد حفظ کردن قوی دارد. متأسفانه برخی از دانش‌آموزان برای فرار از یادگیری درس ریاضی و فیزیک در رشته ریاضی و تجربی، رشته انسانی را انتخاب می‌کنند درحالی‌که در رشته انسانی نیز یادگیری ریاضی نیز اهمیت دارد. برای انتخاب بدون پشیمانی باید با کمک مشاور تحصیلی خود و انجام انواع تست هوش و استعدادیابی، بر میزان توانایی و استعداد خود اشراف کامل داشته باشید.

اگر شما عزیزان هنگام انتخاب رشته نهم به دهم به رشته انسانی علاقه دارید باید فاکتورهای روابط عمومی قوی و سخنوری، حفظیات قوی و به طور کلی مهارت‌های ارتباطی بالایی داشته باشید یا این مهارت‌ها را تا حدی کسب کنید. شاید برای شما این سؤال پیش بیاید که چرا به این مهارت‌ها نیاز داریم؟ زیرا آینده شغلی رشته انسانی اعم از روان‌شناسی، حقوق، اقتصاد، مددکار اجتماعی، دبیر زبان و ادبیات فارسی، دبیر عربی، کارشناس فلسفه، مشاوره، مدیریت و… هست که نیازمند دستیابی به این مهارت‌ها است.

رشته علوم و معارف اسلامی

برای انتخاب رشته علوم و معارف اسلامی باید به موضوعات و درس‌های عربی، فقه و تفسیر قرآن علاقه‌مند باشید. برای موفقیت در این رشته؛ مانند علوم انسانی باید توانایی حفظیات قوی داشته باشید. افرادی که در این رشته فارغ‌التحصیل می‌شوند می‌توانند در دانشگاه‌های علوم و حدیث و حوزه علمیه مشغول به تحصیل شوند.

شما عزیزان با وارد شدن به این رشته در زمینه‌های مختلفی از جمله تفسیر قرآن، فقه، علوم قرآنی، حدیث، عقیده، تاریخ اسلام و فلسفه اسلامی تخصص پیدا می‌کنید. مدرس دانشگاه، دبیر، مشاغل نظامی مثل سپاه و ارتش، روحانی، وکالت، مبلغ در حوزه‌های علمیه و مشاغل امنیتی مثل حراست و وزارت اطلاعات و غیره از جمله فرصت‌های شغلی رشته علوم و معارف اسلامی است.

رشته‌های کار و دانش

رشته‌های کار و دانش برای دانش‌آموزانی که علاقه زیادی به یادگیری حرفه‌ای و عملی یک صنعت خاص دارند مناسب است. این رشته معمولاً دروس عملی و کارگاهی زیادی دارند. فرصت‌های شغلی شامل عکاسی، تراشکاری، آتش نشانی، تولید نهال، راهنمای گردشگری، هتلداری، طراحی طلا و جواهر، منبت کاری، مرغداری صنعتی و … می‌شود.

همچنین این رشته به فنی و حرفه‌ای شباهت زیادی دارند. تفاوتی که بین رشته‌های کار و دانش و فنی و حرفه‌ای وجود دارد، این است که فارغ‌التحصیلان فنی و حرفه‌ای راحت‌تر وارد بازار کار شده و درس‌های سخت‌تری نسبت به کاردانش می‌گذرانند، اما واحدهای کارگاهی این رشته‌ها بیشتر است.

رشته‌های فنی و حرفه‌ای

رشته فنی و حرفه‌ای دارای ۴ زیر گروه هنر، صنعت، کشاورزی، مدیریت و خدمات است. شما عزیزان با تحصیل در رشته‌های فنی و حرفه‌ای تقریبا می‌توانید به تمامی رشته‌های ریاضی و فیزیک در دانشگاه راه یابید؛ اما شما شانس قبولی در دانشگاه خوب و درجه یک کشور را در مقطع کارشناسی ارشد از دست خواهید داد.

اگر دوست دارید که زودتر وارد بازار کار شوید یا به کارهای عملی علاقه دارید، رشته فنی و حرفه‌ای بهترین گزینه برای انتخاب رشته نهم به دهم است. دانش‌آموزانی که در این رشته تحصیل می‌کنند، کارهای عملی و خلاقانه را می‌توانند به خوبی انجام دهند و برای انجام درست کارها حتماً مشاغل مهندسی با تحصیلات عالی لازم نیست. مشاغلی مانند تعمیرات لوازم خانگی، مکانیک خودرو، برق ساختمان، خیاطی، نقاشی و گرافیک، معماری، طراحی، تعمیرات موبایل، انیمیشن، تربیت بدنی، پرورش گیاهان زینتی و … زیر مجموعه رشته‌های فنی و حرفه‌ای هستند.

انتخاب رشته نهم به دهم

انتخاب رشته نهم به دهم

سؤالات متداول

برای انتخاب رشته نهم به دهم حداقل معدل چقدر باید باشد؟

برای انتخاب رشته نظری توجه داشته باشید که باید حداقل معدل ۱۴ را کسب کنید ولی انتخاب رشته‌های کار و دانش یا فنی حرفه‌ای معدل شما باید حداقل ۱۲ باشد.

سهمیه‌های مؤثر برای انتخاب رشته نهم به دهم چیست؟

سهمیه‌های مؤثر برای انتخاب رشته نهم به دهم شامل مناطق، ایثارگران، جانبازان، خانواده شهدا و رزمندگان است و افرادی که از آن‌ها برخوردارند، در اولویت پذیرش قرار می‌گیرند.

منابع

https://kdcollegeprep.com/choosing-high-school-classes-10-tips-college-bound-students/

Originally posted 2024-05-30 19:09:02.