اختلالات جنسی در مرکز مشاوره جنسی اکسیر
اختلالات جنسی یکی از خدمات مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی اکسیر به مراحعان خود است . اختلالات جنسی یکی از عواملی است که باعث بر هم خوردن بنیان خانواده می شود. اختلالات زناشویی و مشکلات جنسی موضوعات در هم تنیده ای هستند؛ یعنی نمی توان مرز مشخصی برای آن ها در نظر گرفت. وقتی زن و شوهری در کنار هم باشند و مشکلات رفتاری داشته باشند و مشکلات رفتاری داشته باشند قطعا این مشکلات بر روابط جنسی شان تاثیر می گذارد؛ همانطورکه در صورت وجود مشکلات جنسی در روابط زناشویی افراد، مشکلات رفتاری نیز به وجود می آید.
از طرف دیگر، مشکلات جنسی هر چند از دو دسته عوامل جسمانی و روانی ریشه می گیرد اما، این عوامل در هم تنیده هستند و مرز مشخصی ندارند. عوامل جسمانی دخیل در مشکلات جنسی می تواند به اختلالات روانی منجر شود همانطور که، اختلالات روانی می تواند عوامل جسمانی به وجود بیاورد یا تشدید کند.
زمانی که ما با چنین مجموعه در هم تنیده ای سر و کار داریم نمی توانیم به دنبال علت واحد برای اختلالات جنسی بگردیم و به تبع آن درمان این اختلالات نیز با توجه به عوامل مختلف امکانپذیر است. درمانگر باید به مسایل روانی و مسایل جسمانی همراه با هم توجه داشته باشد و اساسا توصیه می شود برای درمان اختلالات جنسی یک تیم متشکل از متخصصان پزشکی و روانشناسان و حتی آسیب شناسان مسایل اجتماعی حضور داشته باشند.
با این وجود، می توان تاثیر عوامل جسمانی یا روانی را در افراد مختلف متفاوت و میزان آن را کم یا زیاد دانست. در مردان زیر ۵۰ سال که با مشکلات جنسی روبرو هستند، نقش عوامل روانی پررنگ تر است حال آنکه برای مردان بالای ۵۰ سال نقش عوامل جسمانی بیشتر می شود. اما در مورد زنان، بیشتر، عوامل روانی تاثیرگذار است تا عوامل جسمانی.
تعریف اختلالات جنسی
اختلالات جنسی را می توان به نوعی یک ناتوانی جنسی در مقاربت جنسی موفق با شریک جنسی خود تعریف نمود. که از نظر کیفی یک اختلال با اختلال جنسی دیگر متفاوت است. برای مثال فردی که دارای زود انزالی جنسی است ممکن است قادر به مقاربت جنسی باشد.
بسیاری از مشکلات و همچنین جدایی های بین زن و مرد به دلیل ناتوانی و مشکلات جنسی است. گاهی اوقات این مشکلات از طرف زن بوده و گاهی نیز مردان عامل بروز این مشکلات هستند.
بر خی اختلالات جنسی مردان عبارتند از
کاهش سرزندگی و نشاط جنسی
کاهش سرزندگی و نشاط جنسی نیز از اختلالات جنسی است. کاهش اشتیاق جنسی یکی از نشانه های بارز افسردگی است. درمان دارویی افسردگی نیز معمولا با همین علامت همراه است. بر اساس مطالعات، اغلب داروهای ضد افسردگی هم در مردان و هم در زنان موجب کاهش تمایلات جنسی می شوند.
۲-اختلالات نعوظ
اگر شما در ظاهر فرد سالمی هستید و کمی اضافه وزن دارید و به تازگی با اختلالات نعوظ روبرو شده اید، احتمالا در ۳ تا ۵ سال آینده به بیماری عروق کرونری قلب مبتلا می شوید. دو سوم مردانی که به حمله قلبی دچار می شوند، در سه سال گذشته با اختلالات نعوظ روبرو بوده اند. اختلالات نعوظ اغلب به دلیل کاهش جریان خون که نشانه افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی است، ایجاد می شود.
۳- کاهش میل جنسی
این مشکل ممکن است به دلایل متعددی همچون استرس شغلی، مشکلات خانوادگی و کمبود خواب ایجاد شود. اگر با هیچ کدام از این مشکلات روبرو نیستید و میل جنسی شما کاهش یافته، احتمالا دچار کاهش هورمون تستوسترون شده اید. تستوسترون مهم ترین هورمون مردانه است و کاهش آن موجب افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان، دیابت نوع دو، بیماری عروق کرونری قلب (عروق تغذیه کننده قلب)، سندرم متابولیک، مرگ زودرس و همچنین کاهش میل جنسی می شود.
