والدین می خواهند هر کاری که می توانند برای کمک به نوجوانشان که درگیر مواد مخدر است، انجام دهند. با این حال بسیاری از والدین، نمی دانند چگونه می توانند کمک کنند. چه کاری می توانید به عنوان والدین برای کمک به نوجوانانی که درگیر سوءمصرف مواد یا اعتیاد هستند، انجام دهید؟ نقش خانواده درمانی در اعتیاد نوجوانان چیست؟
مرکز روانشناسی اکسیر خدمات روانشناختی خود را توسط متخصصین مجرب در زمینه های مختلف از جمله مشاوره فردی، مشاوره افسردگی، مشاوره اضطراب، مشاوره وسواس و … را به صورت حضوری و غیرحضوری به شما عزیزان ارائه می دهد.
نقش خانواده درمانی در اعتیاد نوجوانان
– کمک به نوجوانان در درک تأثیر اعتیاد
استفاده از مواد مخدر یا اعتیاد نوجوان، روی همه افراد در سیستم خانواده تأثیر میگذارد. نگاهی روشن به تأثیری که مصرف مواد آن ها، روی تک تک اعضای خانواده می گذارد بسیار مهم است. این قسمت گاهی سخت ترین بخش خانواده درمانی است. اجازه دادن به یکی از اعضای خانواده که پیامدهای منفی اعتیاد نوجوانان را به اشتراک بگذارد، همهچیز را روشن می کند.
– تقویت سلامت هیجان تمام اعضای خانواده
هنگامی که یک نوجوان در معرض سوءمصرف مواد قرار می گیرد، باید بررسی کنیم که آیا در خانواده مشکل دیگری نیز وجود دارد؟ شاید والدین درگیر اعتیاد به الکل هستند یا خواهر یا برادری مبتلا به افسردگی است. چگونه می توانید به مشکلات خانواده ها و چالش ها دست یابید؟ در خانواده درمانی، شما یک ارزیابی حرفه ای از پویایی خانواده خود کسب می کنید و در مورد اینکه چگونه سلامت جسمانی و هیجانی هر یک از اعضای خانواده بر دیگر اعضا تأثیر می گذارد، بینش کاملی به دست می آورید؛ و اگر مشکلی باشد، به سمت راه حلی هدایت می شوید که به نفع همه است.
مقاله مرتبط : ارتباط با نوجوان مبتلا به اعتیاد
– اصلاح رفتار
والدین معمولاً تصور می کنند که همه چیز را به درستی انجام می دهند تا نوجوان خود را از تأثیرات منفی الکل یا مصرف مواد مخدر محافظت کنند. ممکن است پول به نوجوانتان بدهید به امید اینکه برای خود لباس بخرد؛ با وجود اینکه میدانید آن را صرف مواد خواهد کرد؛ یا به دلیل ترس از فرار کردنش او را بپذیرید. خواهر و برادرها ممکن است بهطور ناخواسته شرایط را برای مصرف مواد وی فراهم کنند مثلاً درباره اینکه او کجا است به شما دروغ بگویند، که این یک وفاداری غلط است. خانواده درمانی به شما کمک می کند تا این رفتارها را کنار بگذارید.
– ایجاد الگوهای ارتباطی مثبت
متأسفانه اعتیاد و ارتباطات ضعیف دست به دست هم می دهند و زمان زیادی خواهد برد تا این ارتباط درست شود. خبر خوب این است که رفتن به خانواده درمانی گام درستی برای یادگیری استراتژی های ارتباطی مثبت است. نوجوانان در طول درمان، چگونگی برقراری ارتباط را یاد می گیرند، از گوش دادن فعال تا چگونگی حل موفقیت آمیز مشکلات.
مقاله مرتبط : اعتیاد در نوجوانان
مقاله مرتبط : اعتیادهای رفتاری و درمان آن
– آموزش در مورد مراحل مختلف بهبودی
کسانی که تا به حال درگیر اعتیاد نبوده اند، فکر می کنند که بهبودی بلافاصله پس از قطع مواد اتفاق می افتد؛ اما بهبودی طی مراحل مختلفی اتفاق می افتد که روی هوشیاری نوجوان شما تأثیر می گذارد. در درمان، شما یاد خواهید گرفت که سیستم های مختلف حمایتی برای هر مرحله از بهبود وجود دارد. یادگیری در مورد مراحل مختلف به شما کمک خواهد کرد، بدانید چه زمانی نوجوانتان نیاز به حضور در جلسه مشاوره و چه زمانی نیاز به گفتگو با گروه پشتیبانی خود دارد.
– کمک به پیدا کردن راه های سرگرم کننده برای پیوند خانواده
خانواده درمانی جایی است که شما می توانید راه های جدیدی را برای صرف وقت با هم برنامه ریزی کنید. در حالی که فرزند شما در حال درمان است، آن ها روش های جدیدی برای استراحت و زمان مناسب بدون دارو یا الکل را یاد می گیرند. پیوند به عنوان یک خانواده باعث می شود که سپری کردن زمان های سخت، آسان تر شود. به احتمال زیاد، نوجوانتان علائق زیادی دارد که دوست دارد با شما به اشتراک بگذارد و همچنین برادران و خواهرهایش احتمالاً پر از ایده هایی برای سرگرمی های خانوادگی هستند.
خانواده درمانی پشتیبان بهبودی عالی
هدف خانواده درمانی ،تقویت پیوند بین نوجوانان و خانواده آن ها است. شرکت در جلسات درمان با هم، به عنوان یک خانواده، به نوجوانان شما نشان می دهد که حمایت کامل شما را در طول بهبودی خواهد داشت. اگر فرزندتان درگیر مصرف مواد است، بهتر است هر چه سریع تر به یک خانواده درمانگر حرفه ای مراجعه کنید.
صحبت با فرزندان درباره مواد مخدر
بسیاری از والدین برای بحث درباره مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر با فرزندان خود دو دل و مردد هستند و به گمان خود نمی خواهند پرده حیا دریده شود. تعدادی از والدین بر این باور هستند که به هیچ وجه این احتمال وجود ندارد که روزی فرزندان آنها سراغ مصرف موا دمخدر بروند. گروهی دیگر میل به صحبت راجع به مواد مخدر دارند ولی نحوه آن را نمی دانند و حتی گروهی از این می ترسند که نکند صحبت ها سبب به وجود آمدن فکر مصرف در فرزندان شود.
درست نیست تا اطمینان از مشکل دار شدن فرزند خود منتظر بمانید. بسیاری از جوانان یا نوجوانان سوء مصرف کننده مواد مخدر در شروع درمان به این نکته اشاره می کنند که قبل از اطلاع والدین از اعتیاد آنها، به مدت یک یا دو سال مواد مصرف می کردند. صحبت و اطلاع رسانی درباره مشروبات الکلی و مواد مخدر را از همان ابتدای دوره کودکی شروع کنید و این ارتباط را همیشه باز نگاه دارید. از اینکه ممکن است نتوانید به همه سوالات فرزند خود راجع به موادمخدر پاسخ دهید، نترسید. اجازه دهید فرزند شما آگاه شود که شما به شدت نگران سلامتی وی هستید و با کمک یکدیگر می توانید پاسخ ها را پیدا کنید. استفاده از مشاوره های اعتیاد می تواند در یافتن پاسخ ها به شما کمک کند.
شنونده خوبی باشید
مطمئن شوید فرزند شما هنگام بیان مشکل یا طرح سوال نزد شما احساس راحتی می کند. به دقت به صحبت های فرزند خود گوش فرا دهید. اجازه ندهید مطالب شنیده شده سبب خشمگین شدن شما و قطع ارتباط شود. اگر نیاز شد قبل از ادامه بحث چند دقیقه موقعیت را ترک کنید تا خشم شما آرام گیرد و سپس ادامه دهید. از مطالبی که ممکن است فرزند شما مطرح نکرده باشد، یادداشت بردارید. اگر فرزند شما درباره مشکلات خود چیزی نمی گوید، از او سوال کنید و به پرسید در مدرسه یا هنگام فعالیت های دیگر چه اتفاقی می افتد. حتی برای بحث درباره مطالب حساس نیز آماده، در دسترس و پیشقدم باشید. جوانان باید احساس کنند که می توانند درباره موضوعات بسیار مهم روی دقت اطلاعات والدین حساب و اتکا کنند. اگر در هنگامی که امکان متمرکز کردن توجه کامل خود را ندارید، فرزند شما می خواهد با شما بحث کند، برای او توضیح دهید که چرا نمی توانید الان بحث را ادامه دهید. زمان دیگری را برای صحبت کردن با او مشخص کنید و موضوع را به آن زمان موکول کنید.
تحسین و تمجید فرزندان خود را فراموش نکنید
روی اعمال صحیح و درستی که جوان شما انجام م یدهد، تاکید کنید نه روی کارهای غلط او. هنگامی که والدین قبل از انتقاد، تحسین کنند، فرزند آنها یاد می گیرد احساس بهتری درباره خود داشته باشد و بدین ترتیب اعتماد به نفس آنها افزایش می یابد و می توانند به قدرت قضاوت خود اعتماد کنند.
پیام های خود را به صورت واضح و روشن مطرح کنید
هنگامی که درباره مصرف مشروبات الکلی یا موا دمخدر صحبت می کنید، مطمئن شوید درحال انتقال پیام واضح و صریح «مصرف نکن» هستید و فرزند باید متوجه شود دقیقا چه انتظاری از او دارید. برای مثال «در خانواده ما کسی حق مصرف مواد غیرمجاز ندارد و بچه ها هم مجاز به مصرف الکل یا موا دمخدر نیستند».
الگوی رفتاری مناسبی برای فرزند خود باشید
فرزندان به وسیله آموزش و مشاهده مثال های عینی، قادر به فراگیری موارد مطلوب هستند. مطمئن شوید رفتار شما منعکس کننده استانداردهایی نظیرصداقت، عدالت و درستی است که از فرزندان خود انتظار دارید.
پندهایی برای برقراری ارتباط
ارتباط موثر بین والدین و فرزندان، همیشه به راحتی برقرار نمی شود. کودکان و بزرگسالان دارای شیوه های متفاوت ارتباط و پاسخ دهی در گفتگو و محاوره خود هستند، به علاوه زمان و فضای محاوره، تعیین کننده موفقیت آن خواهند بود. والدین باید با فرزند خود درمحیطی آرام و با روشی عاری از شتاب صحبت کنند.
نکات ذیل به منظور برقراری ارتباط مناسب مطرح می گردد.
گوش کردن
- کاملا توجه کنید.
- صحبت طرف مقابل را ناتمام قطع نکنید.
- هنگامی که فرزند شما مشغول صحبت کردن با شما است، مطلبی که می خواهید درباره آن صحبت کنید را آماده نکنید.
- قضاوت را به وقتی موکول کنید که صحبت های فرزند شما به پایان رسیده و از شما درخواست پاسخ کرده است.
نگاه کردن
از حالت صورت، تظاهرات چهره ای و همچنین زبان و بدن فرزند خود آگاه باشید. آیا فرزند شما عصبی، ناراحت و درهم است، پاهایش را تکان می دهد، مدام به ساعت نگاه می کند، دست هایش را به هم می مالد یا اینکه آرام است، لبخند می زند و به چشمان شما نگاه می کند. اطلاع و پی بردن به این علایم به والدین در درک احساسات فرزندشان کمک می کند. در طی گفتگو، فرزند را ترغیب کنید و نشان دهید سراپا گوشید. اگر نشسته اید خود را به طرف جلو خم کنید، اگر قدم می زنید دست روی شانه آنها بگذارید، سرتان را تکان دهید و به چشم های آنان نگاه کنید.
مرکز روانشناسی اکسیر تمام خدمات خود از جمله مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره جنسی و … را به افرادی که تحت پوشش بیمه بانک های طرف قرارداد اکسیر هستند رایگان ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
پاسخگویی
گفتن جملاتی مانند «من هم خیلی درباره ….. نگرانم» یا «من هم فهمیدم که چیزی مشکل آفرین شده»، روش بهتری برای پاسخ دادن به فرزند است تا اینکه جملات را چنین شروع کنیم: «تو باید» یا «اگر من جای تو بودم» یا «وقتی من هم سن تو بودم هیچ وقت چنین کاری نمی کردم». صحبت متفکرانه بهتر از صحبت هایی شبیه سخنرانی، نصیحت یا پاسخ های خود آیند درک می شود.
- اگر فرزند چیزی می گوید که نمی خواهید آن را گوش دهید، بیانات آنها را نادیده نگیرید.
- سعی نکنید برای هر جمله فرزند خود، یک نصیحت آماده سازید و بگویید. بهتر است به دقت به جملات او گوش دهید و سعی کنید احساسات پشت این کلمات را درک کنید.
- مطمئن شوید منظور فرزند خود را درک کرده اید. برای کسب تایید، آن را برای فرزند تکرار کنید.
پیش دبستانی
شاید آموزش پیشگیری از مصرف مواد مخدر برای کودک پیش دبستانی ضروری به نظر نرسد، ولی نگر ش ها و عاداتی که کودکان در همان سنین اولیه یاد می گیرند، در نحوه تصمیم گیری بعدی آنها نقش بسیار مهمی دارد. کودک سه یا چهار ساله هنوز آمادگی یادگیری مفاهیم پیچیده راجع به الکل یا سایر مواد مخدر را ندارد ولی می تواند مهارت های تصمیم گیری و مشکل گشایی که بعدها سبب اجتناب از مصرف مشروبات الکلی و موا دمخدر می شود را فراگیرد. به خاطر داشته باشید، کودکان در این گروه سنی توانایی شنیدن صحبت طولانی مدت را ندارند. آنها بیشترعلاقه مند به انجام کارها برای خودشان هستند.
برای والدین گرفتار پرمشغله، انجام کارهای کوتاه مدت برای کودک خود بسیار وسوسه آور است، زیرا هم سریع تر و هم راحت تر است. با یک طرح ساده، می توانید با استفاده از روش یادگیری و همرنگ شدن با کودک، به کودک خود نحوه تصمیم گیری را آموزش دهید. اجازه دهید کودک از بین عقاید و ایده هایی که برای شما قابل قبول است، انتخاب کند. هنگامی که انتخاب صورت گرفت، مطمئن شوید کودک مفهوم آن را به خوبی درک کرده و با آن درگیر شده است.
مهد کودک تا کلاس سوم
کودکان ۵ تا ۹ ساله معمولا احساس خوبی راجع به خود دارند. از اینکه در حال رشد هستند لذت می برند و معمولا مدرسه و فرصت های جدید را دوست دارند. در این مرحله نیز کودکان ابتدا از طریق تجربه رویدادها، فرا می گیرند و تفکر می کنند و در مورد وقایعی که د ر آینده ممکن است رخ دهد درک خوبی ندارند. واقعیت و خیال به راحتی درهم آمیخته می شود، دنیا همان گونه دیده می شود که کودک می خواهد و نه به صورت واقعی آن. کودکان در این سنین نیازمند قوانین و هدایت رفتار و اطلاعات برای تصمیم گیری و انتخاب صحیح هستند.
بحث درباره مشروبات الکلی و سایر مواد مخدر باید مربوط به افراد و رویدادهایی باشد که کودک آنها را می شناسد و در واقع باید مربوط به همان موقع و همان جا باشد. بسیاری از کودکان علاقه مندند بدانند بدن آنها چگونه فعالیت می کند، پس بحث می تواند روی نگهداری سلامتی کامل و اجتناب ا هرگونه آسیب به بدن متمرکز شود.
نقش والدین از دومنظر بسیار مهم است، یکی به عنوان معلم و دیگری به عنوان الگوی نقش. کودکان معمولا به همه چیز اعتماد دارند و باور دارند تصمیم هایی که بزرگسالان برای آنها می گیرند، درست است. به کودک خود کمک کنید کسی که آنها باید به او اعتماد کنند را بشناسند و بفهمند این اعتماد مهم است. آنها باید درک کنند، صرف اینکه کسی بگوید «این کار را بکن» همیشه برای انجام دادن آن کار کافی نیست.
