خودارضائی کودکان

هرچند عامل اصلی خودارضائی، در کودکان نامشخص است، ولی یک سری عوامل جنسی و تربیتی در خودارضائی دخیل هستند که در ذیل به برخی از آنها اشاره میشود.


مقاله مرتبط: علت ها و درمان خود ارضایی کودکان

مقاله مرتبط: عواقب جسمی و روانی خود ارضایی یا استمناء

مقاله مرتبط: اصول تربیت جنسی کودکان


دلایل خودارضائی کودکان

وجود انگل های

روده ای

بعضی از کودکان انگل روده ای مثل کرمک دارند. هنگام شب کرمک از داخل روده به خارج از مقعد حرکت میکند و سبب التهاب و خارش ناحیه مقعد و اطراف دستگاه تناسلی کودکان می شود. کودکان با خارش این ناحیه، سبب تحریک ناحیه ی تناسلی و احساس لذت میکنند که خود میتواند مقدمه ای جهت شروع خودارضائی شود.

عفونت های ادراری

کودکان خصوصا دختران، به علت کوتاهی مجرای ادراری، مستعد عفونت های ادراری هستند. عفونت باعث التهاب و احساس سوزش و خارش ناحیه ی تناسلی میشود و ممکن است کودکان با خاراندن این ناحیه به احساس لذت برسند. تکرار این مسئله ممکن است ایجاد خودارضائی در کودکان کند.

عدم رعایت بهداشت پس از دفع مدفوع

کودکان و خصوصا دختران به علت نزدیکی مقعد و قسمت تناسلی در صورتی که پس از دفع مدفوع، شستشو و نظافت کامل صورت نگیرد، ممکن است باقیمانده ی مدفوع، باعث ایجاد التهاب، سوزش و خارش این ناحیه را فراهم کند.

نوازش های بی مورد و غلط

بعضی از مادران و بزرگترها برای خنده ی کودکان، شدیدا آنها را قلقلک میدهند. نوازش زیاده از حد ناحیه ی شکم، ناحیه ی تناسلی و کشاله ی رانها میتواند ایجاد تحریک ناحیه ی تناسلی و احساس لذت در کودک شود و زمینه را برای شروع خودارضائی فراهم کند.

مالش دادن بدن

حرکاتی مانند خوابیدن روی شکم و مالیدن خود به زمین یا روی اشیای سخت مثل عروسک، تشک و بالشت در کودکان امری عادی و معمولی است. هر چند این حرکات بیشتر اتفاقی و جهت سرگرمی و بازی انجام داده میشود ولی در صورت عدم ممانعت والدین و اصطکاک و مالش افراطی ناحیه ی تناسلی، کودکان ممکن است به تحریک جنسی برسند و تشویق به تکرار این کار شوند و نهایتا منجر به خودارضائی شود.

دستکاری آلت تناسلی

بعضی از کودکان به صورت ناخودآگاه دست در شلوار خود میکنند و دایما با آلت تناسلی خود بازی میکنند. در صورت عدم پیشگیری والدین از این کار، استمرار و دستکاری مکرر آلت تناسلی توسط کودکان، میتواند باعث تحریک آن ها و خودارضائی شود.

 

بیماری پوستی و قارچی ناحیه ی تناسلی

وجود بیماری های پوستی مثل کهیر روی اعضای تناسلی یا وجود ناراحتی های قارچی در ناحیه ی تناسلی، میتواند ایجاد التهاب و خارش و در صورت عدم درمان و استمرار، ایجاد خودارضائی کند.

شست و شوی افراطی ناحیه ی تناسلی

بعضی از والدین، خصوصا آنهائی که وسواس دارند، ممکن است جهت شست و شوی کودکان در دست شوئی یا حمام، بیش از حد وسواس به خرج دهند. تماس و لمس بیش از حد دست با آلت تناسلی کودکان ممکن است باعث تحریک جنسی آنان شود.

مواجه شدن با صحنه های جنسی

کودکانی که شاهد روابط جنسی والدین هستند یا صحنه های مستهجن و زشت جنسی را از طریق دیدن فیلم سکسی مشاهده میکنند و همچنین کودکانی که مورد سوء استفاده ی جنسی، توسط کودکان دیگر یا بزرگسالان قرار میگیرند، بیشتر مستعد انجام دادن خودارضائی هستند.

محرومیت از محبت والدین

کودکانی که به هر دلیل، مثل فوت والدین، جدائی و طلاق، غیبت های طولانی والدین در منزل، بیماری های جسمی و روحی شدید آن ها از عاطفه، عشق و محبت والدین، خصوصا مهر مادری محروم باشند و منزوی و تنها میشوند. این کودکان، عشق و محبت را در خود جست و جو میکنند و دچار خود دوستی میشوند و برای تسکین و آرامش خود، راهی جست و جو میکنند که یکی از این راه ها، خودارضائی است.

کودکان منزوی و تنها

کودکانی که نتوانند با اجتماع ارتباط برقرار کنند یا نتوانند با کودکان هم سن و سال خود رابطه ی دوستی برقرار کنند و از بازی با دوستان و اسباب بازی های خود، به لذت و شادی نرسند یا به نوعی هم بازی ندارند، احساس ناکامی و طرد شدگی و سربار و زائد بودن میکنند و فکر میکنند کسی آن ها را دوست ندارد.
برای اینکه این کودکان، رنج ناشی از تنهائی را کاهش دهند به دنبال راهی جهت کسب لذت بر می آیند که آسان ترین راه کسب لذت خودارضائی است.

کودکان مضطرب

کودکانی که به هر دلیل دچار اضطراب جدائی، اضطراب امتحان، ترس از مدرسه، ترس از جمع و انواع فوبیا و ترس های بیمارگونه می شوند، برای رهائی از این اضطراب ها و ترس ها و رفع تسکین آلام خود، ممکن است به خودارضائی روی آورند.

کودکان عصبی

کودکانی که با هر مسئله ای عصبی و ناگهان دچار انفجار هیجانی میشوند. برای اینکه از زیر بار فشار این هیجان رهائی پیدا کنند، به گفته ی فروید، دچار خودارضائی اضطراری میشوند.

منبع : کتاب مسایل جنسی کودکان،دکتر مجتبی امین زاده

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب