اکسی توسین علاوه بر بهبود و تسهیل روند زایمان و شیردهی، بخش هایی از مغز را که مسئول رفتارهای احساسی، شناختی و اجتماعی هستند، تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعات نشان می دهد که این هورمون، به طرق مختلف بر روی عملکردهای رفتاری تاثیر می گذارد.
اکسی توسین عامل بروز رفتارها و حالات مختلف
علاوه بر این، عامل بروز رفتارهای انسان دوستانه و پاسخ های عاطفی و در نتیجه ایجاد حالات زیر، در انسان است:
- آرامش
- اعتماد
- ثبات روانی
البته برخی از محققان، معتقدند که اکسی توسین به تنهایی درایجاد حالات عاطفی نقشی ندارد، بلکه یکی از مهم ترین اجزا سیستم پیچیده نوروکمیکال (شیمیایی عصبی) است، که به بدن اجازه می دهد تا با شرایط عاطفی تطبیق یابد. تحقیقات علمی نشان می دهد که اکسی توسین ترشح شده در مغز، رفتارهای اجتماعی نظیر مراقبت مادرانه، پیوند میان زوجین، فعالیت جنسی، حافظه اجتماعی و اعتماد را کنترل می کند.
خاصیت ضد اضطرابی
همچنین، واکنش های ناشی از استرس، از جمله نگرانی، را تخفیف می دهد. خاصیت ضد اضطرابی این هورمون، در تعدادی از گونه های جانوران به اثبات رسیده است…
در یکی از این مطالعات، میزان اکسی توسین موجود در خون زوج های جوان، با افراد مجرد مقایسه شد. نتیجه نشان داد که در مراحل اولیه آشنایی و دلبستگی، سطح هورمون به شدت افزایش یافته و به مدت ۶ ماه در بدن حفظ می شود.
ایجاد وفاداری و پایبندی
طی پژوهشی، از مغز مردانی که هورمون اکسی توسین را از طریق اسپری بینی دریافت کرده بودند، اسکن تهیه شد. اسکن مغز نشان داد که هورمون اکسی توسین با مرکز پاداش مغز مردان و نیز دلبستگی بیشتر آنان به همسرانشان، در ارتباط است. از این یافته ها می توان نتیجه گرفت که این هورمون در ایجاد وفاداری و پایبندی مردان به همسرانشان، نقش مهمی ایفا می کند.
هر چه میزان این هورمون در بدن بیشتر باشد، احساسات و عواطف فرد نسبت به دیگران، بیشتر است. همچنین در شرایط اجتماعی، خودادراکی، برون گرایی و نیز ویژگی هایی چون مهربانی، اعتماد، نوع دوستی و بی آلایشی را در فرد تقویت می کند. اکسی توسین علاوه بر تقویت حس عشق ورزی، تمایل فرد به گفتن دروغ مصلحتی که به صلاح جمع باشد، را نیز افزایش می دهد…
افزایش سطح اکسی توسین در هنگام آمیزش
در هنگام مقاربت جنسی، ترشح هورمون اکسی توسین در هر دو جنس مرد و زن، افزایش می یابد و به ایجاد نعوظ و ارگاسم کمک می کند. اگر چه صحت این امر هنوز به درستی روشن نیست، اما گمان می رود که در زنان ترشح این هورمون به تشدید تحرک رحمی و انتقال اسپرم به رحم و تخمدان کمک می کند. به اعتقاد محققان، شدت ارگاسم در هنگام مقاربت، بستگی به غلظت این هورمون در خون دارد…
اثرات روان درمانی اکسی توسین
در علم روان پزشکی، اکسی توسین به عنوان دارویی برای درمان اختلالاتی چون اوتیسم و ایجاد درک بهتر از احساسات دیگران کابرد دارد. دانشمندان ضمن کشف اثرات ضداضطرابی، نوع دوستی، اعتماد، تسهیل زایمان و تقویت عشق ورزی، اکسی توسین را به عنوان مفیدترین انتقال دهنده و تعدیل کننده عصبی برای مداخلات روان درمانی و درمان بسیاری از بیماری های روانی، چون هراس اجتماعی، اوتیسم و افسردگی پس از زایمان توصیف می کنند.
طبق نظر محققان، اکسی توسین رفاه فردی و درونی را ارتقا می بخشد و در درمان اختلات روانی کاربرد فراوانی دارد، به ویژه اختلالاتی در زمینه ترس مداوم، رفتارهای تکراری، عدم اعتماد و دوری از تعاملات اجتماعی. مطالعاتی که از طریق MRI فانکشنال مغز کودکان مبتلا به اوتیسم انجام شد، نشان داد که اکسی توسین، مناطق اجتماعی مغز کودکان اوتیسمی را فعال می سازد. مصرف این هورمون در این کودکان موجب می شود که فعالیت مناطق دخیل در ضعف روابط اجتماعی در مغز آنان، موقتاً طبیعی شود.
منبع : medicalnewstoday
ثبت ديدگاه