“هر کس می تواند خشمگین شود ــ که آسان است ــ اما عصبانی شدن، به اندازه ی مناسب، در زمان مناسب، به منظور درست و در راه درست، این آسان نیست.”

در این نقل قول از ارسطو، کاملا خلاصه یک مفهوم که تبدیل به یک موضوع داغ در روانشناسی، آموزش و پرورش، هوش کسب و کار و هوش هیجانی شده، گنجانده شده است.

مردم هوشمند

مردم هوشمند، عادات و رفتار هایی دارند که به آن ها توانایی مدیریت احساسات خود و درک احساسات دیگران را میدهد.

آیا شما کسی را می شناسید که کاملا به احساسات خود مسلط باشد؟ قادر به ابراز احساسات خود در راه درست باشد، درحالی که با همدلی احساسات دیگران را درک کند؟ این فرد احتمالا فردی با هوش هیجانی بسیار زیاد است.

7 عادت افراد با هوش هیجانی

چهار مهارت اصلی هوش هیجانی

هوش هیجانی شامل چهار مهارت اصلی است:

  • توانایی حس کردن احساسات
  • توانایی استدلال با احساسات
  • توانایی فهمیدن احساسات
  • توانایی مدیریت احساسات

عادت های این افراد را نگاه کنید و سعی کنید برخی از این عادات را در زندگی خود ایجاد کنید.

  – مردم با هوش هیجانی بالا، به احساسات خود اهمیت می دهند:

دانیل گلمن، روانشناس و نویسنده، شناسایی خود آگاهی را به عنوان یکی از اجزای کلیدی هوش هیجانی معرفی میکند. خود آگاهی شامل توانایی تشخیص حالات، احساسات و عواطف است. بخشی از خود آگاهی نیز شامل این است که تشخیص دهید عواطف و احساسات شما چه تاثیری بر دیگران می گذارد.

  – احساسات دیگران را درک میکنند:

همدلی، یکی دیگر از عناصر اصلی هوش هیجانی از دید گلمن است. این شامل توانایی درک احساسات دیگران می شود. به منظور تعامل با افراد دیگر در حوزه های متعدد زندگی، از جمله محل کار یا مدرسه، شما نیاز دارید که بتوانید احساسات آن ها را درک کنید.

اگر یکی از همکارانتان ناراحت و یا نا امید است، دانستن احساسات او می تواند به شما برای واکنش بهتر کمک کند.

  – قادر به تنظیم احساسات خود هستند:

تنظیم احساسات، نقطه ی اصلی در هوش هیجانی است. فهمیدن احساسات خود مهم است، اما اگر نتوانید از این اطلاعات خود استفاده کنید، پس کاملا بی فایده خواهد بود. افراد با هوش هیجانی بالا، قبل از رفتار بر اساس احساسات خود فکر می کنند. آن ها با احساسات خود هماهنگ هستند، اما اجازه نمیدهند که احساساتشان بر زندگی آنان حکومت کنند.

  – انگیزه دارند:

مردم با هوش هیجانی بالا، انگیزه های زیادی برای رسیدن به اهداف خود دارند و قادر به مدیریت رفتار و احساساتشان به منظور دستیابی به موفقیت در دراز مدت می باشد. آن ها ممکن است برای یک تغییر در زندگی با ترس مواجه شوند، اما میدانند که مدیریت این ترس بسیار با اهمیت است. آن ها میدانند که با انجام دادن یک تغییر، میتوانند زندگی خود را بهتر کنند و یک قدم به رسیدن به اهدافشان نزدیک تر شوند.

  – مهارت های اجتماعی زیادی دارند:

مردم با هوش هیجانی بالا، تمایل به افزایش مهارت های اجتماعی خود دارند و این احتمالا به این دلیل است که آن ها به احساسات دیگران بسیار اهمیت میدهند.

آن ها می دانند که چگونه با مردم به طور موثر ارتباط برقرار کنند و در حفظ روابط اجتماعی سالم و کمک به اطرافیانشان، موفق عمل میکنند.

  – میتوانند و میخواهند احساساتشان را با دیگران درمیان بگذارند:

گاهی اوقات مردم در هماهنگی با احساسات خود هستند؛ اما نمیتوانند این احساسات را با دیگران به اشتراک بگذارند. افراد با هوش هیجانی بالا، نه تنها احساسات را درک می کنند، بلکه می دانند که چگونه آن ها را به طور مناسب بیان کنند.

منظور ما از به طور مناسب دقیقا چیست؟ تصور کنید شما یک روز افتضاح در محل کار داشته اید و خسته و ناامید و عصبانی از اتفاقاتی که در جلسه رخ داده است به خانه بر میگردید. یک بیان نامناسب می تواند به یک بحث و دعوا با همسر خود و یا ارسال یک ایمیل تند و زننده به رئیستان منجر شود؛ اما یک واکنش هیجانی مناسب، مثل صحبت در مورد ناکامی با همسر خود و بیرون کردن تنش ها با اندکی ورزش، می تواند شما را برای یک روز بهتر آماده کند.

  – میتوانند علت های پنهان عواطف خود را کشف کنند:

تصور کنید به خودتان می آیید و می بینید نا امید و عصبانی، در حال بحث و دعوا با همکار خود هستید. بهتر است تجزیه و تحلیل انجام دهید و ببینید شما واقعا در مورد کارهای همکارتان ناراحت هستید یا ناراحتی و خشم شما ریشه در سرخوردگی و فشار ناشی از کار و مسئولیت بیش از حدی است که رئیستان بر روی دوش شما قرار داده است؟ افراد با هوش هیجانی بالا، قادر هستند که به موقعیت خود نگاه کنند و منبع اصلی عواطف بروز پیدا کرده را ریشه یابی کنند.

در ابتدا این ممکن است آسان به نظر برسد؛ اما واقعیت این است که زندگی عاطفی ما می تواند هم پیچیده و هم به هم ریخته باشد. یافتن ریشه ی اصلی احساسات میتواند به شدت پیچیده باشد، وقتی شما درگیر احساسات قدرتمندی همچون عشق و یا خشم می شوید.

 

منبع : verywellmind

تهیه شده در مجله سلامت روان اکسیر

نویسنده: حسین فراتی

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب