براساس تحقیقات جدید، افرادی که ذهن آگاهی دارند، یعنی به لحظه حال آگاهی دارند؛ وقتی با موضوعات سلامت و بهداشتی رو به رو می شوند، کمتر خجالت زده می شوند. همچنین این افراد انگیزه بیشتری برای تغییرات رفتاری مثبت دارند…

پیام های خوب و بر مبنای پژوهش

سیگار کشیدن باعث چین و چروک صورت و پیری صورت می شود. سیگاری بودن چه هزینه هایی برای شما دارد؟ هر هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش کردن به کاهش احتمال سرطان کمک می کند. مصرف روزانه ۲۰۰۰ کالری برای بزرگسالان مناسب است. ما بسیاری از این پیام های خوب و بر مبنای پژوهش را می شنویم، و تعدادی از افراد هم واقعا با شنیدن آن ها تغییر می کنند.

به طور مثال سیگار کشیدن را ترک می کنند، بیشتر ورزش می کنند و غذاهای سالم تری را مصرف می کنند. در مقابل این پیام ها، بعضی از افراد را بی میل و دفاعی می کنند؛ این گوشزد کردن ها را متوقف کنید و مرا تنها رها کنید…

ذهن آگاهی

چه اتفاقی می افتد که بعضی از مردم این پیغام ها را کاملا متفاوت برداشت می کنند؟ و پژوهش ها برای درک این مسئله چه کمکی می کنند؟ براساس تحقیقات جدید دانشگاه پنسیلوانیا، مردمی که ذهن آگاهی بیشتری دارند، به احتمال زیاد پذیرای پیام هایی در مورد بهداشت و سلامتی هستند و تمایل به تغییر بیشتری، از خود نشان می دهند.

ذهن آگاهی چیست؟

دکتر کانگ در پژوهش خود ذهن آگاهی را اینطور تعریف می کند: “آگاه بودن از لحظه حال” و در ادامه اضافه می کند که: “ذهن آگاهی کمک می کند تا ما در موقعیت هایی که احساس بالا می آید؛ واکنش منفی نشان ندهیم.”

دکتر فالک معتقد است پیغام هایی در ارتباط با سلامتی، عموما واکنش های منفی را در مردم ایجاد می کند؛ لذا ما فاکتورهای مختلفی از جمله ذهن آگاهی را بررسی کردیم. نتابج نشان داد ذهن آگاهی و تمرکز حواس، بیشتر کمک می کند تا افراد به رهنمودهای سلامتی انعطاف بیشتری نشان بدهند و انگیزه بیشتری برای تغییر داشته باشند…

پژوهش برای اندازه گیری میزان ذهن آگاهی

پژوهش حاضر، گروهی از افراد را گرد هم آورد که در طول هفته به مقدار کمی ورزش می کردند، سپس در طول هفته به تعداد زیاد و متنوعی پیغام های سلامتی برای این افراد ارسال می کرد. پژوهشگران واکنش های افراد شرکت کننده به این پیغام ها را ثبت کردند؛ که آیا این پیام ها افراد را برای تغییر کردن با انگیزه کرده است یا خیر.

در نهایت پس از اتمام پژوهش بررسی کردند که آیا شرکت کنندگان تغییرات رفتاری داشته اند یا خیر…

برای اندازه گیری میزان ذهن آگاهی شرکت کنندگان در زندگی روزمره، پرسش نامه ای توسط پژوهشگران در اختیار آن ها قرار گرفت. پرسش نامه شامل ۱۵ سوال بود؛ به طور مثال: “من نام فردی را به محض تکرار آن برای اولین بار، فراموش می کنم” یا “من تمایل دارم سریع به مقصد برسم، بدون آنکه به تجربیاتم در مسیر، توجه کنم.”

افراد به سوالات در یک طیف تقریبا همیشه تا تقریبا هرگز پاسخ دادند. هر چقدر که نمره کلی فرد در این آزمون بیشتر می شد؛ به این معنی بود که آن فرد از ذهن آگاهی بیشتری برخوردار بود.

نتایج پژوهش

نتایج نشان داد، افرادی که ذهن آگاهی کمتری دارند، احتمالا در پاسخ به پیغام های مربوط به سلامتی کمتر دست به تغییرات مثبت رفتاری خواهند زد. دکتر فالک عنوان می کند که بعضی از افراد وقتی با پیغام هایی مربوط به سلامت رو به رو می شوند، واقعا احساس بدی در مورد خودشان می کنند و همین احساس بد باعث می شود که تغییر نکنند. در نتیجه ما در دراز مدت مردمی سالم تر و شادتر نخواهیم داشت…

افرادی که ذهن آگاهی بالاتری دارند، به رهنمودهای سلامتی واکنش منفی نشان نمی دهند، احساس شرم و خجالت نمی کنند و به احتمال بیشتری به سمت تغییرات رفتاری مثبت خواهند رفت و طبعا افراد سالم تری خواهند بود.

یافته های پژوهش حاضر، تاثیر مثبت ذهن آگاهی برای سلامتی را تایید می کند. دکتر کانگ معتقد است که افراد می توانند از روش های ذهن آگاهی در موقعیت های تهدید آمیز استفاده کنند. در نهایت می توان برای دستیابی به رفتارهای مثبت در جهت افزایش سلامتی، تکنیک های ذهن آگاهی و سایر تکنیک های موجود را ترکیب کرد.

 

منبع:

Yoona Kang, Matthew Brook O’Donnell, Victor J. Strecher, Emily B. Falk. Dispositional Mindfulness Predicts Adaptive Affective Responses to Health Messages and Increased Exercise Motivation. Mindfulness, ۲۰۱۶; DOI: 10.1007/s12671-016-0608-7

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب