در این مقاله از اکسیر قصد داریم به توضیح کامل ناتوانی جنسی در زنان بپردازیم.
با ما همراه باشید…
عملکرد جنسی زنان همانند یک چرخه است و عوامل مختلف زیستی و روانی یا به عبارتی درونی و بیرونی بر روی آن اثر می گذارد. به طور کلی ۶ مؤلفه در مورد عملکرد جنسی زنان تعیین شده است:
۱- مؤلفه میل جنسی (تمایل فرد به انجام فعالیت جنسی)
۲-برانگیختگی جنسی (برانگیختن پاسخ های فیزیولوژیک در اندام های جنسی)
۳- لغزنده سازی یا رطوبت که به دنبال تحریک جنسی، ترشحات واژن موجب لغزنده شدن آن میشود
۴- ارگاسم یا اوج لذت جنسی یا انقباضات ریتمیک عضلانی رحم، یکسوم خارجی واژن و دیگر عضلات درگیر
۵- رضایت جنسی که شامل نزدیکی با همسر، رضایت از روابط جنسی و رضایت از سراسر زندگی جنسی است
۶- درد (دفعات و میزان درد واژینال در حین نزدیکی و پس از آن است) (روزن[۱] و همکاران، ۲۰۰۰) میل غریزی خودانگیخته جنسی وجود دارد، اما باید با یک انگیزش مثبت همراه شود تا اشتیاق به پذیرش جنسی در زن پدیدار شود. در غیر این صورت بدکارکردی جنسی ایجاد می شود.
بدکارکردی و ناتوانی جنسی
تمایلات جنسی یکی از عناصر مهم بهزیستی روانی کلی زنان است. بدکارکردی جنسی صرفاً شامل تنش های شخصی و بین فردی نمی شود، بلکه با بیماریهای طبی و مشکلات روانی-اجتماعی زندگی زنان که به طور محسوسی بر سلامتی آن ها تأثیر میگذارد نیز مرتبط است.
بدکارکردی جنسی شامل مشکلاتی است که بر میل جنسی فرد، توانایی برانگیختگی و توانایی رسیدن به اوج لذت جنسی اثر میگذارد. همچنین این مشکلات منجر به درد طی مقاربت جنسی میشود. بسیاری از زنان به این دلیل ناراضی هستند که همسران آن ها آموزش ندیدهاند یا بیتوجه هستند. در برخی دیگر نیز معاینات پزشکی، وجود مشکلات جسمی را آشکار میسازد. بدکارکردی جنسی، صدمات روانشناختی، افسردگی، اضطراب و احساس ضعف و بی کفایتی سنگینی ایجاد می کند.
الف- اختلالات میل جنسی
-
- اختلال میل جنسی کم کار:
وجود نقص یا فقدان احساسات و میل جنسی برای فعالیت جنسی - اختلال بیزاری جنسی:
وجود یا بروز بیزاری یا اجتناب از تماس جنسی با یک شریک جنسی
- اختلال میل جنسی کم کار:
ب- اختلال برانگیختگی جنسی
-
- به طور ذهنی فقدان لذت یا تهییج در حین فعالیت جنسی
- به طور عینی نقص یا فقدان روان سازی واژنی
ج- اختلال ارگاسمیک (اوج لذت جنسی)
وجود تأخیر در رسیدن به ارگاسم یا فقدان آن
د- اختلالات ارتباط جنسی دردناک
-
- مقاربت دردناک: درد اندام تناسلی یا درد لگنی، قبل، در حین یا بعد از آمیزش.
- واژینیسم: اسپاسم عضلانی غیرارادی یکسوم بیرونی واژن که در آمیزش اختلال ایجاد می کند یا آن را بازداری می کند.
عوامل مؤثر بر ناتوانی جنسی
تعارضهای درون فردی همانند تابوهای مذهبی، محدودیت های اجتماعی، اختلال در هویت جنسی، احساس گناه، سوءاستفاده جنسی در گذشته یا حال (جنسی، کلامی و جسمی)، تجاوز، تعارض های ارتباطی، روابط خارجِ زناشویی، تفاوت میل جنسی در مقایسه با شریک جنسی، ارتباط جنسی ضعیف، مشکلات شغلی، مالی و خانوادگی، بیماری یا مرگ در اعضای خانواده، افسردگی، مصرف داروهای غیرقانونی و سوءاستفاده از الکل.
درمان ناتوانی جنسی
– افزایش اطلاعات: افزایش اطلاعات در مورد آناتومی بدن، عملکرد جنسی، خواندن متون مرتبط با بحث بدکارکردی جنسی.
– افزایش تحریک و حذف یکنواختی: تشویق گفتگو در حین فعالیت جنسی، بحث در مورد وضعیت های متنوع و زمان و مکان مناسب برای فعالیت جنسی، افزایش پیش نوازشگری (قبل از مقاربت) برای افزایش تحریک، به حداکثر رساندن تحریک و به حداقل رساندن بازداری، استفاده از تخیل، گوش دادن به موسیقی، ابراز عشق، میل به صحبت و دیدن، بوییدن و لمس شریک جنسی در واقع از قوی ترین محرک های انگیزش هستند. همچنین، خشم ابراز نشده نیز شاید سبب شود که ما پرخاشجویانه و غیرمستقیم خود را از برقراری رابطه جنسی منع کنیم. همچنین دغدغه درست انجام دادن کار یا اضطراب ناشی از مورد علاقه و توجه و احترام بودن، در میزان هیجان جنسی اثرگذار هستند. پس باید مراقب این موارد باشیم.
– تأثیر رنگها بر تحریکات جنسی: تأثیرگذارترین رنگ در این زمینه قرمز است. ادراک حسی این رنگ به صورت میل و اشتها ظاهر شده، محتوای عاطفی آن آرزو و آمال است. رنگ دیگر، زرد است. در تحریکات جنسی یکی از عوامل بسیار مؤثر، رنگ لباس طرفین است. مثلاً رنگ زرد لیمویی پررنگ حالت مسرت انگیز دارد و ضمن ایجاد شادابی جنسی، غدد جنسی را تحریک میکند و بالعکس رنگ سبز باعث ایجاد آرامش میشود و تقریباً حالتی شبیه آرامش پس از آمیزش به انسان میدهد. (تیزرو، ۱۳۸۴)
منابع:
-انجمن روانشناسی آمریکا. (۲۰۰۰). راهنمای تشخیصی و آماری اختلالهای روانی (ویرایش چهارم) (ترجمه: محمدرضا نیکخو و هامایک آوادیس یانس (۱۳۸۱)). تهران: انتشارات سخن.
-تیزرو، فیروز. (۱۳۸۴). بررسی میزان آگاهی و نیازهای آموزشی زوجهای جوان نسبت به رابطه جنسی سالم در استان گیلان. خانواده و پژوهش ۲. ۱۰۳-۸۲.
-Philips , N.A(۲۰۰۰) Female Sexual Dysfunction.: evaluation and treatment. American Family -Physician,۶۲,۱۲۷-۱۳۶
-Rosen R, Brown C, Heiman J, Leiblum S, Meston C,Shabsigh R, et al. ( ۲۰۰۰)Female Sexual Function Index (FSFI):A multidimensional self-report instrument for the assessment of female sexual function. J Sex Marital Ther.;۲۶:۱۹۱-۲۰۸.
ثبت ديدگاه