EMDR با یک سیستم تطبیقی پردازش اطلاعات [adaptive information processing system] شروع می شود که در سیستم عصبی ما جا دارد، تا به رشد روحی ــ روانی ما کمک کند. ایده ساده ای است؛ همه ما در طول عمرمان آسیب های کوچکی را تجربه می کنیم ولی معمولا در ما PTSD به وجود نمی آید…
برای مثال، شما تصادفی با دوچرخه داشتید، یا وقتی از کنار ماشین های پارک شده رد می شدید یک نفر ناگهان در ماشینش را باز میکند، علاوه بر اینکه به بدنتان ضربه وارد می شود، ممکن است از نظر روحی هم صدمه ببینید. اما بعد از مدت کوتاهی شما این واقعه دردناک را هضم خواهید کرد.
گوارش ذهنی ــ روانی
این روند گوارش ذهنی ــ روانی همان پدیده ای است که فروید از آن به عنوان ‘غمگساری’ یاد میکند. بعد از یک ضایعه دردناک یا یک چالش عمده، که بر علیه احساس امنیت ما در جهان اتفاق می افتد، سیستم عصبی ما موقتا دچار اختلال می شود و بعد دوباره توازن خود را به دست می آورد…
مغلوب وضعیت شدن
اما گاهی در بعضی موقعیت ها ظرفیت تطبیقی یا سازگار کنندگی ما میتواند مغلوب وضعیت شود، مانند از دست دادن فرزند، تجاوز جنسی یا حتی بیماری یکی از عزیزان. EMDR کمک میکند تا خاطره آسیب های روحی در تمام ابعاد، زنده شود اعم از بصری، عاطفی، ادراکی و بیش از هر چیز فیزیکی. (بازتاب تصویر ذهنی در بدن)
بیمار به سادگی حرکت دست درمانگر را که جلو چشم هایش به سرعت جلو و عقب می روند تعقیب میکند و به این وسیله تشویق می شود که چشم هایش را به اطراف بچرخاند. این روند، باعث تحریک سیستم تطبیقی پردازش اطلاعات می شود. مشابه حرکات سریع چشم به هنگام خوابیدن (REM)، به نظر می رسد که بیماران در خلال حرکات چشم و در درجات مختلفی از هشیاری، از بین شبکه عظیمی از خاطرات مرتبط به هم، به گونه ای خود انگیخته، به تداعی معانی می پردازند…
با دسترسی سریع به تمام کانال های ارتباطی مربوط به خاطرات آسیب زا به وسیله EMDR، که برای درمان مورد هدف قرار گرفته اند و تحریک این کانال ها، این ها بلافاصله با شبکه های ادراکی که اطلاعات ذخیره شده مناسب تری که ریشه در واقعیات زمان حال دارند، پیوند میخورند؛ از طریق این پیوند، در مغز احساسی تثبیت می شود که فرد دیگر ضعیف و ناتوان نیست، یا قربانی تهدید هایی که مربوط به گذشته است، نمی باشد و نقطه نظر جدید، میتواند جایگزین آثار عصبی ترس و نومیدی شود و تأثیرات این جایگزینی به وجود آورنده فردی کامل و جدید خواهد بود…
برگرفته از کتاب درمان (بدون دارو یا روان کاوی) نوشته دکتر دیوید سرون ــ شرایبر، ترجمه حسینعلی میر شاهی
ثبت ديدگاه