۱- همه ی افراد رویا می بینند:

هم بزرگسالان و هم کودکان، هم زنان و هم مردان و حتی آن هایی که ادعا می کنند خواب نمی بینند، همه و همه خواب می بینند. خواب افراد، بین ۵ تا ۲۰ دقیقه طول می کشد. هر فردی به طور میانگین ۶ سال از عمر خود را صرف خواب دیدن می کند.

خواب دیدن و رویا

  ۲- بیشتر رویاها فراموش می شوند:

نکته ی جالبی که وجود دارد این است که ۹۵ درصد رویاها، بلافاصله پس از بیدار شدن از بین می رود. طبق تحقیقات، یکی از دلایل اینکه رویاهای ما فراموش می شود این است که لب فرونتال، که نقش کلیدی در حافظه دارد، در هنگام خواب رم که رویا در آن زمان شکل می گیرد، غیر فعال است و فعالیتی ندارد.

  ۳- همه ی خواب ها رنگی نیست:

در حالی که ۸۰ درصد خواب ها رنگی هستند، ولی درصد کمی از افراد ادعا می کنند که خواب های سیاه و سفید می بینند. این یافته ها از تحقیقاتی ناشی می شود که افراد را در هنگام خواب دیدن بیدار کرده و از آن ها خواستند تا رنگی که در خواب دیده اند را بر روی نمودار مشخص کنند.

  ۴- زنان و مردان رویاهای متفاوتی می بینند:

محققان دریافته اند که تفاوت هایی دربین رویاهای زنان و مردان وجود دارد. در یک مطالعه، مردان گزارش داده اند که بیشتر صحنه هایی از تجاوز به زنان را در خواب دیده اند. در حالی که زنان در رابطه با هر دو جنس خواب می بینند.

  ۵- خواب دیدن احتمالی حیوانات:

آیا تا به حال سگی را در هنگام خواب که دم یا پای خود را تکان دهد، دیده اید؟ سخت است که بگوییم آیا حیوانات نیز همانند انسان ها خواب می بینند یا خیر؛ ولی محققان دریافته اند که مراحل خواب حیوانات نیز به دو قسمت خواب رم و خواب غیر رم تقسیم می شود. این احتمال خواب دیدن حیوانات را افزایش می دهد.

  ۶- شما می تونید رویای خود را کنترل کنید:

خواب شفاف خوابی است که شما در خواب نیز حتی می دانید که در حال دیدن رویا هستید. در این گونه مواقع، شما می توانید خواب خود را کنترل کنید. بسیاری از افراد حداقل یک تجربه از چنین خوابی را داشته اند.

  ۷- در خواب بیشتر احساسات منفی تجربه می شود:

در یک دوره ی ۴۰ ساله، محققی به نام کالوین هال، تحقیقی بر روی بیش از ۵۰ هزار دانش آموز انجام داد. تحقیقات نشان داد که اکثر افراد احساسات شادی و ترس را تجربه می کنند؛ ولی احساسات ترس و اضطراب بیشتر بوده است.

  ۸- خواب در افراد نابینا:

افرادی که بینایی خود را قبل از ۵ سالگی از دست داده اند، اغلب در بزرگسالی خواب نمی بینند. به این معنا نیست که خواب فقط وابسته به حس دیداری است؛ بلکه اندیشه نیز می تواند موجب خواب شود که افراد نابینا از اندیشه بهرمند هستند و اغلب با استفاده از دیگر حس ها خواب را تجربه می کنند.

  ۹- فلج عضلانی در خواب:

در هنگام خواب رم که رویا دیدن در این مرحله اتفاق می افتد، فلج عضلانی رخ می دهد که باعث می شود هنگام رویا نتوانیم عضلات خود را حرکت دهیم. در برخی موارد این فلج عضلانی تا ده دقیقه بعد از بیداری نیز ادامه می یابد که به عنوان فلج خواب نامیده می شود.

  ۱۰- بسیاری از رویاها جهانی هستند:

اگر چه خواب هر فرد بستگی به تجربیات منحصر به فرد هر شخص دارد، ولی محققان دریافته اند که تم خواب ها خیلی شبیه به هم هستند. به طور مثال افراد اغلب فرهنگ ها، تجربیات بسیاری از تحت تعقیب قرار گرفتن، سقوط، احساس انجماد، تجربیات مدرسه و لخت بودن در ملاء عام را گزارش داده اند.

 

منابع:

Alleyne. R. (2008). Black and white TV generation have monochrome dreams. Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/3353504/Black-and-white-TV-generation-have-monochrome-dreams.html

Blackmore, S. (1985). Lucid dreams: In Kendrick, Frazier (Ed.). Encounters with the paranormal: Science, knowledge and belief. Amherst, NY: Prometheus Books.

Domhoff, G. W. (2005). The Dreams of Men and Women: Patterns of Gender Similarity and Difference. http://dreamresearch.net/Library/domhoff_2005c.html

Empson, J. (2002). Sleep and dreaming (3rd ed.). New York: Palgrave/St. Martin’s Press.

Hall, C., & Van de Castle, R. (1966). The Content Analysis of Dreams. New York: Appleton-Century-Crofts.

Hobson, J. H. (1995) Sleep. New York: Scientific American Library.

Hockenbury, D., & Hockenbury, S. E. (2007). Discovering Psychology. New York, NY: Worth Publishers.

Hurovitz, C. S., Dunn, S., Domhoff, G. W., & Fiss, H. (1999). The dreams of blind men and women: A replication and extension of previous findings. Dreaming, 9, 183-193.

Schredl, M., Ciric, P., Götz, S., & Wittmann, L. (2004). Typical dreams: Stability and gender differences. The Journal of Psychology 138 (6): 485.

Sleep paralysis. (n.d.). WebMD. http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/sleep-paralysis

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب