عوامل زوال عقل
بیش از ۵۰ بیماری می تواند علائم زوال عقل را ایجاد یا تقلید کند و درصد کمی از این علائم دمانس، برگشت پذیر هستند. دو نمونه رایج زوال عقل ناشی از کمبود ویتامین B12 و یا کم کاری غده تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) است. تشخیص درست بسیار مهم است، به طوری که شما می دانید که چه گزینه هایی دارید، چرا که علائم در هنگام درمان مشکل اصلی، حل خواهند شد. بیماری آلزایمر بسیار شایع است.
مرکز روانشناسی اکسیر خدمات روانشناختی خود را توسط متخصصین مجرب در زمینه های مختلف از جمله مشاوره کودک، مشاوره فردی، مشاوره افسردگی، مشاوره اضطراب، مشاوره وسواس و … را به صورت حضوری و غیرحضوری به شما عزیزان ارائه می دهد.
زوال عقل یا دمانس برگشت پذیر
دمانس های برگشت پذیر اغلب ساده تر از دمانس غیر قابل برگشت، قابل تشخیص هستند، زیرا معمولا با علائم واضح دیگری همراه هستند. با این حال، در شرایط زیر، ممکن است دمانس یکی از علائم اولیه یا حتی تنها علامت باشد. درمان مناسب می تواند عملکرد شناختی را بهبود بخشد یا حتی آن را بازگرداند.
مقاله مرتبط: یادگیری های جدید و فراموشی
دلیریوم
دلیریوم باعث تغییرات در عملکرد ذهنی می شود که می تواند تقریبا شبیه زوال عقل باشد، اما دو تفاوت مهم وجود دارد:
سرعت شروع: تغییرات ذهنی در دلیریوم به سرعت، اغلب در عرض چند ساعت یا چند روز ایجاد می شود. در مقابل، زوال عقل در طی ماه ها یا سال ها تکامل می یابد.
سطح آگاهی.در دلیریوم، آگاهی مبهم و یا دارای نوسان بین خواب آلودگی و هوشیاری است. زوال عقل یا دمانس سطح آگاهی را تحت تاثیر قرار نمی دهد.
دلیریوم چهار علت عمده دارد: اول علل جسمی مانند عفونتها؛ دوم دلیریوم ناشی از سوءمصرف مواد مانند ترکیبات افیونی و کوکائین؛ سوم دلیریوم ناشی از صدمات مغزی و چهارم علل متفرقه مانند محرومیت از خواب به مدت طولانی در بیماری های سیستم عصبی مرکزی مانند صرع، بیماری های قلبی عروقی مانند نارسایی قلب هم امکان ایجاد دلیریوم است. همچنین اغلب داروها خصوصا زمانی که بیش از حد مصرف شوند می توانند موجب پیدایش این اختلال بشوند.
افسردگی
بعضی افراد علائمی مانند زوال عقل ، فراموشی، گیجی، بی توجهی و پاسخ های آرام را تجربه می کنند، زمانی که افسرده می شوند. به آن دمانس کاذب گفته می شود، که به عنوان افسردگی است که اغلب همراه با بیماری آلزایمر است، اما تفاوت های ظریف وجود دارد.
دمانس کاذب. در دمانس کاذب، خلق و خوی افسرده قبل از هر گونه کاهش ذهنی آغاز می شود. به طور معمول، شخص در مورد از دست دادن حافظه یا عدم تمرکز شکایت می کند، غمگین یا نگران است.
افسردگی. در افسردگی مرتبط با آلزایمر، کاهش ذهنی در ابتدا شروع می شود، و فرد معمولا تلاش می کند تا مشکلات حافظه را مخفی نگه دارد، به جای توجه به آنها.
کمبود ویتامین B12
زوال عقل می تواند نشانه ای از کم خونی پرنیشیوز، که ناشی سطوح پایین ویتامین B12 می باشد.
علائم آنمی پرنشیوز شامل:
- خستگی
- کمبود انرژی
- سرگیجه
- افسردگی
- سردرد
- ضربان قلب سریع
- صدای زنگ گوش
- بی خوابی یا سوزش در دست و پا
- پوست زرد رنگ
- مشکل حفظ تعادل
هیدروسفالی
بیماری هیدروسفالی به حالتی گفته میشود که آب (مایع) در جمجمه جمع شده به گونهای که سبب تورم مغز میگردد. این انباشتگی آب میتواند سبب آسیب به مغز شود. آسیبهای فیزیکی، تکاملی و اختلالات فکری از این جمله هستند. لذا این بیماری پیش از ایجاد مشکلات جدی نیاز به درمان دارد. بیماری هیدروسفالی عمدتا در کودکان و افراد مسن، بالای ۶۰ سال، رخ میدهد. اما افراد جوان و میانسال هم ممکن است دچار شوند. هیدروسفالی مادرزادی معمولا در مدت کوتاهی پس از تولد تشخیص داده می شود، اما هیدروسفالی در تعداد کمی از سالمندان رخ می دهد.
تومورها
تومورهای مغزی ممکن است بدخیم باشند (سرطانی) و بنابراین قادر به حمله به بافت اطراف هستند. یا ممکن است خوش خیم باشند. تومورهای مغزی می توانند عملکرد شناختی را مختل کرده و تغییرات شخصیتی را ایجاد کنند. بسته به مکان آنها، می توانند علائم دیگری مانند سردرد، تشنج و یا استفراغ ایجاد کنند. اولین علائم تومورهای با رشد آهسته اغلب شبیه به زوال عقل، به خصوص در افراد مسن است.
بیماری تیرویید
پرکاری و کم کاری تیروئید، هر دو اختلال می توانند علائمی مانند زوال عقل را ایجاد کنند.
اعتیاد به نوشیدن الکل
سندرم ورنیکه کورساکوف یک اختلال مغزی است که بروز آن معمولا با مصرف زیاد و طولانی مدت الکل مرتبط است که آن را تحت عنوان روان پریشی کورساکوف و یا سندرم یاد زدودگی الکل (از دست دادن حافظه) هم می نامند. سندرم کورساکوف به علت کمبود تیامین (ویتامین ب۱) به وجود می آید و مغز و سیستم عصبی را درگیر می کند.
مقاله مرتبط: انواع مواد توهم زا
علائم دمانس مرتبط با الکل
- این سندرم شروع ناگهانی دارد.
- پس از یک آشفتگی حاد بوجود می آید .
- فرد نمی تواند هیچ چیز جدیدی را بخاطر بسپارد درحالی که خاطرات گذشته دست نخورده باقی می ماند.
- سایر علائم دمانس (مانند اختلال در تکلم و تفکر وتغییر شخصیت) در سندرم کورساکوف وجود ندارد.
- بنظر می رسد که این سندرم در اثر کمبود ویتامین “تیامین” بوجود می آید.
- اسکن مغزی این افراد آسیب را در قسمت خاصی از مغز نشان می دهد.
دمانس غیر قابل برگشت
بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. بارزترین نوع از انواع مختلف زوال عقل ، اختلال حافظهاست. بیماری آلزایمر ۲ تا ۵ درصد اشخاص مسن را دربر میگیرد و گاهی هم به اشخاص جوانتر حمله میکند. در مراحل ابتدایی فراموشی و یا گیجی خفیف ممکن است تنها علامت مورد توجه آلزایمر باشد. اما با گذشت زمان بیشتر خاطرات به خصوص حافظه اخیر از یاد می رود. سرعت پیشرفت علائم در افراد مختلف متفاوت است. در صورتی که فرد مبتلا به آلزایمر شود احتمالاً اولین علامتی که فرد متوجه آن می شود سخت تر شدن غیر معمول به خاطر آوردن و سازماندهی افکار است. ممکن است خود بیمار هیچ مشکلی احساس نکند وخانواده، دوستان نزدیک یا همکاران این تغییرات را حس کنند.
مقاله مرتبط: شروع آلزایمر و تغییرات شناختی
مقاله مرتبط: بیماری لویی بادی ، جنونی مشابه آلزایمر
دمانس عروقی
دمانس عروقی، به آن دسته از نقائص حافظه و قابلیت های شناختی اطلاق می شود که علت آن بیماری عروق است. اعتقاد بر این است که دمانس عروقی نتیجه سکتههای مغزی با اندازههای مختلف و در مناطق متعددی از مغز میباشد. شرایط مرتبط با سکته مغزی (برای مثال آریتمیهای قلبی و هیپرتانسیون) فرد را به دمانس عروقی مستعد میکنند.تظاهر بالینی دمانس عروقی از بیماری آلزایمر متنوع تر است. برای مثال ممکن است اختلال تکلم یا راه رفتن در مقاطع زمانی مختلفی از پیشرفت دمانس عروقی بهوجود آیند، در حالیکه در بیماری آلزایمر این نقایص اغلب در زمانهای خاص در پیشرفت فرآیند دمانس بهوجود آیند.
افراد مبتلا به دمانس عروقی معمولا یک یا چند مورد از عوامل خطر زیر را دارند:
- فشار خون بالا
- بیماری قلب و عروقی
- دیابت
- سابقه سکته مغزی
دمانس عفونی
تقریبا هر عامل عفونی که به سیستم عصبی مرکزی حمله می کند، باعث ایجاد زوال عقل می شود.
بیماری کروتزفلد جاکوب. یکی از بیماری های عصبی و کشنده که باعث تحلیل مغز در انسان می شود بیماری کروتزفلد جاکوب (CJD) است. این بیماری بوسیله پریونها ایجاد میشود. تغییرات رفتاری، دمانس، موتیسم، تغییرات بینایی، علایم مخچه ای، اکستراپیرامیدالی و پیرامیدالی و لرزش های میوکلونیک از نشانه های این بیماری می باشند.اما اصلی ترین نشانه آن ایجاد اختلال در حافظه بیماری است.