در پایان کلاس سوم فرزند شما باید درک کند:
- مواد مخدر و دارو های غیرمجاز چیست، چرا غیر قانونی و غیر مجازند، شکل آنها چگونه است، وبه چه میزان زیان آورند.
- تفاوت بین غذاها، سموم، داروها و مواد مخدر غیرمجاز چیست.
- اگر داروها هنگام بیماری توسط پزشک تجویز شود و توسط والدین مسئول داده شود، مفید و کمک کننده است ولی اگر این داروها درست استفاده نشوند زیان آور و خطرناک خواهند بود.
- اهمیت اجتناب از اشیا، بسته ها و مواد ناشناخته و احتمالا خطرناک چیست.
- کدام فرد بزرگسال، در مدرسه و یا خارج از آن برای پاسخ دادن به سوالات قابل اعتماد است و می توان هنگام موارد اضطراری از او درخواست کمک کرد.
- کدام غذاها مغذی ترند و چرا ورزش اهمیت دارد.
- قوانین مربوط به مشروبات الکلی وسایر موا دمخدر در مدرسه و خارج چیست.
- چرا مصرف مشروبات الکلی و سایر مواد مخدر برای همه کودکان غیرمجاز است.
کلاس چهارم ابتدایی تا اول راهنمایی
در این دوره، سرعت رشد جسمانی کاهش یافته و میزان زیادی از انرژی صرف یادگیری می گردد. کودکان ۱۰ الی ۱۲ ساله علاقه مند به یادگیری واقعیت ها به ویژه چیزهای عجیب و غریب هستند و می خواهند از نحوه کار همه چیز سر در بیاورند و منابع اطلاعات در دسترس خود را شناسایی کنند. دوستان (بهترین دوست یا گروهی از دوستان) اهمیت زیادی پیدا می کنند.
آنچه کودکان معمولا در این سن به آن علاقه مند می شوند و پیگیری می کنند، چیزی است که توسط افکار گروه تعیین می شود. قسمتی از خود انگاره کودکان در حیطه ای که توسط همسالان پذیرفته می شوند، شکل می گیرد به ویژه همسالان صمیمی. در نتیجه، هیچ یک از اعضای گروه نمی توانند مستقل از گروه تصمیمی اتخاذ کنند و انتخاب باید گروهی باشد. شاید این مهم ترین دوره سنی است که والدین برای پیشگیری از مصرف موادمخدر باید روی تلاش های پیشگیرانه خود تمرکز کنند. این دوره پایان دوره تحصیلات ابتدایی و آغاز دوره راهنمایی است و دوره حیاتی برای تصمیم گیری درباره مصرف مشروبات الکلی و موادمخدر است. سنینی که بیشترین خطر شروع مصرف سیگار را دارند مربوط به کلاس دوم و سوم راهنمایی است.
تحقیقات نشان داده است اغلب مصرف مشروبات الکلی و سایر موادمخدر در اوایل دوره جوانی شروع می شود و شروع مصرف در این سن، احتمال روبرو شدن با مشکلات جدی را افزایش می دهد. پیامی که به کودک شما باید به صورت واضح و صریح منتقل شود، ممنوعیت مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی است. این پیام باید مبتنی بر واقعیت باشد و موجب انگیزه ای قوی برای مقاومت در برابر فشار مصرف الکل یا سایر مواد مخدر گردد. اطلاعات جدید مناسب شامل موارد ذیل است:
- روش شناسایی مواد نظیر مشروبات الکلی، سیگار، حشیش، مواد استنشاقی، هرویین، تریاک و مشتقات مختلف آنها
- تاثیرات مصرف موادمخدر بر قسمت های مختلف بدن و دلایل خطرناک تر بودن مصرف مواد درهنگام رشد
- تاثیرات و پیامدهای بلن دمدت و کوتاه مدت مصرف انواع موادمخدر
- پیامدهای مصرف مشروبات الکلی و سایر موادمخدر در خانواده، جامعه و شخص مصرف کننده.
