گاز گرفتن کودکان
گاز گرفتن کودکان تا حدودی عادتی طبیعی تلقی می شود اما اگر این رفتار توسط کودکان بیشتر از حد نرمال تکرار شود طبیعتا نشان از خواسته یا نیازی در اوست. گاز گرفتن یک کودک شیرخواره علت و دلیلی متفاوت با گاز گرفتن کودکان ۳ ساله دارد. صرف این که گاز گرفتن یک عمل طبیعی در سن کودک شماست، نباید باعث بشود شما این کار را به کلی نادیده بگیرید.
دکتر کاپ می گوید: «گاز گرفتن کودکان یا کتک زدن کودکان دیگر از سوی کودک نوپای شما، وقتی طبیعی است که در ماه فقط یکی، دو بار رخ دهد. اگر فرزندتان هفته ای چند بار این کار را تکرار می کند، باید نگران شوید». همچنین اگر گاز گرفتن آن قدر تکرار شود که بقیه بچه ها، فرزند شما را به این عادت بشناسند و او را در بازی های خودشان شرکت ندهند، این موضع هم می تواند بر روحیه فرزندتان تاثیر منفی داشته باشد.
دلایل گاز گرفتن کودکان
- تسکین درد ناشی از دندان درآوردن
- کاوش درباره علت و معلول (وقتی گاز می گیرم چه اتفاقی می افتد؟)
- احساس گاز گرفتن را تجربه کند.
- ارضای نیازهای دهانی.
- تقلید از بچه های دیگر و بزرگسالان
- احساس قوی بودن و داشتن کنترل
- گرفتن توجه
- دفاع از خود
- بیان نیازها و خواسته های خود مانند گرسنگی یا خستگی
- احساسات دشوار خود مانند ناامیدی، عصبانیت، پریشانی یا ترس را بیان کند (اینجا آدم های زیادی هستند و من احساس ناراحتی می کنم).
برخورد مناسب با گاز گرفتن کودکان
- از برچسب زدن به کودک به عنوان یک “گاز گیر” اجتناب کنید. برچسب های منفی می توانند بر چگونگی نگرش شما نسبت به کودک تاثیر بگذارند و حتی بر احساسات کودک در مورد او تاثیر گذار هستند.
- به کودک یاد بدهیم که برای ابراز خشم و ناراحتی خود، راه های درستی وجود دارد. به او، مهارت گفتن «نه» یا استفاده از جمله «این مال منه» یا «بس کن» را یاد بدهید.
- هرگز کودک را گاز نگیرید تا تنبیه شود و یا به او نشان دهید که گاز چیست.
- گاز گرفتن یک کودک پیامی را می فرستد که استفاده از خشونت رفتاری قابل قبول است که می تواند برای حل مشکلات مورد استفاده قرار گیرد.
- فلسفه نبافید! سعی نکنید توضیح بدهید که گاز گرفتن کار درستی نیست. احتمالا توضیحات شما ورای درک فرزندتان خواهد بود!
- از عصبانی شدن، فریاد زدن و یا خجالت دادن کودک اجتناب کنید. سر کودک داد نکشید. هرگز او را کتک نزنید. بعضی از والدین یا خواهر و برادرهای بزرگ تر برای این که به کودک نشان بدهند گاز گرفتن درد دارد، او را گاز می گیرند! هرگز اجازه ندهید چنین رفتارهایی اتفاق بیفتد.
- از دادن توجه زیاد به بچه ای که بعد از یک حادثه گاز می گیرد خودداری کنید. در حالی که این معمولاً مورد توجه منفی است، اما هنوز می تواند رفتار را تقویت کند و باعث شود که کودک بتواند آن را تکرار کند.
- کودک را مجبور نکنید که با کودکی که گازش گرفته بازی کند.
- کودکانی را که گاز می گیرند مجازات نکنید. مجازات کودکان برای یادگیری انضباط و خویشتن داری کمکی نمی کند. در عوض باعث می شود که کودکان عصبانی، ناراحت، جسور و دست پاچه شوند. همچنین رابطه بین شما و فرزندتان را تضعیف می کند.
مقاله مرتبط: مراحل تغییر دادن رفتار کودکان
و اگر کودک ما قربانی بود چه باید کرد؟
به کودک آسیب دیده توضیح دهید که این اتفاق ممکن است رخ دهد و تو همیشه باید مراقب خودت باشی. اگر کسی تو را گاز گرفت نباید مقابله به مثل کنی و تو هم او را گاز بگیری، به مربی مهد یا به ما اطلاع بده.
متاسفانه گاهی درگیری های بین کودکان منجر به درگیری بین والدین آنها می شود و مشاجره صورت می گیرد. این رفتارها اصلا مناسب نیستند. در چنین مواقعی باید والدین با هم صحبت کنند تا بتوانند مشکل را حل کنند و اگر اطلاعات درستی درباره نحوه برخورد با گاز گرفتن کودکان دارند با هم مطرح کنند و چنانچه به نتیجه نرسیدند، حتما بچه را از کودک خطاکار دور کنند. سعی کنید آموزش صحیح را از ابتدا به بچه ها بیاموزید. این جمله که اگر تو را زدند تو هم آنها را بزن کاملا غلط است. رفتار منفی در هر صورت منفی است حتی اگر حق با بچه ما باشد.
ثبت ديدگاه