لکنت زبان در کودکان
لکنت زبان در کودکان زیادی وجود دارد. کودکی که لکنت دارد تنها گفتارش قدری طولانیتر میشود، وگرنه تمامی خواستهها و نیازهایش مشابه سایر کودکان است. او باید در وهله اول خود را عادی بداند، ارزشهای اجتماعی، مسئولیتهای گوناگون و رفتارهایی که از سایر کودکان انتظار دارید، باید از او هم نیز انتظار داشته باشید.
اختصاص دادن زمان کافی برای شنیدن صحبتهای کودکی که مبتلا به لکنت زبان است، سبب میشود تا احساس اعتماد به نفس کند و نظرات و گفتههایش را با ارزش بداند. فراهم آوردن فرصتهایی برای شنیدن حرفهای کودک تا حد زیادی میتواند لکنت او را کاهش دهد.
مقاله مرتبط: کودکان مبتلا به لکنت زبان
نحوه برخورد با کودکانی که لکنت زبان دارند
اگر زمانی که کودک صحبت میکند احساس کند گفتارش قطع نمیشود، با آرامش و راحتی بیشتری صحبت خواهد کرد و بالعکس چنان چه احساس کند کلامش از جانب والدین، خواهران، برادران و دیگر اعضاء خانوادهاش قطع خواهد شد، نمیتواند به سهولت و روانی صحبت کند.
هنگامیکه با کودک درباره لکنت زبان صحبت میکنید، سعیتان بر این باشد که مثالها و نمونههایی عینی از زندگی روزمره آشنای او برایش بیاورید تا نگرشی عادی، ملموس و قابل حل از آن در ذهنش داشته باشد. با این کار اطرافیان کودک میتوانند هم زمینهای برای گفت و گوئی راحت و صمیمانه با فرزندشان ایجاد کنند و هم به او کمک کنند تا بهگونهای مثبت درصدد حل مشکل خود برآید.
به کودکی که به لکنت زبان مبتلاست، هیچگاه با اضطراب و نگرانی نگاه نکنید و هرگز ترس خود را از این که ممکن است کلمات کودک از گیرها و تکرارها خلاص نشود، ابراز نکنید. بههمین منظور توجه به نکات زیر در خانه میتواند سودمند باشد.
مقاله مرتبط: سن شروع لکنت زبان در کودکان و تحول آن
نکات مهم درباره لکنت زبان کودکان
- هنگام صحبت، سخنان یکدیگر را قطع نکنند.
- رعایت نوبت در صبحت کردن میتواند فشار و تنشهای کودک را کاهش دهد.
- بهجای یکدیگر صحبت نکنید (هرکس باید حرف خودش را بزند).
- انتظارات غیر معقول از کودک نداشته باشید.
- هنگام سخن گفتن و گفت و گو با کودک رقابت نکنید.
- کودک را با سؤالات مکرر و گوناگون خود تحت فشار قرار ندهید.
- از کودک نخواهید تا بالاجبار جلوی جمع سخنرانی کند و یا شعر بخواند، بلکه او را تشویق کنید تا از صحبت کردن در جمع نهراسد و به تدریج احساس آرامش و راحتی کند.
- شرایطی که موجب ناراحتی، ضعف و ناتوانی کودک میشود، برایش ایجاد نکنید.
- سرعت و شتاب را از جریان زندگی کودک حذف کنید.
- هنگام صحبت کردن با کودک از جمله ساده و کوتاه استفاده کنید.
- وقتی با کودک صحبت میکنید، موضوع صحبت را پشت سر هم تغییر ندهید، زیرا ذهن کودک را خسته میکند.
- لکنت پدیدهای است که اغلب قطع و وصل میشود. اگر والدین و مربیان بتوانند شرایطی که لکنت در آن شروع میشود را پیدا کنند، میتوانند برای قطع آن به کودک کمک کنند.
- زمانی که کودک میخواهد صحبت کند، شهامت و جرئت او را از بین نبرید.
- کودک را تشویق کنید تا در مورد ترسها، هیجانات و اضطرابهایش صحبت کند.
- اگر کودک ترجیح میدهد درباره لکنتش صحبت نکند، افراد خانواده هم عکسالعمل خاصی نشان ندهند.
- هنگامی که برای کودک داستانی میخوانید، با صدایی بلند و شمرده بخوانید. در صورت تمایل کودک، اجازه دهند که او هم داستان را تعریف کند.
نکات دیگر
- در مواردی با تقویت اعتماد به نفس کودک، میزان لکنت او کاهش مییابد، بنابراین والدین و اعضاء مؤثر خانواده میتوانند با مهم نشان دادن توانائیهای کودک و کم اهمیت نشان دادن لکنت او، عزت نفس او را تقویت کنند (نقاط قوتش را تشویق کنید و کمک کنید تا به هدفهایش ـ هر چند کوچک و ناچیز باشد ـ برسد).
- هیچ گاه با کودک با خشم و عصبانیت صحبت نکنید.
- حداقل روزی ۱۰ ـ ۵ دقیقه با کودک آرام صبحت کنید.
- علاقه و محبت خود را با روشهای گوناگون به کودک نشان دهید و حس اعتماد به نفس و ارزشمندی را در او تقویت کنید.
- هیجان بالا از هر منبعی که باشد، میزان لکنت را افزایش میدهد.
مقاله مرتبط: مرکز درمان لکنت زبان در تهران
درمان لکنت زبان
برای درمان لکنت زبان کودکان روشهای بیشماری وجود دارد که هر یک بر دیدگاهی خاص تدوین شدهاند.از جمله؛ روشهای روانکاوی، گروه درمانی، خود درمانی، دارو درمانی، شناخت درمانی و… .
اگر لکنت زبان در کودکان درمان نشود باعث کاهش اعتماد به نفس در آنها میشود و تاثیرات منفی بیشماری بر آینده و زندگی فرد میگذارد. بهتر است والدین گرامی زمانی که به وجود لکنت زبان شک کردند هرچه سریعتر جهت درمان اقدام کنند. مرکز مشاوره اکسیر به عنوان بهترین مرکز مشاوره در تهران در کنار شما والدین گرامی است.
ثبت ديدگاه