کلاس دوم راهنمایی تا اول دبیرستان
در اوایل دوره نوجوانی، سازگاری با دوستان، نقش مهم و کنترل کننده ای دارد. از بعضی جهات، شروع بلوغ مانند تولد دوباره است. بچه ها در این سن می خواهند و باید گذشته را پشت سر گذارده و هویت منحصر به فرد خود را بیابند. به این معنی که دوستی های قدیمی را پشت سر می گذارند. در این هنگام، روش تصمیم گیری و حل مساله ای که فرا گرفته اند، می تواند کار آمد و کمک کننده باشد، ولی تصمیمات جدیدی که اتخاذ خواهند کرد براساس اطلاعات و اهداف جدید خواهد بود.
نوجوانان در این سن می توانند درگیر مسایل انتزاعی شوند و به آینده فکر کنند. آنها متوجه می شوند که هر رفتار، دارای پیامد ویژه ای است و می دانند چگونه رفتارآنها روی دیگران اثر خواهد گذاشت. گاهی اوقات آنها خودانگاره لغزنده ای پیدا می کنند و مطمئن نیستند به اندازه کافی رشد و تحول یافته اند یا خیر، اغلب با بزرگسالان درگیر می شوند و حتی مطمئن نیستند که می توانند به خود اعتماد و اتکا کنند و تمایل دارند خود را خوب نبینند. در این هنگام حمایت عاطفی قوی و داشتن یک الگوی خوب از رفتار بزرگسالان بسیار پراهمیت است.
نوجوانان معمولا مصرف موادمخدر یا مشروبات الکلی را از سال های اول دبیرستان شروع می کنند . مطمئن شوید بحث های خانوادگی درباره موادمخدر و مشروبات الکلی، تاکید بر عوارض پیامدهای سریع و ناخوشایند مصرف آنها داشته است. به دلیل اینکه دانش آموزان سال های اول دبیرستان به وضعیت ظاهری خود اهمیت می دهند، بهتر است در روبه رو شدن با آنها برای اثر بخشی مناسب تر، به جای گفتن اینکه مصرف سیگار سبب سرطان حنجره و بیماری قلبی در سیگاری ها می شود، درباره تنفس بد، خرابی و سیاه شدن دندان ها و انگشتان و سوخته شدن لباس صحبت کنید و بد شدن وضعیت ظاهری را مورد تاکید قرار دهید.
بسیاری از نوجوانان مواد مصرف می کنند، زیرا دوست صمیمی آنها موادمصرف می کند. سهم عمده تلاش های پیشگیرانه شما در این سنین باید صرف تقویت و تشویق انگیزه نوجوان در اجتناب از مصرف موادمخدر و الکل شود. در اینجا به چند قدم مهم اشاره می شود:
تاثیر قدرتمند همسالان را به وسیله تاثیر والدین خنثی کنید. انتظارات قوانین عدم مصرف موادمخدر و مشروبات الکلی را تقویت کنید، تا فرزند شما صریحا متوجه شود مصرف هرگونه ماده مخدر و مشروبات الکلی غیرقابل قبول و غیرقانونی است. نوجوانان ممکن است بحث نمایند «همه مردم مواد یا مشروب مصرف می کنند» و هیچ مشکلی هم برای آنها پیش نیامده است. فرزند خود را مطلع کنید که «همه مردم چنین کاری نمی کنند» و این مساله تحت هر شرایطی غیر قانونی است. تاکید کنید تا چه حد عوارض مصرف موادمخدر و مشروبات الکلی غیرقابل پیش بینی است و اگرچه بعضی از مصرف کنندگان مواد به ظاهر سلامت بوده و رفتاری معمولی دارند ولی مصرف مواد بی نهایت خطرناک است و مدتی طول نخواهد کشید که زندگی آنها را درجهت تباهی دگرگون سازد.
دوستان فرزند خود و والدین آنها را بشناسید. دوستان فرزند خود را ملاقات کنید. مکررا آنها را به منزل خود دعوت کنید. با والدین دوستان فرزند خود، انتظارات رفتاری را در میان بگذارید. با سایر والدین همکاری کنید و قوانینی درباره منع رفت و آمد دیروقت، اجازه شرکت در مهمانی ها و سایر فعالیت های اجتماعی وضع کنید. محل هایی که فرزند شما به آنجا رفت و آمد می کند را شناسایی کنید. اگر فرزند شما منزل دوست خودش است، مطمئن شوید او و خانواده او را می شناسید. اگر فرزند شما به سینما رفته، بدانید کدام فیلم و کدام سینما رفته است. تغییر برنامه در لحظات آخر نظیر ملاقات یک دوست جدید یا رفتن به سینمای دیگر مجاز نیست و باید از قبل با والدین هماهنگ شود.
در پایان کلاس اول دبیرستان فرزند شما باید:
- ویژگی ها و طبیعت شیمیایی موادمخدر را بشناسد.
- فیزیولوژی اثرات موادمخدر و مشروبات الکلی بر سیستم های گردش خون، تنفس، اعصاب و تولید مثل را بداند.
- مراحل وابستگی شیمیایی و غیرقابل پیش بینی بودن آن از فردی به فرد دیگر را درک کرده باشد.
- تاثیرات مصرف موادمخدر یا مشروبات الکلی روی فعالیت هایی که نیازمند هماهنگی حرکتی هستند، مانند رانندگی یا یک فعالیت ورزشی را بشناسد.
کلاس دوم تا چهارم دبیرستان
دانش آموزان دبیرستانی، آینده مدارند و می توانند درگیر تفکرات انتزاعی شوند. آنها درک واقع بینانه ای از بزرگسالان دارند. جوانان تمایل به بحث راجع به نگرانی ها و روش حل مساله و تصمیم گیری خود با بزرگسالان دارند. شما برای کمک به آنها در این سن باید فرصت های بسیار زیادی را برای آنها فراهم آورید. جوانان دراین سنین، گروه مدارتر می شوند و تعلق به گروه، بیشتر رفتار و عملکرد آنها را برمی انگیزاند. در طی این دوران، جوانان دید خود را گسترش داده و علاقه مند به بهزیستی دیگران می شوند.
درپایان دوران دبیرستان فرزند شما باید موارد ذیل را کاملا بشناسد:
- تاثیرات فوری و طولانی مدت جسمانی انواع موادمخدر
- احتمال وجود خطر مرگ در اثر مصرف موادمخدر ترکیب شده
- ارتباط مصرف موادمخدر با سایر بیماری ها و معلولیت ها
- تاثیر الکل و سایر موادمخدر بر روی جنین در دوران بارداری
- این واقعیت که مصرف مواد یک جنایت بدون قربانی نیست
- تاثیرات وپیامدهای احتمالی کار با دستگاه های خطرناک هنگام مصرف موادمخدر یا الکل
- اثرات مصرف موادمخدر بر اجتماع. مراکز و منابع مداخله کننده موجود در جامعه
شما می توانید دراین سنین روی تاثیرات بالقوه طولانی مدت موادمخدر یا الکل تاکید کنید؛ نظیر «مواد مخدر شانس و فرصت موفقیت در نوجوانی را می گیرد، فرصت هایی مانند ورود به دانشگاه، پذیرش در آزمون های شغلی مختلف و کسب شغل مورد علاقه. دوره نوجوانی موفق می تواند به عنوان یک مدل خوب، نقش تاثیر گذاری بر خواهران یا برادران کوچکتر داشته باشد».
با توجه به اینکه جوانان، علاقه مند به حفظ استقلال خود هستند، باید آنها را درگیر با خانواده و فعالیت های خانوادگی کرد زیرا این مساله امر مهمی است. آنها هنگام صرف غذا باید به سایر اعضای خانواده ملحق شوند، درهنگام گذراندن تعطیلات همراه آنها باشند و به عنوان بخشی از خانوده باقی بمانند.
منبع: Addiction Blog
ثبت ديدگاه