مارشا لینهان (Marsha Linehan)، بنیانگذار رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) است. این شیوه‌ ی درمان، برای افرادی که قصد کنترل هیجان‌ های آشفته‌ ساز را دارند، بسیار مؤثر و اثربخش است.

پژوهش‌ ها نشان می‌ دهند که DBT، به تقویت توانمندی افراد برای برخورد درست با ناراحتی می‌ پردازد، بدون این‌که افراد کنترل خود را از دست بدهند یا دست به رفتارهای مخرب بزنند.


مقاله مرتبط : رفتار درمانی دیالکتیکی (۲)


چهار مهارت بنیادین که رفتار درمانی دیالکتیکی یاد میدهد

رفتار درمانی دیالکتیکی، چهار دسته مهارت بنیادین به شما یاد می‌ دهد که با استفاده از آن ها، هم می‌ توانید شدت هیجان‌ های خود را کاهش دهید و هم این‌ که می‌ توانید در مواقع بحرانی، تعادل هیجانی خود را حفظ کنید…

رفتار درمانی دیالکتیکی

    ۱. مهارت‌ های تحمل آشفتگی (distress tolerance):

این مهارت‌ ها به شما کمک می‌ کنند تا با وقایع آشفته‌ ساز، بهتر مقابله کنید. این مهارت‌ ها، شما را مقاوم‌ تر بار می‌ آورند و شیوه‌ های جدیدی به شما یاد می‌ دهند تا بتوانید اثرات آشفته‌ ساز شرایط را کاهش دهید.

    ۲. مهارت‌ های توجه‌ آگاهی (mindfulness):

این مهارت‌ ها به شما کمک می‌کنند که زمان حال را با آگاهی بیشتری تجربه کنید؛ در عین حال که ذهن شما کمتر درگیر تجارب دردناک گذشته و تهدیدهای آینده شود. علاوه بر این، توجه‌ آگاهی، ابزاری در اختیار شما قرار می‌ دهد تا دست از قضاوت‌ ها و افکار منفی (چه درباره‌ی خودتان و چه درباره‌ ی دیگران) بردارید.

    ۳. مهارت‌ های نظم‌ بخشی هیجانی (emotional regulation):

این مهارت‌ ها به شما کمک می‌ کنند تا احساس‌ های خود را دقیق‌ تر بشناسید و بتوانید بدون درگیر شدن با هیجان‌ های آشفته‌ ساز به مشاهده‌ ی آن ها بپردازید. هدف این مهارت‌ ها، تنظیم یا تعدیل احساس‌ های شماست، بدون این‌ که واکنش منفی و مخربی از خودتان بروز دهید.

    ۴. مهارت‌ های ارتباط مؤثر:

این مهارت‌ ها، ابزار جدیدی برای ابراز باورها، نیازها، محدودیت‌ گزینی و چاره‌ اندیشی مشکلات بین‌ فردی در اختیار شما قرار می‌ دهند. هدف چنین مهارت‌ هایی، این است که در روابط بین‌ فردی آسیب نبینید و با دیگران براساس اصل احترام متقابل رفتار کنید…

 

(منبع: “تکنیک‌های رفتار درمانی دیالکتیکی“؛ نوشته مک‌کی، وود، و برنتلی؛ ترجمه حمیدپور، جمعه‌پور، و اندوز؛ انتشارات ارجمند)

مرکز روانشناسی اکسیر شهرک غرب