قلدری کودکان
قلدری کودکان باعث رنجش والدین است. گاهی والدین از قلدری و برخی رفتارهای فرزند خود بسیار تعجب می کنند. چنین والدینی اغلب تصور می کنند که فرزندشان نمی تواند با همسالان خود کنار بیاید و راه های برقراری ارتباط صحیح با بچه های دیگر را نمی داند. به عنوان مثال فرزند آن ها در واکنش به نزدیک شدن یک کودک دیگر جیغ می کشد، موهایش را می کشد، او را هل می دهد و یا می زند. این رفتارها برای والدینی که نحوه ی صحیح برخورد با وی را نمی دانند، بسیار نگران کننده است.
مرکز روانشناسی اکسیر خدمات روانشناختی خود را توسط متخصصین مجرب در زمینه های مختلف از جمله مشاوره کودک، مشاوره فردی، مشاوره افسردگی، مشاوره اضطراب، مشاوره وسواس و … را به صورت حضوری و غیرحضوری به شما عزیزان ارائه می دهد.
تفاوت قلدری کودکان
همه ی کودکان تا حدی در دوران رشد و تکامل خود نسبت به دیگران رفتارهای تهاجمی بروز می دهند. کودکی که چشم خرس عروسکی اش را درمی آورد، می خواهد همین کار را با کودک دیگری بکند. کودکان نمی دانند قدرت خود را چگونه باید کنترل کنند و حتی با آن چه کنند. آن ها توان درک «علت و معلول» و توان درک «درد» دیگران را ندارند. به همین دلیل یک کودک قلدر ممکن است ناگهان به سمت کودک دیگری حمله ور شود و به بهانه گرفتن اسباب بازی اش توسط او، هلش بدهد یا او را بزند. کودکان در سنین پایین نمی دانند که چگونه عصبانیت خود را نشان دهند و چون نمی توانند حرف بزنند، از توانایی فیزیکی برای نشان دادن عصبانیت خود استفاده می کنند.
به علاوه باید به خاطر داشت که هر کودکی سرشت خاصی دارد. بعضی کودکان آرام و ساکت می نشینند و برخی پرتحرک تر و فعال تر هستند و همین بچه ها هم بیش تر به تهاجم به سایر کودکان گرایش دارند. در طول زمان کودک یاد می گیرد که خودش را کنترل کند و همبازی خوبی برای سایر بچه ها باشد. والدین می توانند کودک فعال خود را مدیریت کنند و مهارت های مورد نیازش را به وی آموزش دهند.
این نکته ها شاید به بسیاری از والدین کمک کند که بتوانند کودک خود را در مواقع قلدری بهتر مدیریت و کنترل کنند.
مقاله مرتبط: رهایی از اثرات بد قلدری در قربانیان
نحوه کنترل قلدری کودکان
*وقتی تهاجمی رفتار می کند و به سمت کودکان دیگر حمله می برد، او را تنها نگذارید، کنارش بنشینید و حرکاتش را اصلاح کنید. وقتی با دست کودکی را هل می دهد، دستش را بگیرید و آرام روی دست کودک مقابل بکشید و به او یاد دهید که چگونه با دوستش رفتار کند. وقتی کودک دیگری را نیشگون می گیرد بگویید «دردش می گیرد، بهتر است با هم بازی کنید».
* اگر نمی تواند خودش را کنترل کند او را از سایر بچه ها به طور موقت جدا کنید و پس از مدتی دوباره برگردانید و آموزش ها را تکرار کنید.
* به او نوازش و نازکردن را بیاموزید و بارها و بارها با او این کار را تمرین کنید.
* سعی کنید اسباب بازی های خشن را از دسترس او دور کنید. طبیعی است که اگر اسباب بازی خشن در دسترس او باشد، به بازی های خشن گرایش پیدا می کند.
* رفتارهای او را توضیح دهید. مثلا وقتی کودک دیگری را هل می دهد: «بگویید تو از دوستت عصبانی هستی چون اسباب بازی ات را گرفت».
* او را تشویق کنید که احساساتش را به صورت کلمه بیان کند و نه با حرکت خشن. به عنوان مثال بگویید: وقتی عصبانی می شوی، بهتر است بگویی عصبانی هستم تا دیگران متوجه شوند. حتی کودکان کم سن و سال هم می دانند عصبانیت یعنی چه.
* به دیگران بگویید که کودک تان تهاجمی رفتار می کند چون هنوز یاد نگرفته است احساساتش را به درستی بیان کند. تاکید کنید که بچه ها را دوست دارد و به تدریج یاد می گیرد که با بقیه مهربان باشد.
* به خاطر داشته باشید که فراگیری مهارت های اجتماعی زمان زیادی می برد و صبوری، درک و هدایت شما، به کودک کمک می کند تا این مسیر را بهتر و سریع تر طی کند.
اگر قلدری کودکان شدت زیادی پیدا کرد بهتر است والدین به متخصص روانشناس کودک مراجعه کنند. متخصصین کودک مرکز مشاوره اکسیر در خدمت شما عزیزان هستند.
تاثیر قلدری در دختران بلند مدت تر است
یک نظر سنجی نشان می دهد که مورد قلدری در دختران اثرات بلند مدت روانی همچون سوء استفاده جنسی و یا فیزیکی به جای می گذارد.
با توجه به نظر سنجی انجام شده بر روی ۴۸۰ دانشجوی سال اول دانشگاه، اثرات قلدری بسیار بلند مدت است و اثرات آن نیازمند ارزیابی و مداخله است.
در این نظر سنجی اثرات انواع آزار و اذیت ها از مزاحمت سایبری و سرقت و خشونت گرفته تا خشونت خانگی از تولد تا سن ۱۷ سالگی مورد سنجش قرار گرفت. همچنین وضعیت روانی، از جمله نشانه های افسردگی، اضطراب و استرس پس از سانحه نیز مورد بررسی قرار گرفت.
مرکز روانشناسی اکسیر تمام خدمات خود از جمله مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره جنسی و … را به افرادی که تحت پوشش بیمه بانک های طرف قرارداد اکسیر هستند رایگان ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
نتایج نشان داد، دانش آموزانی که مورد اذیت و آزار قلدری قرار گرفته بودند و گزارش های قلدری داده بودند، از نظر روانی نیز از همسالان خود مشکلات روانی بیشتری را تجربه کرده اند.
تجربه استرس پس از سانحه در زمان قلدری به مراتب بیش از خشونت های خانگی و دیگر اذیت و آزارها بوده است. طبق این مطالعه واکنش عاطفی زنان به قلدری به مراتب بیش از مردان بوده است.
کمک به دانش جویان در جهت گسترش روابط و شبکه های اجتماعی آنها می تواند بهترین روش برای کاهش عواقب و اثرات عاطفی قلدری باشد.
ثبت ديدگاه