دمانس ایدز. این شکل از زوال عقل در افراد مبتلا به ایدز رخ می دهد. زوال عقل می تواند به سرعت و گاهی در عرض چند هفته توسعه پیدا کند، و شامل فراموشی، بی توجهی، و مشکلات تفکر است.
سیفلیس عصبی. قبل از معرفی پنی سیلین، تا ۳۰٪ از بیماران زوال عقل مراجعه کننده به موسسات روانی به سفلیس عصبی مبتلا بودند. این اختلال که حدود ۱۵ سال پس از عفونت سیفلیس ایجاد می شود، در حال حاضر نادر است، زیرا معمولا سیفلیس قبل از رسیدن به آن نقطه، درمان می شود.
مرکز روانشناسی اکسیر تمام خدمات خود از جمله مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره جنسی و … را به افرادی که تحت پوشش بیمه بانک های طرف قرارداد اکسیر هستند رایگان ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
تاکرین، برای جلوگیری از زوال عقل
تاکرین عملکرد سلول های عصبی مغز را بهبود می بخشد. این دارو از تجزیه ماده شیمیایی خاصی در مغز به نام استیل کولین جلوگیری می کند. افراد مبتلا به زوال عقل (دمانس)، اغلب دچار کاهش این نوع ماده شیمیایی هستند. این ماده در فرآینده هایی مانند: حافظه، تفکر و استدلال نقش مهمی ایفا می کند. تاکرین اغلب به منظور درمان فراموشی های خفیف ناشی از آلزایمر تجویز می شود.
راهنمایی های کلی
اگر شما هریک از شرایط زیر را دارید، قبل از مصرف تاکرین به پزشک خود اطلاع دهید:
- بیماری های کبدی
- بیماری های قلبی
- اختلالات ریتمی قلب مانند کاهش ضربان قلب
- سابقه زخم معده
- بزرگ شدن پروستات و مشکلات ادراری
- صرع یا سایر اختلالات تشنجی
- آسم یا بیماری انسداد ریوی مزمن
مصرف در دوران بارداری: تاکرین جزء گروه دارویی C می باشد. این دارو ممکن است برای جنین مضر باشد. در صورت شک یا تصمیم برای بارداری در طول درمان با پزشک خود مشورت کنید.
فراموش کردن دوز مصرفی
به محض یادآوری دوز فراموش شده را مصرف کنید. اگر نزدیک به زمان مصرف نوبت بعدی دارو هستید دوز فراموش شده را مصرف نکنید و طبق برنامه مصرفتان نوبت بعدی را مصرف نمایید.
مسمومیت با دوزهای بیش از اندازه
در صورت مصرف زیاد دارو سریعا در پی دریافت مراقبت های پزشکی فوری باشید.
تهوع و استفراغ شدید، سرگیجه، تعرق، کاهش ضربان قلب، احساس سبکی در سر، ضعف و بیحالی، تشنج، تنگی نفس و کما از نشانه های مصرف دوزهای بیش از اندازه می باشند.
عوارض جانبی
عوارض جانبی تاکرین شامل موارد متعددی مانند موارد زیر می باشد:
- تهوع، استفراغ، اسهال و دل پیچه ملایم
- کاهش وزن
- دفع بیش از معمول ادرار
- آشفتگی و خلق افسرده
- تحریک پوست، کاهش تعریق
- تب و لرز، آبریزش بینی و سرفه
- سرگیجه، خواب آلودگی و احساس خستگی
- درد عضلات و مفاصل
- ضعف و کاهش تعادل و هماهنگی
عوارض دیگری غیر از موارد ذکر شده نیز ممکن است در اثر مصرف دارو ایجاد شود. در صورت مشاهده هرگونه علائم غیرمعمول و ناراحت کننده با پزشکتان مشورت کنید.
تداخلات دارویی
اگر هرکدام از داروهای زیر را مصرف می کنید قبل از مصرف تاکرین با پزشک خود مشورت کنید:
- آتروپین
- سایمتیدین
- دی سیکلومین
- دونیپزیل
- فلوواکسامین
- گالانتامین
- هیوسامین
- پروپانتینل
- لیواستیگمین
- اسکوپولامین
فهرست تداخل دارویی کامل نیست و امکان تداخل داروهای دیگری در عملکرد تاکرین وجود دارد.
در مورد تمامی داروهای مصرفی تجویز شده و داروهای خارج از نسخه تان با پزشک مشورت کنید. این موارد شامل ویتامین ها، املاح، مجصولات گیاهی و دیگر داروها نیزهست.
مصرف داروی جدیدی را بدون مشورت با پزشکتان شروع نکنید.
ثبت ديدگاه