اختلالات نوشتن
اختلالات نوشتن یکی از انواع اختلالات یادگیری در کودکان است. گاهی اوقات والدین و معلمان اختلالات نوشتن را نادرست تشخیص میدهند و مشکلات کودکان در نوشتن را جزء اختلالات نوشتن در نظر میگیرند.
مرکز روانشناسی اکسیر تمام خدمات خود از جمله مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره طلاق، مشاوره جنسی و … را به افرادی که تحت پوشش بیمه بانک های طرف قرارداد اکسیر هستند رایگان ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
علائم اختلال نوشتن یا دیس گرافیا
دست خط ناخوانا یکی از نشانه های رایج اختلالات نوشتن است، اما همه افراد دارای قلم نامرتب این اختلال را ندارند. همچنین در صورت داشتن دیسگرافی ممکن است دستخط منظمی داشته باشید، اگرچه ممکن است زمان طولانی و تلاش زیادی را صرف نوشتن منظم کنید.
برخی از ویژگی های رایج دیسگرافی عبارتند از:
- نوشتن اشتباه حروف و کلمات
- ترکیبی از حروف شکسته و چاپی
- اندازه و فاصله نامناسب حروف
- مشکل در کپی کردن کلمات
- نوشتن آهسته یا پر زحمت
- مشکل در تجسم کلمات قبل از نوشتن آنها
- وضعیت غیرعادی بدن یا دست هنگام نوشتن
- محکم گرفتن قلم یا مداد و ایجاد گرفتگی و درد در دست
- نگاه کردن به دست حین نوشتن
- گفتن کلمات با صدای بلند هنگام نوشتن
- حذف حروف و کلمات از جملات
مشکلات نوشتن در کودکان و یا اختلالات نوشتن؟
بروز و ایجاد بسیاری از موارد بدخطی، نارسانویسی، کندنویسی در کودکان مبتدی (که در آینده به صورت عادت کهنهای در آنها دیده میشود) مربوط به وضع کلی بدن در هنگام نشستن و یادگیری عمل مهارت نوشتن و تکرار و تمرین این مهارت است که به تدریج به صورت امری عادی و ماندگار در او جلوه میکند و ممکن است تصور کنید که کودک شما دچار اختلالات نوشتن است. بنابراین ضروری است به عوامل زیر برای درست نوشتن کودک توجه کرد.
مقاله مرتبط: اختلال یادگیری چیست؟
مقاله مرتبط: علائم اختلالات یادگیری کودکان در مهدکودک
مقاله مرتبط: نشانههای اولیه اختلالات یادگیری در کودکان چیست؟
عوامل موثر در مشکل نوشتن
گرفتن مداد
- پس از مشخص شدن دست برتر کودک، به او آموزش دهید که مداد را بهگونهای صحیح بین انگشت شست و انگشت وسط قرار دهد؛ در حالی که انگشت اشارهاش، روی مداد قرار میگیرد.
- مداد از بالای قسمت تراشیده شده گرفته شود؛ به طوری که انگشت اشارهی کودک، حدود ۵/۱ سانتی متر از نوک مداد دور باشد و انگشت شست کمی بالاتر از انگشت اشاره قرار گیرد.
گرفتن وقت مشاوره از اکسیر
۸۸۰۷۸۵۸۵
۸۸۳۷۸۷۵۳
طرز نشستن کودک
- هنگام نوشتن، کودک روی نیمکت و پشت میز راحتی بنشیند.
- ارتفاع میز متناسب با قد کودک باشد. به صورتی که بتواند هنگام نوشتن، به راحتی پاهایش را روی زمین، ثابت و بی حرکت قرار دهد.
- همچنین به راحتی بتواند هنگام نوشتن هر دو ساعد خود را میز قرار داده و با دستی که نمینویسد، کاغذ را از بالا نگه دارد. این نکته نیز در نظر گرفته شود که زمان نوشتن، وقتی ساعد کودک روی میز قرار میگیرد، بین پشت او و پشت میزش، اندکی فاصله افتد.
- کودک باید بهگونهای پشت میز نشسته باشد که ستون فقرات او راست و به طور صحیح قرار گرفته باشد.
- فاصلهی سر کودک تا کاغذ بستگی بهاندازهی قد او دارد؛ بنابراین، این فاصله حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر است.
چگونگی قرار دادن دفتر هنگام نوشتن
- همان گونه که برای خواندن لازم است کودک کتاب را عمودی جلوی خود بگذارد و سر و بدن را به گونهای صحیح در برابر آن قرار دهد تا چشم کاملاً بتواند کلمهها را بخواند، کودک راست دست یا چپ دست، هنگام نوشتن باید دفترش را به طور عمودی، با کمی انحناء جلوی خود قرار دهد و شانه دستی که مداد را گرفته، تقریباً وسط کاغذ باشد.
- هنگام نوشتن هر دو ساعد کودک روی میز یا چهارپایه قرار گیرد و با یک دست بنویسد و با دست دیگرش دفتر خود را نگه دارد.
- برای میزان کردن دفتر کودک میتوان کادری را روی میز کشیده و مشخص کرد که کودک دفتر خود را در آن قرار داده تا از تغییر بی رویه و نامناسب آن جلوگیری شود.
- در ضمن، به طور صحیح قرار دادن دفتر در جلوی خود نیز عادت کند.
مقاله مرتبط: علت و علائم اختلال یادگیری
مقاله مرتبط: کلینیک اختلالات یادگیری
مشکلات نوشتن در کودکان باید به درستی تشخیص داده شود و نباید با اختلالات نوشتن اشتباه گرفته شود. اگر به اشتباه تشخیص اختلالات نوشتن داده شود تاثیرات منفی زیادی بر روی اعتماد به نفس کودک و آینده وی خواهد داشت. در این راستا متخصصین روانشناس مرکز مشاوره اکسیر جهت تشخیص درست این اختلال در خدمت شما عزیزان هستند.
مرکز روانشناسی اکسیر خدمات روانشناختی خود را توسط متخصصین مجرب در زمینه های مختلف از جمله مشاوره فردی، مشاوره افسردگی، مشاوره اضطراب، مشاوره وسواس و … را به صورت حضوری و غیرحضوری به شما عزیزان ارائه می دهد.
رزرو وقت مشاوره
ثبت ديدگاه