۴- انزال زودرس
انزال زودرس یعنی انزال قبل یا بلافاصله پس از شروع رابطه جنسی یک اختلال جنسی شایع به ویژه در مردان جوان است. معمولا یک مرد از هر سه مرد با این مشکل در طول زندگی خود مواجه می شود. علاوه بر مشکلات روانی، عواملی همچون اختلال در عملکرد غده تیروئید نیز می تواند از دلایل انزال زودرس باشد.
۵- عدم انزال یا انزال دیررس
در ۹ مرد از هر ۱۰ مرد مبتلا به اختلالات ارگاسم (ارضای جنسی)، مشکلات روانی از جمله اضطراب، استرس شغلی و تاریخچه سوء استفاده جنسی در دوران کودکی، عامل اصلی به شمار می رود. اما در ۱۰ درصد باقی مانده، نرسیدن به ارگاسم به دلیل مشکلات مربوط به گیرنده های دستگاه تناسلی که اغلب به دلیل آسیب عصبی ناشی از دیابت ایجاد می شوند، می باشد. دیابت علایمی همچون بی حسی پاها، تشنگی، خارش پوست، ادرار زیاد، خستگی و همچنین نرسیدن به ارگاسم به همراه دارد. چاقی و اضافه وزن نیز منجر به مشکلات جنسی از جمله اختلالات نعوظ و کاهش میل جنسی می شود.
برخیاختلالات جنسی در زنان
اختلال کمبود میل جنسی یا سردمزاجی زنان.
اختلال بیزاری یا تنفر جنسی: این اختلال شدیدتر از اختلال قبلی است.
اختلال در برانگیختگی جنسی: در این حالت فرد واجد میل جنسی است اما برانگیخته نمی شود.
هراس از آلت: این اختلال، اختلالی اضطرابی است که در آن فرد به شدت از آمیزش می ترسد، درحین آمیزش تمام عضلات شکم، ران، دست و پای او جمع می شود و به مرد اجازه آمیزش را نمی دهد.
واژینیسموس: این اختلال شبیه اختلال قبلی است. در این حالت، عضلات دست و پا و شکم شل است ولی عضله ابتدایی واژن مسدود و منقبض است و این انقباض مانع از دخول می شود.
آمیزش دردناک: این اختلال در اثر برانگیخته نشدن درست و یا تعارضات با همسر در زندگی زناشویی و یا ناشی از مشکلاتی است که زن از کودکی با آمیزش جنسی داشته است. در این حالت، آمیزش برای خانم بسیار دردناک و ناخوشایند می شود.
اختلال نرسیدن به ارگاسم: این اختلال بسیار شایع است و شاید شایع ترین اختلال جنسی خانم ها باشد. این اختلال در کشور ما نسبت به کشورهایی مثل کره و چین و ژاپن رواج بیشتری دارد.
اختلال سردرد بعد از آمیزش: در این حالت، فرد بعد از آمیزش دچار سردرد، انقباض های عضلانی ناحیه سر، سرگیجه، تهوع می شود.
اختلال ملال بعد از آمیزش: در این حالت، زن پس از آمیزش دچار افسردگی و اندوه می شود و ممکن است گریه کند و دچار غم شدید شود.
کاهش میل جنسی: در مطالعات انجام شده و مشاهدات بالینی در آمریکای شمالی بیشترین دلیل مراجعه در بین خانم های ۱۸ تا ۵۹ ساله را این اختلال تشکیل می دهد. کاهش میل جنسی بر اثر عصبانیت و ناراضی بودن فرد از کل رابطه، خستگی و استرس ممکن است به وجود آید. در این مورد همدلی زوج ها و حمایتشان از هم می تواند راه گشا باشد.
مشاوره جنسی
در مرحله بعد مشاورین زوج ها و روان درمانگران جنسی هم می توانند مفید باشند. تنها این نکته را باید یادآور شد که استفاده از رابطه جنسی به عنوان حربه در مقابل شریک جنسی خیلی معقولانه نیست و باعث کدورت بیشتر زوج ها از هم می شود. وادار کردن فردی که با کاهش میل جنسی روبرو است برای داشتن رابطه جنسی هم اصلا کمکی به شرایط نمی کند.